2020. okt 09.

Adam Sandler újabb baklövése: Hubie, a halloween hőse - kritika

írta: Csurilla Dániel
Adam Sandler újabb baklövése: Hubie, a halloween hőse - kritika

Az Uncut Gems után magasak voltak az elvárások Adam Sandler felé, de minek?

Mielőtt megnéztem volna tegnap este Adam Sandler hetedik (!) Netflix filmjét, azt hittem hangolódásként tökéletes lesz számomra Kevin James és Sandler új rövidfilmje, a Nature Planet, mely egy David Attenborough természetfilm paródiája. Ebben a kisfilmben "Sir Adam Sandler" egy veszélyeztetett állatot mutat be, az ezüstszőrű montlét, amit Kevin James játszik. Mondanom sem kell, hidegzuhany volt a javából, azonban bizakodással töltött el a kreatív és ironikus szkeccsfilm puszta energiája.

Bárcsak a Hubie, a halloween hőse is egy ilyen pár perces blőd marhaság lenne.

A történetünk az oregoni Salemben veszi kezdetét, és megismerjük tökkelütött főszereplőnket, Hubie Dubois-t (Sandler), aki egy érthetetlenül motyogó anyuci pici fia. Hubie mindennél jobban rajong a halloweenért, azonban ezt a városa nem veszi jó szemmel – különösen, mikor egy kegyenc fegyenc megszökik a helyi elmegyógyintézetből, s rejtélyes eltűnések történnek Salemben. Hubie-n a sor, hogy bizonyítsa rátermettségét, leküzdje gyermeteg félelmeit és megmentse a városkáját.

hubie-halloween-adam-sandler-netflix.jpg

 Felszínesen megközelítve a Hubie egyfajta hibrid a Halloween és a Scooby-Doo között. Pont, mint a fent említett szkeccsfilm. Azonban a premisszán túl gyakorlatilag semmi nem történik a filmben. Hosszas és megfáradt szekvenciákat szentelnek annak, hogy Sandler szerencsétlen karakterét szekálják a város lakói. Gyakorlatilag akármikor, amikor Hubie végigcangázik a városon, a lakosok rendszeresen dobálják őt rohadt paradicsommal, tökkel és tojásokkal. Vajon vicces az, hogy egy lúzert szekálnak 2020-ban?

A rosszindulatú „poénok” mellett ügyetlen slapstick és az Adam Sandler védjegyévé vált vécéhumor is fellelhető ebben az elbaltázott ünnepi filmben. Egy karakter kedvenc szórakozása az, hogy mindenhová odavizel. Egy másik azt hiszi magáról, hogy kutya. Egy harmadik pedig egy férfi rádiós, akinek női beszédhangja van, míg feleségének férfi hangja. Ezen nevetni kell. Milyen szellemesen alliteráló címet kaphat a Sandman következő nagy dobása a Gyagyás gyilkosság és a Hubie, a halloween hőse után?

intro-1602094459.jpg

Tulajdonképpen a derivatív és elbaltázott szüzsén, dimenzióktól mentesült, rajzfilmszerű karaktereken, a gyér poénokon és a Happy Madison öreges szereplőgárdáján (Kevin James, Rob Schneider, Steve Buscemi, valamint egy-két kötelező NBA veterán cameo) kívül van értékelhető pontja a filmnek? Legalább a fényelés, az olcsó jelmezek és a színhasználat elérte a 80-as évek retro hangulatát.

Egy vígjátékot nevetésekből fakadóan bírálunk. Először a film első órájánál kuncogtam kínomban egy félreértésből fakadó helyzeten, ami Adam Sandler és egy szerencsétlen kutya között történik. A film maradék fél óráját egy mérföldekről felismerhető „nagy csavar” kibontásának szentelik az alkotók, ami retrospektív módon válik csak igazán kínossá és képzavarossá (a gonosz leleplezése).

halloween_1_netflix_ringer_0.jpg

Hogy miért is volt annyira cinikus és dühítő utóhatása a filmnek?

Tavaly mintegy főnixként született újjá Adam Sandler a kiváló Uncut Gemsben, ahol egy visszataszító figura bőrébe bújt. Előtte pedig Noam Baumbach The Meyerowitz Stories c. filmjében pompázott egy szívszorító szerepben (az alliteráció ragadós). Most pedig visszatért a régi, agyonnyüstölt SNL szkeccsformulához, s megint ellustult, hogy millió dollárokat zsebeljen. A parádés társulat már megint nagyon jól érezte magát, csak éppen mi nem nevettünk.

Azoknak ajánljuk a Hubie, a halloween hősét, akik nem tudnak betelni Adam Sandler késő 90-es, kora 2000-es évekbeli elragadó gyermetegségével, de már ezerszer látták a többi filmjét. Mindenki másnak a csokivadászat szigorúan tilos!

Hubie, a halloween hőse elérhető a Netflixen október 7-től. 

Szólj hozzá

kritika film youtube trailer halloween friss vígjáték adam sandler netflix kevin james happy madison cineart Cineartblog cineartblog nature planet hubie hubie halloween