2019. okt 13.

Mosolyogj!- Joker filmkritika

írta: Horváth Simon Eszter
Mosolyogj!- Joker filmkritika

Joker karakterét 1940-ben alkotta meg a DC Comics. Joker története szerint egy bűnöző aki egy vegyi anyaggal teli tartályba esik, így válik egy fehér bőrű, zöld hajú, bohóc-szerű, pszichopata gyilkossá, aki rettegést és káoszt szabadít a világra. A film is a Joker karakter eredettörténetét ragadja meg, azonban merőben más kontextusba helyezve azt, törekedve ezáltal a maximális hitelességre. A filmben az a pláne. hogy nem valami fantasztikus szuperhősuniverzumba szállunk el, hanem a hús-vér való világban maradunk, és leszünk tanúi annak, hogy egy elnyomó rendszer hogyan teremti meg a Gonoszt.

Joker karaktere nem először kerül vászonra: Jack Nicholson, Heath Ledger, és Jared Leto, vagy épp Mark Hamill és Zach Galifianakis (ők ketten a hangjukat adták a karakter animációs verziójának) is reprezentálták a karaktert a vásznon korábban. Éppen ezért zseniális a film csavarja, hogy hétköznapi, és valóságos kontextusba emeli Jokert és Gothamet, hiszen annyi zseniális alakításon van már túl a karakter, hogy radikalitásra volt szükség, az eredetiség megőrzésének érdekében. Pontosan ezért vallják úgy a filmrajongók, hogy Joker most kelt igazán életre.

A filmben Joaquin Phoenix alakítja Jokert. Több, mint 25 kg-ot adott le a karakter kedvéért, magának a színészetnek és a karakterjáték varázsának lehetünk szemtanúi a vásznon, jómagam a film hatodik másodpercénél suttogtam, hogy "Oscar-díj". Nem véletlen, hiszen a film elnyerte az idei, 76. alkalommal megrendezett Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt. A Joker film láttán az Oscart így továbbra is szuperhősfilmnek adná a nagyérdemű, de nem az eddig oly sokat emlegetett Bosszúállóknak, hanem Joaquin Phoenix Jokerének. A 2008-ban, mindössze 28-évesen elhunyt Heath Ledger posztumusz Oscar-díjat kapott -ben Joker karakteréért. Nagy esély van rá, hogy idén is majdnem tíz év után Mr. Phoenix viszi a pálmát. Egyébként a színésznek nem ez lenne az első Oscar jelölése, hasonló cipőben jár, mint DiCaprio, majd minden szerepéért Oscart érdemelt volna, lehet épp ez hozza el neki a győzelmet. Hamarosan kiderül! 

A történet szerint Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) Gotham egyik szegény negyedében él beteg édesanyjával (Frances Conroy). Bohóc jelmezbe bújt, táblás emberként keresi meg a napi betevőjükre valót. Az egyik nap fiatal suhancok támadják meg, és darabokra törik a munkaeszközét, őt magát pedig félholtra verik. Napokkal később állásából menesztik, majd a sorozatos balszerencsék egy mélypontra lökik. Ebben a sötét helyzetben egy újabb verekedés áldozata lesz, melynek nem lesz jó vége, megszületik a gonosz. Úgy tűnik a férfi elméje többé már nem képes különbséget tenni a valóság, és a képzelet, valamint a jó, és a rossz között.

Todd Phillips (Terhes társaság, Másnaposok trilógia) rendező, forgatókönyvíró, producer a filmben a direktori munkát jegyzi. A filmben nincsenek lenyágöző trükkök, repkedő denevéremberek, szuperfegyverek. A világ sorsa nem kerül veszélybe, és mégis minden egyes másodperce helyén van az alkotásnak. A székbe szegez, hatalmas feszültségekkel bombáz, és közben sokszor bizony elszégyelljük magunkat. Hiszen ha a valóságunkra gondolunk, akkor ezekben a rendszerekben élünk, amelyek a saját elpusztítóit teremtik. A film minden egyes jelenete leköt, sokkol és megindít. Joaquin Phoenix felkavaró alakítást nyújt a síró-nevető-táncoló Joker karakterében. A Gladiátorban nyújtott alakításával írta be magát a köztudatba, legutóbb a Mária Magdolna Jézusaként volt látható a vásznon. Micsoda különös és izgalmas kontraszt a színész karrierjében Jézus és Joker karakterének ambivalenciája...!

Hildur Guðnadóttir izlandi zeneszerző komponálta a zenét. Amely nem nyomja el egyszer sem a film jeleneteit, hanem aládolgozik, és segít előre lendíteni az eseményeket. Mégis fülbemászó és hangulatos dallamokat írt a filmhez, egyébként a Chernobyl sorozat zenéje is az ő nevéhez fűződik.

A film remekmű és mestermunka, nem lehet tovább ragozni, ha csak egy filmet nézünk meg, ha csak egy szuperhősfilmre áldozunk, ez legyen az. Nincs még egy ilyen képregényfilm, amely ennyire kendőzetlenül mutat be egy kemény társadalomkritikát.

Utoljára fontos megjegyezni Rátóti Zoltán felemelő és hátborzongatóan profi szinkron alakítását. Alapvetően eredeti hangon ajánlott filmet nézni, hiszen úgy a legelevenebb, de ezalkalommal tegyünk kivételt, és a szinkron verziónak is áldozzunk, mert Joker magyarul is nyomasztóan sokkoló és félelmetesen zseniális, hála Rátóti Zoltánnak.

 

Szólj hozzá

blog ajánló kritika sorozat film premier mozi trailer lego jézus ajanlo jesus érdekesség joker friss heti marvel filmajánló kasszasiker joaquin phoenix csettintés bosszúállók Joker heti filmajánló cineart Cineartblog ajánlóheti joaquim phoenix