2020. okt 21.

Jonny Greenwood beszélt a kedvenc Paul Thomas Anderson zenei kompozícióiról

írta: Csurilla Dániel
Jonny Greenwood beszélt a kedvenc Paul Thomas Anderson zenei kompozícióiról

A Radiohead szólógitáros-billentyűsét nem kell senkinek bemutatni, viszont azt kevesen tudják, hogy számos Paul Thomas Anderson film zeneszerzője is. Többek között a Vérző olaj, a The Master, a Beépített hiba és a Fantomszál kompozícióiért felel, mely utóbbi Oscar-jelölésig juttatta Greenwoodot a 2018-as díjátadón.

Jonny Greenwood egy exklúzív interjúban beszél az Andersonnal való közös munkáról egy, a rendező eddigi 30 éves pályafutásáról szóló könyv részeként, s 2020. április 20-tól kapható Adam Nayman írása Paul Thomas Anderson – Masterworks címen.

pta_greenwood.jpg

A Fantomszál zenéjéről a zenész azt nyilatkozta: „Én csak azt akartam, hogy őszinte legyen, ne pedig túl lényegretörő vagy pastiche-ba hajló. Tulajdonképpen nem vagyok valami jó a zongorában. Ennyi tellett tőlem.” Másfelől Greenwood beszél a film egyedi és gyakran sötét humoráról: „Amikor a vágószobában voltunk és lejátszottuk a kompozíciót, Paul végig nevetett, és azt hiszem, hogy a közönségnek is tetszett, mert megértették a film abszurd humorát.

Amikor Jonny Greenwood arra a kérdésre válaszolt, mi fogja meg őt a legjobban Anderson filmjeiben, ő így felelt: „Az egész lénye – a forgatókönyv, a fényképészet, a történetvezetés, a humor, a romantikus szál, a különössége és a tisztasága. Nincs még egy (Paul Thomas Anderson). Örülök, hogy pocsékul zongorázik, mert így legalább hagy nekem is némi munkát.

Számos kérdésre válaszol még a zenész, mely ITT olvasható, illetve természetesen a Paul Thomas Anderson – Masterworks c. könyvben.

pta.jpg

Paul Thomas Anderson jelenleg is következő filmjét forgatja, mely egy 70-es években játszódó, san fernandói felnövéstörténet. Egyébként Anderson első nagy sikere, a Boogie Nights is a kaliforniai San Fernandoban forgott. Az egyelőre cím nélküli film 2021-ben mutatkozhat be Bradley Cooper főszereplésével.

Szólj hozzá

blog érdekes zene hírek film premier könyv oscar kultúra hír radiohead bemutató érdekesség érdekességek joaquin phoenix jonny greenwood vérző olaj daniel day lewis there will be blood paul thomas anderson könyvklub bradley cooper boogie nights the master inherent vice phantom thread fantomszál cineart beépített hiba Cineartblog cineartblog CineArt cineart blog