2020. okt 18.

A Disney rasszistának tartja a Dumbót, a Pán Pétert és a Macskarisztokratákat

írta: Csurilla Dániel
A Disney rasszistának tartja a Dumbót, a Pán Pétert és a Macskarisztokratákat

Érzékeny tartalommal bíró figyelmeztetést kapott számos animációs film a Disney+ oldalán, mivel azok „elavult, faji sztereotípiára utaló jellemzőkkel bírnak egyes karakter bemutatása kapcsán”.

Azzal az indokkal került figyelmeztetés a Pán Péterre, a Dumbóra, a Macskarisztokratákra és a Robinson családra, hogy negatívan mutatnak be egyes kultúrákat és etnikumokat. A Disney+ oldalán a felsorolt filmek előtt 12 másodperces figyelmeztetés fog villogni.

ttg2ceh543tfsaazeeh2dg.jpg

A Disney a Macskarisztokraták kapcsán megjegyezte, hogy Shon Gon (magyarul Kínai macska) tévesen reprezentálja az ázsiai kultúrát erős, diszkriminatív akcentusával és jellegzetesen távol-keleti figurájával. Precedens nélküli a figyelmeztetés a Disney+ platformján, azonban hasonló billog került az HBO Max-on bemutatott Elfújta a szél elé is, mivel „romantikus módon mutatja be a rabszolgatartó Dél közegét”.

Ebből kifolyólag a Disney nem is meri bemutatni A Dél dala – Rémusz bácsi meséi c. 1946-os zenés filmjét. Mi lenne, ha valaki látná a magyar Rémusz bácsit?

Szólj hozzá

streaming hírek előzetes film premier mozi hír disney sztereotípia animáció érdekesség friss rasszizmus disclaimer heti figyelmeztetés filmajánló dumbo macskarisztokraták elfújta a szél pán péter Hírek Hír aristocats cineart disney+ Cineartblog disneyplus a dél dala rémusz bácsi meséi