2020. okt 11.

Újabb Stephen King regény kap filmadaptációt

írta: Arany Gergő
Újabb Stephen King regény kap filmadaptációt

A modern horrorirodalom kétségkívül egyik legnagyobb, legismertebb alkotója Stephen King, aki sajátos hangulatú, fantáziával teli, mégis kegyetlenül, rémisztően valóságosnak ható történeteivel új műfajt teremtett a horroron belül: bármilyen témában is ír, legyen az időutazás, párhuzamos univerzumok, veszett kutyák vagy éppen egész absztrakt, képtelen ötletek, mint egy öntudatra ébredt autó, valahogy mindig megtalálja azt az elemi félelmet, amivel minden olvasót garantáltan rémületes és egyben emlékezetes élményben részesít – épp ezért vált különösen népszerű íróvá a műfajon belül.

the-stand.jpg

Sikeres regényeivel szemben azonban be kell látnunk, hogy adaptációi a múltban meglehetősen ingadozó teljesítményt nyújtottak, mind kritika, mind bevételek szempontjából. Bár a legutóbbi ismert Stephen King-adaptáció, az Az mindkét része hatalmas bevételt hozott, és a kritikusok is viszonylag jó véleménnyel voltak róluk, a második rész sokak szerint közelebb volt egy vígjátékhoz mint egy horrorfilmhez, és túlságosan ragaszkodott a kiszámítható jumpscare-ekre. A 2017-es The Dark Tower (Setét Torony) - filmfeldolgozás pedig szinte már gyártásának elején kudarcot vallott, elvégre egy hétkötetes, többszázoldalas könyvekből álló regénysorozatot igyekeztek adaptálni alig több, mint másfél órás vetítési időben. A múltbéli Stephen King-adaptációk közül is kevés vált különösen ismertté vagy sikeressé, és bár volt pár film, sőt, sorozat, amelyek végül népszerűségre tettek szert - mint a 2013-ban indult Under the Dome (A bura alatt) vagy a 2016-os 11. 22. 63., a Stephen King-rajongók többsége mégis egyetért abban, hogy a történetek igazi hangulatát, amelyeket a regények olvasása alatt érzékelhetünk, csak kevés filmnek sikerült valamennyire is visszaadnia.

Mivel azonban az író rajongótábora hatalmas, szinte mindig akad felvevőközönség egy-egy újabb King-regény filmváltozatára – a rendezők időről időre előveszik a történeteket, és megpróbálják megugrani azt a bizonyos lécet az olvasók szemében, amit King regényei állítottak fel.

Látszólag ismét ez történik, nemrég érkezett meg ugyanis az első előzetes Stephen King: The Stand (magyar címén: Végítélet) című regényének sorozat-adaptációjához. A tízrészesre tervezett minisorozatot előreláthatóan december 17.-én kezdik majd sugározni a CBS-en.

Bár a történethez egyszer már készült adaptáció korábban, hasonló, minisorozat formájában, 1994-be – igaz, tíz helyett csak négy résszel. Tény és való azonban, hogy a hamarosan érkező sorozat aktualitása sokkal nagyobb.

A több szálon futó történet egy posztapokaliptikus világban játszódik, ahol az emberiség nagyrészét kiirtotta egy villámgyorsan terjedő, kezdetben ártatlan influenzának látszó szupervírus – ezen a ponton pedig szinte mindenki azonnal párhuzamot vonhat a valósággal. Bár a King-regényben erős szerepe van a fantasynak, és a vírus maga csak a történet bevezetése, tény, hogy sokkal rémisztőbben hangozhat a film sztorija 2020-ban, mint egy teljesen átlagos, nyugodt korábbi évben – az időpontválasztás előre kellemetlen hangulatot teremt, ami kezdetnek mindenképpen jó egy horrortörténet esetében.

A regény azonban nem áll meg itt: a túlélők különös álmokat látnak két személyről: álmukban vagy egy több, mint százéves idős asszony, vagy egy önmagát Flaggnek nevező gonosztevő hívja őket magához. Az emberiség két táborra szakad, amelyek között elkerülhetetlen, pusztító konfliktus látszik kitörni…

Bár a történetet hallva mindenki rögtön a valósággal, az idei helyzettel von le párhuzamokat, nem tudni, mennyire volt szándékos a sorozat ütemezése. Mivel azonban valószínűleg jóval korábban megkezdték a forgatásokat, az eset pusztán a véletlen műve – csakúgy, mint Stephen King témaválasztása regényéhez, akinek, ahogyan azt fentebb említettük, amúgy is nagy tehetsége van kiragadni az ember elemi félelmeit – így nem véletlen, hogy az apokalipszisről, az emberiség kihalásáról és egy pusztító vírusról is született regénye. A történet egyébként – legalábbis a regény esetében – szinte csak elővezetésnek használja a vírusfertőzést. Az események nagyja – a regény úgy 80 százaléka – fantasysabb, szinte mesebelibb jelleggel bontja ki a jó és rossz között vívott háborút – a mesebeliség azonban nem jelenti azt, hogy a történetből nem hiányzik a kegyetlen valósággal megírt, Stephen King-féle horror.

A sorozatnak egyébként már nemcsak kezdetét, de castingját is ismerjük: több ismert színész kapott benne szerepet, például James Marsden (Sonic, a sündisznó; X-men), Amber Heard (Aquaman, Az igazság ligája) valamint Greg Kinnear (Lesz ez még így se), valamint Alexander Skarsgård Flagg szerepében – mivel Stephen King egyik legikonikusabb gonosztevőjéről van szó, aki sok regényében felbukkant, valószínűleg nagy hangsúly lesz a karakteren.

A Stephen King- rajongóknak újabban nagy reményeik lehetnek, hiszen a Végítélet a szerző egyik legterjedelmesebb és legtöbb szereplőt felvonultató műve. A december 17-i megjelenés sincs már annyira messze, így hamarosan ismét film formájában láthatjuk King apokaliptikus regényét.

Szólj hozzá

hírek előzetes film mozi youtube trailer hír heti filmajánló Hír cineart Cineartblog