2020. nov 01.

Ők a filmtörténelem legjobb amerikai elnökei

írta: Csurilla Dániel
Ők a filmtörténelem legjobb amerikai elnökei

7. Jamie Foxx – Sawyer elnök (Az elnök végveszélyben)

7_3.jpg

Ellentétben a bajba esett elnök csontig rágott toposzával, melyet az azonos éven debütáló Támadás a Fehér Ház ellen elnökénél láttunk, Jamie Foxx és Channing Tatum kémiája működik. Sawyer elnök meg tudja magát védeni, hisz az igazságszolgáltatásban, és Foxx szerethetővé teszi a karaktert. Mély politikai állásfoglalás nélkül is lehet szórakoztatni.

6. Samuel L. Jackson – Moore elnök (Big Game – A nagyvad) és Harrison Ford – James Marshall (Az elnök különgépe)

6_a.jpg

6_b.jpg

Nehéz eldönteni, hogy melyik színész karaktere szimpatikusabb, azonban ahogy Jamie Foxx esetében, úgy Sam Jackson és Ford Elnök Úr is végsősoron akciófilmek akciósztárjai. A nagyvad egy függetlenfilmes gyöngyszem, melyben bravúros, szórakoztató és megható párost alakít Jackson és a fiatal vadászgyerek, Oscari. Harrison Fordtól pedig még a terroristák is félnek. Akar valaki potyázni az Ő repülőjén?

5. Morgan Freeman – Beck elnök (Deep Impact)

5_2.jpg

Egy jó elnök a krízisben is transzparens, diplomatikus, és megnyugtatja a népét. Freeman a világvége kapujában is adekvát, higgadt és őszinte. A színész ikonikus vokális tónusa a tökéletes elnöki beszédhang.

4. Kevin Kline – Dave Kovic (Dave)

4_3.jpg

Dave a kisember története. A főszereplőnk kísértetiesen hasonlít az amerikai elnökre, így titokban helyet cserélnek. A jóindulatú, naiv és idealista Dave megpróbál változtatni, különbséget tenni, és ráébred az amerikai politika mechanizmusára. Kline briliáns alakítása különösen emberközelivé teszi a karaktert. Ahogyan Freeman esetében, úgy itt is elhangzik egy megható elnöki beszéd.

3. Michael Douglas – Shepherd elnök (Szerelem a Fehér Házban)

3_3.jpg

Ahogyan Aaron Sorkin (forgatókönyvíró) visszatérő témája az amerikai idealizmus, úgy mozifilmben a legpontosabban Michael Douglas testesíti meg ezt a fennkölt eszmét. A megözvegyült Shepherd mindene lánya és az amerikai nép. Az elnök itt az abszolút sebezhető, reménytelen romantikus, akinek kiábrándultságán csak a szerelem segíthet. Hamar átnyúlhatott volna giccsbe az alapfelállás, ám a pergős dialóg és Douglas mértékletessége megőrizte Shepherd hitelességét.

2. Bill Pullman – Whitmore elnök (A függetlenség napja)

2_2.jpg

Mi sem amerikaibb, mint Whitmore beszéde Roland Emmerich ikonikus filmjében? Mi sem nagyszerűbb, mint az a hazafi, aki katonáival a végsőkig elmegy, hogy megmentség Amerikát és a világot a gonosz földönkívüliektől? Valószínűleg az emberiség történelmének legjobb elnöki beszéde. Epikus, patetikus és megható. Pullman a legjobb fikciós amerikai elnök – kár, hogy a folytatásban minden férfiasságát elvették. Rátóti Zoltán telitalálat volt szinkronhangként.

1. Daniel Day-Lewis – Abraham Lincoln (Lincoln)

1_3.jpg

Két ikon találkozása. Kétségkívül Daniel Day-Lewis igazi színészlegenda, Lincoln pedig a legnagyobb becsben tartott amerikai elnök. Nem csupán a páratlanul megrendezett Day-Lewis színészi jelenléte lírai, hanem Lincoln anekdotái, beszédmódja, egyedi, magas hangszíne, s az a temérdek kutatás, ami megelőzte a forgatást. Day-Lewis uralja a vásznat. Szimpátiát érzünk a főszereplő iránt, akit mély bánat sújt. Egy történelmileg hitelesen megformált karakter, akit átjár a polgárháború tragédiája. Amikor Daniel Day-Lewis mond valamit, akkor mintha Lincoln mondaná, s értjük, hogy minden emberi élet érték. Bölcs mesélő. Briliáns jogász. Bravúros politikus. Erős, ám meghasonlott vezér. 

Szólj hozzá

blog érdekes ajánló harrison ford film premier youtube kultúra usa toplista érdekesség friss elnökválasztás lincoln érdekességek függetlenség napja dave steven spielberg michael douglas morgan freeman kevin kline daniel day lewis aaron sorkin bill pullman amerikai elnök deep impact air force one channing tatum nagyvad independence day Samuel L. Jackson white house down Jamie Foxx az elnök végveszélyben heti filmajánló cineart cineartblog rom-com big game az elnök különgépe