2020. nov 01.

Ők a filmtörténelem legrosszabb amerikai elnökei

írta: Csurilla Dániel
Ők a filmtörténelem legrosszabb amerikai elnökei

12. Billy Bob Thornton – Az amerikai elnök (Igazából szerelem)

12.jpg

Mindenki szereti Richard Curtis karácsonyi rom-comját, azonban egyvalamit elbagatellizál. Az Igazából szerelem rajzfilmszerű kontrasztba állítja Hugh Grant imádnivalóan dadogó miniszterelnökét és Thornton agresszív, rosszindulatú és manipulatív amerikai elnökét. A Blair-Bush „különleges kapcsolat” paródiája – mely egyébként sem volt egy virágzó együttműködés –  a romantikus vígjáték formulájával. Hugh Grant jófiú, Thornton gonosz, amerikai zsarnok, egy szeka, akinek még neve sincs.

11. Jonathan Pryce – Az amerikai elnök (G.I. Joe: A kobra árnyéka, G.I. Joe: Megtorlás)

11.jpg

A jóindulatú demokrata elnök helyére a gonosz kobra csatlós, Zartan (Arnold Vosloo) kerül, aki titokban végig az ellenségnek dolgozik két filmen keresztül. A legbanálisabb az, hogy senki nem szúrja ki. Pont ugyanez volt a csavar az első X-Men filmben, amikor Mystique Kelly szenátor bőrébe bújt. Ennél feltűnőbben nem is gonoszkodhatnának a gonoszok a legfelsőbb szinteken. Mintha azért lennének trónbitorlók, hogy végül lelepleződjenek.

10. Kevin James – Will Cooper elnök (Pixel)

10_1.jpg

Nincs értelmes ember, aki Kevin Jamest megválasztaná, nemhogy rábízná a világ megmentését. Továbbá 2020-ig elképzelhetetlen volt, hogy az amerikai elnök önkényesen egy saját maga által választott, régi játékos cimborái által összecsődített csapat élén arassa le a babérokat.

9. Lloyd Bridges – Benson elnök (Nagy durranás 2) és Leslie Nielsen – Harris elnök (Horrorra akadva 3-4)

9_a.jpg

9_b.jpg

Bármennyire is kedvelt színészek, kedvelt karakterek, a szabad világ vezére nem lehet olyan tökkelütött, mint Benson (Bridges) és Harris elnök (Nielsen). Krízisben inkompetens, infantilis, inkább stand-up komikus, mint erős kezű vezetők. Sajnálom, de a listán a helyük.

8. Aaron Eckhart – Asher elnök (Támadás a Fehér Ház ellen 1-2) és Donald Pleasence – Az amerikai elnök (Menekülés New Yorkból)

8_a.jpg

8_b.jpg

Mindkét elnök bizonyíték arra, hogy nem karakterek, hanem megmentésre váró, drámai kellékek. Eckhart elnökét Gerard Butler két filmben is meg kényszerül menteni. Milyen elnök az, aki ellen két terrortámadás történik? Carpenter filmjében egy sokkal disztópikusabb, ám annál kevésbé árnyalt vezető Pleasence elnöke – aki ezúttal sem kapott nevet.

7. Jack Nicholson – Dale elnök (Támad a Mars!)

7_2.jpg

Nicholson brillírozik a kettős szerepben Tim Burton retro hangulatú inváziós filmjében. Azonban amikor arra kerül a sor, hogy megmentse az országot, csúfosan elbukik, és halála előtt az atomkatasztrófa szélére sodorná Amerikát. Dale elnök bugyuta, giccses diplomáciája sem segít a támadó marslakók ellen. Komolyan kellene vennünk, hogy miután tömegeket mészároltak le az űrlények, az elnök még hisz abban, hogy békével jöttek?

6. Charlie Sheen – Az amerikai elnök (Machete gyilkol)

6_1.jpg

Sheen avagy Carlos Estévez igazi, B-filmbe illő amerikai elnök. Meztelen keddek, legalizált marihuána, halállal büntetett Twitter használat és korlátlan fegyverviselés mellett kampányolt. Szegény Machetének pedig meg kell mentenie a világot ahhoz, hogy az elnök állampolgárságot adjon neki. Vagy a legjobb vagy a legrosszabb amerikai elnök lenne Charlie Sheenből. Ugyanakkor még ez sem elég, hogy dobogós helyezést érjen el.

5. Terry Crews – Camacho elnök (Hülyék paradicsoma)

5_1.jpg

Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho elnök alatt az egész Egyesült Államok megváltozik. 2505-ben szemétdobok, legkisebb közös többszörösök és esztelen lövöldözés lesz úrrá Amerikában. Amikor egy republikánus pankrátort választanak elnöknek, csodálkoznak azon, hogy a világ lángokban áll?

4. Anthony Hopkins – Richard Nixon (Nixon) és Frank Langella – Richard Nixon (Frost/ Nixon)

4_2.jpg

Bár mindkét alakítás egyaránt kiváló, semmi nem mentheti meg a két elnököt attól, hogy a legrosszabb 20. századi elnöknek bélyegezzük. A Watergate-botrány csak olaj volt a tűzre, és a 60-as éveket egy konzervatív vezető nem tudta összefogni. Lehallgatások, a vietnámi háború, szegregáció, rendőri brutalitás és valós káosz írja le leginkább Nixon rezsimét. Ő továbbá az egyetlen amerikai elnök, aki lemondatása előtt önként hagyta ott a Fehér Házat. Míg Oliver Stone filmjében egyértelmű és tragikus főszereplő Hopkins Nixonja, addig Ron Howard filmjében érvelhetünk amellett, hogy ő a rosszfiú, aki az interjú alatt lebukik, és szavak nélkül ismeri el bűnösségét.

3. Martin Sheen – Stillson elnök (A holtsáv)

3_2.jpg

Greg Stillson a kései kétpólusú világ egyik legszörnyűbb vezetője lehetne. Amikor Christopher Walken karaktere előre látja a jövőben megválasztott elnök képét, nukleáris holokauszt köszönthet be, melyet meg kell akadályozni. Stillson nem különb Nixontól a zsarolás, a lehallgatás és a szinte fasiszta demagógiája kapcsán. A film harmadik felvonásában egy gyereket pajzsként használ az elnökjelölt. Mi ez, ha nem a legnagyobb gaztett, amit valaki elkövethez?

2. Sam Rockwell – George W. Bush (Az alelnök)

2_1.jpg

Hogy mi rosszabb egy demagóg elnöknél? Sam Rockwell briliánsan megformált Bush elnöke. Úgy látjuk őt, ahogyan a világ látja. Egy bábelnök, akit az apja ültetett hatalomra, és akinek fogalma sincs, mekkora káoszba sodorta az Egyesült Államokat. Christian Bale Dick Cheneyje könnyedén manipulálja Busht, akinek semmi köze nincs a kormányzáshoz. Hogy választották mégis újra? Bűnlajstroma az olajháború a Közel-Keleten, a gazdasági válságot kiváltó dereguláció és a demokratikus vezetés teljes inkompetenciája.

1. Peter Sellers – Muffley elnök (Dr. Strangelove)

1_2.jpg

Seller bravúros hármas alakításának egyikével a filmtörténelem legviccesebb, mégis legrosszabb amerikai elnökét hozta el nekünk Kubrick méltán dicsért, hidegháborús szatírájában. Muffley elnök nem csupán puszipajtása a szovjet bábelnöknek, s hagyta, hogy egy náci tudós beférkőzzön a legfelsőbb körökbe, de a nukleáris háború krízisében nem mutat sem pánikot, sem a józan gondolkodás szikráját, sem egy olyan vezető képét nem látjuk, aki képes uralni a helyzetet. Kubrick disztópikus víziójában az amerikai elnök okozza a mindent elsöprő nukleáris világháborút. Méltán a legrosszabb elnök a filmtörténelemben. Szerencsére ilyen nem történhetne meg, ugye? UGYE?!

Szólj hozzá

blog érdekes film bush toplista érdekesség stephen king elnökválasztás érdekességek vice charlie sheen david cronenberg christian bale tim burton john carpenter billy bob thornton aaron eckhart jack nicholson anthony hopkins nixon adam sandler stanley kubrick christopher walken amerikai elnökválasztás martin sheen machete sam rockwell leslie nielsen peter sellers horrorra akadva frank langella kevin james igazából szerelem dr strangelove a holtsáv terry crews az alelnök cineart cineartblog CineArt