2019. aug 27.

A Ruben Brandt sikere Szerbiában

írta: bacsikinga
A Ruben Brandt sikere Szerbiában

A Ruben Brandt, a gyűjtő elvitte a fődíjat, a Dunai hajót a Duna Filmfeszten. A szerbiai Szendrőn immáron második alkalommal rendezték meg a Duna-menti országok filmművészetét bemutató fesztivált. Hat nap alatt negyven film, a záró darab Pedro Almodóvar spanyol rendező új filmje a Fájdalom és dicsőség volt. (Bár itt zárójelesen muszáj megjegyeznem, hogy bármilyen megtisztelő is egy ilyen elismert és egyedi látásmódú rendező filmjét levetíteni egy filmfesztiválon, pláne ha Antonio Banderas és Penélope Cruz játssza a főszerepet, de hát ők spanyolok! Hogy keveredik egy ilyen mű egy DUNA-MENTI fesztiválra? Na, de most vissza a lényeghez.

ruben_brandt_collector.png

Milorad Krstić rendező animációs thrillere abszolút megérdemelten vitte el a fődíjat. A Ruben Brandt egy olyan instant klasszikus, amit látni kell. Annyira szépen tervezett, olyan remek vágással és zenével kísért, hogy napokig az emberrel marad még a mozi után is. Több száz művészeti utalás, festmények tömkelege mindenhol. Valószínűleg sokszor meg kell nézni, hogy mindegyik feltűnjön az embernek. Nem meglepő, hogy legalább 100 szakember vett részt a film megalkotásában.

cultura-ruben-brandt00.jpg

A Duna Filmfeszt zsűrije tehát egyhangúlag a Ruben Brandtnek ítélte a fődíjat. A legjobb színészi alakítással a még csak tizenegy éves német Helena Zengelt tüntették ki. A legjobb rendező a román Corneliu Porumboiu, a legjobb forgatókönyvet a szerb Maja Todorovic és Ana Marija Rossi írta.

Szólj hozzá

hírek film mozi siker hír érdekesség friss magyarfilm heti filmajánló Szerbia Hírek cineart Ruben Brandt Cineartblog