2020. okt 24.

Sacha Baron Cohen visszatér, hogy republikánusokat terrorizáljon: Borat 2. – kritika

írta: Csurilla Dániel
Sacha Baron Cohen visszatér, hogy republikánusokat terrorizáljon: Borat 2. – kritika

Miután október elején debütált a Borat Subsequent Moviefilm (vagy Borat 2) előzetese, az év folyamán észlelt Borat felbukkanásokból fakadó teóriák beigazolódtak; a népszerű és ellentmondásos karakter folytatást kap. Sacha Baron Cohen az utóbbi években politikailag egyre aktívabb lett, és Borat karakterében csatlakozott az Instagram-hoz, a TikTok-hoz és a Twitter-hez, hogy sürgesse az amerikai népet arra, hogy szavazzanak november 3-án.

borat_2_1.jpg

A Borat első része kritikai és nézői szempontból elsöprően pozitív volt. Ennek az oka végsősoron az igazság kutatása Cohen egyedi módszereivel. Beöltözött egy messziről jött embernek, hogy felbolygassa a rendet, és kihozza az átlagemberből az igazi énjét. Egyetlen hipotézist nehéz bizonyítani, de Cohen elszántan próbálkozik felhívni közönsége figyelmét számos sürgető, politikai kérdésre.

A Borat 2 hipotézisei erősen komplex kérdések. Milyen mértékű a rasszizmus Amerikában? Mennyire elvakultak a republikánusok? Hiteles tud-e lenni Borat 2020-ban, és felismerik-e Cohent az utcán? Mekkora sokkhatás érhető el a menstruációval? Pro-választás vagy pro-élet? Elérhető-e női egyenjogúság? Kik a „McDonald J. Trump”-szavazók? Kik a holokauszttagadók? Vicces-e a holokauszt? Kik tagadják a koronavírust? Epstein megölte magát? Megkísérthető szexuálisan Rudy Giuliani?

borat_bunker_1.jpg

Senki sem tudna ezekre a kérdésekre pontosan válaszolni, főleg nem egy 90 perces áldokumentumfilmben, aminek egy központi karaktere Johnny, a majom – népszerű pornósztár és Kazahsztán kulturális minisztere. Cohen azonban elülteti a nézőben a kérdéseit, és közben végig szórakoztat.

A történet szerint az első film után Borat 14 évet tölt gulagban, és amikor kiszabadul, mindenét elveszti. Hogy visszaszerezze hírnevét és megakadályozza kivégzését, ismét felkerekedik, hogy eljusson Amerikába – ezúttal hanyagolt lányával –, és ajándékot vigyen Mike Pence alelnöknek Kazahsztánból. A bökkenő ott kezdődik, hogy a „Borat dokumentumfilm” után felismerik őt az utcán, így álruhába kell bújnia.

Sacha Baron Cohen, akit korábban dicsértünk Sorkin A chicagói 7-ek tárgyalásában, ezúttal is remekel a rasszista, szexista, antiszemita, bigott újságíróként. A forgatókönyv szétszórt; helyenként bárgyú, néhol pedig brutálisan őszinte. A megszólalók egy részéről nem tudjuk biztosan eldönteni, ki volt beszervezve, és ki lett átverve. A szatíra működik 2020-ban – talán azért, mert egy ilyen katasztrofális évet élünk. A legkisebb közös többszörös és a legélesebb kés a konyhában egyaránt tud nevetni a Borat 2-n, de a film sokkal szívesebben provokálja a politikai nézetet, mint amilyen gyakran okoz kacajt.

Kiemelkedő, rendkívül elkötelezett komikus alakítást nyújt a Borat lányát játszó, elsőfilmes Maria Bakalova, aki a folytatás érzelmi töltetét szolgáltatja egy olyan csavarban, amit ugyan láttunk jönni, mégis jóleső változást biztosít. Váratlan azonban, hogy egy ponton a Borat 2 átcsap politikai thrillerbe, melyről a spoilerek miatt nem árulhatok el sokat. Annyit azonban megsúgok, hogy a South Park már megcsinálta. Ugyanakkor az alcím folyamatos váltakozása különösen vicces.

Az emlékezetes ugratások közül kiemelkedő egy déli államban lezajlott bál, továbbá egy öt napos montázs, amiben Cohen össze van zárva két republikánus, összeesküvés-elméletet szövő férfival. Említésre méltó még egy zsinagóga jelenet és a hírhedt Giuliani-féle hotelszoba szekvencia – mely kapcsán érdemes leszögezni, hogy kiprovokált ugyan, de valóban kínosan közel kerül Trump ügyvédje Bakalovához.

222borat-subsequent-moviefilm-bloodmoon_sg_00636_v2_rgb-1024x640.jpg

Kevésbé erős egy keresztény egészségügyi központban játszódó rész, illetve a film road movie jellege, mely valójában összefűzi a sok szegmenst. Talán a legnagyobb gyengéje éppen ez a Borat 2-nek. Jókor van jó helyen, viszont felejthető. Egy-egy részletére emlékszünk, az elkészülésének célja nemes, a film pedig gyakran meglehetősen vicces, de annyira kusza, annyira eklektikus, hogy sosem fog az első rész forradalmi provokációinak nyomdokaiba lépni. Ez a szépséghiba jelen volt a Brüno és A diktátor esetében is, azonban Cohen minisorozata, a Who Is America? kapcsán ilyen nem mondható el.

Amennyiben az volt Cohen célja, hogy szórakoztassa a világot még egyszer, és szavazásra buzdítsa a népet, úgy remélhetőleg elérte azt. Azonban messze sodródtunk 14 év alatt társadalomként attól, hogy változást tudjunk elérni. Szükségtelennek tartom azt írni, hogy „ajánlom a Borat-rajongóknak”, mert akit érdekel, úgyis meg fogja nézni azért, hogy nagyokat nevessen egy lüke karakteren, vagy éppen, hogy jól elgondolkozzon az amerikai politika kettősségén egy mesteri szatírakészítő által.

A Borat 2 elérhető az Amazon Prime-on 2020. október 22-től.

Szólj hozzá

blog érdekes kritika előzetes film premier amerika south park magyar választás trailer érdekesség friss rally borat trump érdekességek filmajánló sacha baron cohen giuliani brüno epstein a diktátor premierdátum who is america Cineartblog cineartblog koronavírus Covid 19 borat 2 borat subsequent movie film maria bakalova