2020. nov 01.

A 10 legjobb politikai dokumentumfilm az utóbbi évekből

írta: Csurilla Dániel
A 10 legjobb politikai dokumentumfilm az utóbbi évekből

Számos politikai dokumentumfilm érkezett az utóbbi négy évben a Trump-kormányról, szociális és globális kérdésekről, illetve fontos portréfilmek készült meghatározó történelmi és emberjog kapcsán aktív személyekről. Próbáltunk helyet szorítani nem csupán a legjobb, hanem a legmeghatározóbb filmeknek is, melyek az igazságot kutatják bármi áron.

A toplistára sajnos nem fért fel, azonban mindenképp említésre méltó az utóbbi évekből Rachel Lears A házzal szemben c. filmje, mely a Green New Deal leszavazásáról és számos, felemelkedő női politikusról - többek között Alexandria Ocasio-Cortezről – szól. Kiemelkedő dokumentumfilm a Noam Chomsky írásai nyomán (és a híres publicista által narrált) Rekviem az amerikai álomért, mely egy egyedi látásmódú és bőségesen illusztrált gazdaságpolitikai filmesszé Peter D. Hutchison, Jared P. Scott és Kelly Nyks rendezésében. Megemlítenénk Michael Moore részrehajló, ám tragikus, és mindig aktuális témát feldolgozó Kóla, puska, sültkrumpi c. dokumentumfilmjét, illetve Matthew Heineman feszes tempójú, lélegzetelállító és szintén releváns határőr-filmjét, az Oscar-nyertes Cartel Landet.

10. Risk

diary-of-the-dead-3.jpg

Laura Poitras WikiLeaks dokumentumfilmje, mely eredetileg egy portréfilmnek indult Julian Assangeról, végül egy mélyrepülés lett a dokumentumfilmes etikába és annak személyes mélylélektanába. Az ellentmondásos politikai figura londoni háziőrizetéről és később oroszországi tartózkodásáról szól. Poitras nagyszerűen látja át a zavaros világot, melynek középpontjában alanya, Assange, egy problémákkal küzdő ember, nem pedig egy kulturális ikon. Kettejük kapcsolatát, a filmkészítés moralitását és a merőben problémás WikiLeaks hátterét látjuk kibontakozni. A határok átlépésre kerülnek, a film – eltérve eredeti témájától – viszont célba ér. Átfogó, ám kényelmetlen utazás.

9. The Edge of Democracy

edge-of-democracy-1200-1200-675-675-crop-000000.jpg

Az Oscar-jelölt brazil filmet Petra Costa készítette hosszú éveken át. Személyes, megrázó és megható filmélmény, melyet maga a filmkészítő narrál. Egy család problémás története, mely belekeveredik a brazil politikába. Elnökök sora követi egymást egy politikai thrillerbe ágyazott narratívában. A Lula de Silván leváltó Dilma Rousseffet a hírhedten korrupt, autoriter vezető, Jair Bolsonaro követi, kinek „megválasztása” meghatározza a filmkészítő életét és az egész jelenkori brazil politikát. Egy példamese, mely keserves véget ér, s melynek címe árulkodik a demokrácia végéről.

8. Active Measures

1800.jpg

Egy Trump-dokumentumfilm, mely megragadja az ellentmondásos vezető lényegét úgy, mint más, hasonló témát feldolgozó film még nem tette. A Michael Moore-féle sajátos eszköztárat sokkoló módon bevető Jack Bryan politikai nyomozása során leleplezi Trump orosz érdekeltségét meghökkentő adatokkal, s a film megtekintése után mindünkben nehezen meghazudtolható kijelentést tesz: a szabad világ vezére valójában Putin bábja.

7. Icarus

104fa30ede17d82d7ab15a5afec7325c83-04-icarus-3_rsocial_w1200.jpg

Bryan Fogel méltán Oscar-nyertes filmjében a Poitras-Assange dokumentumfilmhez hasonlóan teljesen különböző céllal készítette az Icarust, mely eredetileg a sportolók doppinghasználatáról szólt volna. Azonban bekövetkezett az orosz téli olimpia, mely lényegében változtatta meg a témát. A film onnantól sokkal inkább szólt a mindenkori Putin-kormányról, s arról, hogyan teszi el láb alól az államfő politikai ellenségeit. Fogel kapcsolatot teremtett egy orosz tudóssal, Rodchenkovval, aki meghökkentő információkat oszt meg a filmkészítővel a téli olimpiát és az orosz államfő kifinomult, kegyetlen erőszakszervezetét illetően.

6. Az amerikai gyáregység

american-factory.jpg

Egy ugyancsak letaglózó, díjnyertes darab, melynek az Obama-házaspár executive producere volt. Julia Reichert és Steven Bognar elismert filmje egy amerikai, munkás kisvárosban tanyát verő kínai cégről szól, mely kegyetlen módon semmisíti meg a dolgozóit. Egy szocio-ökonómiai történet a kilátástalan jövőről és az egyre terjeszkedő kínai érdekeltségű tőkéről. Egy korkép, mely páratlan kontrasztba állítja a nyugati (amerikai) és a keleti (kínai) munkamorált. Sokrétű, alapos és intelligens film.

5. K polgártárs

mbk-sa-02745_mst-2010-dec-27-mbk-in-glass-cage-in-2nd-trial_tbd_107853054-scaled.jpg

Ahogyan számos oligarchát, úgy Mikhail Khodorkovskyt is kicsinálta Putin, és a dokumentumfilm a nagyvállalkozóból lett politikai aktivista történetét meséli el kényelmetlen részletességgel. A fáradhatatlan Alex Gibney egyedi módot talál arra, hogy megossza a nézővel Khodorkovsky sajátos történetét. Az Oroszországban példátlanul megosztó politikai figura felemelkedésétől bukásáig követjük életét, akit Putin megmérgezett, kisemmizett és szibériai börtönbe száműzött. Gyilkosságot kentek rá, és sosem léphet be hazájába. Ugyancsak jelentős tanmese az orosz politika működéséről egy személyes narratíva közegébe ágyazva.

4. Fahrenheit 9/11

fahrenheit-911-sequel-700x300.jpg

Talán minden idők legismertebb dokumentumfilmje Michael Moore 2004-es, Cannes-i Nagydíjas filmje, mely a Bush-kormányt, az iraki megszállást és az ikertornyok lehullását vizsgálja a filmkészítő tenyérbemászóan részrehajló politikai nézetével. Azonban a Fahrenheit 9/11 akkor igazán hatásos, amikor a tényeket látjuk és halljuk, és még így is sokkal erőteljesebb, mint Moore 11/9 c. kvázi-folytatásfilmje a Trump-elnökségről. Az első Fahrenheit átjár egy keletkezésekor nagyon friss témát sokkoló látványvilággal, és egy dedikált filmkészítővel, aki nem rejti véka alá elégedetlenségét az amerikai politika intézményével.

3. Boys State

26otero-superjumbo.jpg

Jesse Moss és Amanda McBaine 2020-ban debütáló filmje a legjobb politikai dokumentumfilm a választásról és a választhatóságról. Méltán dobogós a listánkon. A filmkészítők egy texasi nyári tábor alatt forgatták a dokumentumfilmet, melyben ezer amerikai fiatal van jelen, akik kizárólag fiúk, és politikai jogaikat és választhatóságukat gyakorolják a tudatos politikai hozzáállást elősegítve. A Boys State legközelebb A Legyek Urával áll rokonságban. A film alanyai tragikus személyek, mit sem sejtő, politikailag naiv fiatalok, akiket örök életükre bekebelez az amerikai mechanizmus. Megtanulnak hazudni, csalni, vádaskodni és… politizálni. Lesújtó és páratlan erejű dokumentumfilm, mely egyaránt nagyszerű megfigyelés, témaválasztás és éppen annyira tragikus példázat.

2. Bennfentesek

inside-job.jpg

Újabb Oscar-nyertes dokumentumfilm, azonban a legjobb témáját illetően. A 2010-es, Charles H. Ferguson-rendezte gazdaságpolitikai thriller példátlanul elegyíti a komédiát és a tragédiát. Matt Damon tolmácsolásában megismerjük a 2008-as gazdasági válságot kiváltó tényezőket, és kényelmetlen interjúkat látunk azokkal, akik okozták a krízist. Egy pénzügyi gazdaságtan analízis, mely szórakoztat, informatív, felkavaró és felettébb ironikus. Ha létezik legjobb dokumentumfilm toplista a gazdasági válságról, akkor a Bennfentesek szükségszerűen a dobogó összes helyét kell, hogy elfoglalja. Ferguson filmje elmegy a végsőkig annak érdekében, hogy megértse a válság okait, és konszenzus kerekedjen a levonható tanulságból. Bravúros és világrendítő.

1. Citizenfour

citizenfour_1.jpg

Elérkeztünk a toplista győztesére, mely ugyancsak Oscar-díjas film a már említett, elismert filmkészítő, Laura Poitras tolmácsolásával. A Citizenfour az első sorból tudósítja Edward Snowden, ismert politikai szivárogtató történetét. Poitras kiemelkedő dramaturgiai érzékű, szemfüles, észrevétlen és briliáns rendezésben követi Snowdent abba a bizonyos hotelszobába. Portréfilm, politikai thriller és ijesztő korkép. A Citizenfour minden idők talán legjobb dokumentumfilmje. Jelenleg is fájóan releváns témái a kormányzati megfigyelés, a politikai üldöztetés és a sajtószabadság. A kétes médiavisszhangot, sőt számtalan negatív kritikát kapó Edward Snowdent hűségesen mutatja be a film, melynek megtekintése után levonható a konklúzió mindenki számára. Vajon hős vagy hazaáruló?

Szólj hozzá

kína érdekes politika ajánló interjú amerika választás gazdaság kultúra usa toplista donald trump demokrácia érdekesség elnökválasztás megfigyelés diktatúra trump érdekességek top10 dopping dokumentumfilm michael moore világválság szeptember 11 putin heti ajánló wikileaks iskolai lövöldözés határzár green new deal november 3 julian assange snowden cineart cineartblog autoriter állam politikai film laura poitras bolsonaro