2019. sze 03.

Tóth Luca animációs filmje esélyes az Oscarra!

írta: bacsikinga
Tóth Luca animációs filmje esélyes az Oscarra!

Kiválóan szerepelt Tóth Luca animációs filmje, a Lidérc úr, Dánia legrégebbi filmfesztiválján, az Odense Nemzetközi Filmfesztiválján (OFF). Ez a fesztivál azért különleges, mert Dániában először, 2013-ban megkapta az Oscar-kvalifikációs jogot. Tehát, ami itt nyer, azt jelölhetik az Oscarra. És a Lidérc úr nyert is.

 

A versenyprogramban szerepelt Buda Flóra Anna Entropia című MOME Anim diplomafilmje és Tóth Luca Lidérc úr című animációsa. Ez utóbbi tegnap elnyerte a Børge Ring című díjat, amit az animációs kategória legjobbja kap meg. Így tehát esélyes lett az Oscarra, ami utoljára Bucsi Rékának sikerült a Symphony no.42-vel, amivel shortlistes lett 2015-ben.

toth_luca_x_liderc_ur_03.jpg

És hogy miről szól a Lidérc úr? Egy apró bácsi kibújt egy férfi oldalából és önálló életre kelt. Összevissza mászkál a lakásban, bejárja minden zegét-zugát és összebarátkozik a férfivel, akinek az oldalbordájából lett. A kapcsolatukon keresztül megtanulja szépen sorjában a szeretet különböző fázisait, ezzel megismerve a világot. "...Egy szerelmes embert. Lidérc úr voyeurisztikus, apró karaktere azért született meg, mert egy olyan szerelmes történetet akartam elmesélni, amiben az egyik karakter ezt az érzést csak viszonzatlanul élheti meg... Dagályban sakkozó idős urakhoz hasonló figura Lidérc úr, mégis gyermeki naivitással fedezi fel az őt körülvevő világot."

 

Forrás: dotandline.blog.hu

Szólj hozzá

ajánló film trailer hír díj friss filmfesztivál magyar film vimeo Dánia Tóth Luca Cineartblog Lidérc úr