2020. nov 01.

Steven Spielberg és George Lucas megjövendölték a filmipar jövőjét

írta: Csurilla Dániel
Steven Spielberg és George Lucas megjövendölték a filmipar jövőjét

A koronavírus nem kedvezett a filmiparnak, és a bajban lévő mozik kapcsán a felszínre tört egy hét évvel ezelőtti közönségbeszélgetés Steven Spielberg és George Lucas között. A két emblematikus rendező koruk kétségkívül legnagyobb alkotóik, akik felelősek voltak a blockbuster mint fogalom megteremtéséért.

unnamed_1.jpg

A Dél-Kaliforniai Egyetemen 2013-ban Spielberg így nyilatkozott: „Elérkeztünk arra a pontra, hogy a stúdiók előnyben részesítenek egy 250 millió dollárba kerülő filmes befektetést, mintsem egy csomó valóban érdekes, mélyen személyes – s néha történelmet író – projektet, amik pedig így elvesznek a süllyesztőben.” Ezt követően ekképp folytatta: „Letaglózó lesz, amikor 3-4, vagy akár féltucat ilyen megaköltségvetésű produkció hihetetlenül nagyot fog bukni, és meg fogja változtatni a fennálló paradigmát.”

Talán a Pixar Előre, a Warner Tenet, illetve a Sony jövő évre került Nincs idő meghalni c. filmje is ilyen „megjövendölt bukás”, azonban tény, hogy a stúdiók egyre több pénzt költenek, egyre több folytatás és franchisetermék érkezik, egyre több a blockbusternek szánt filmek anyagi bukása, és valóban más befektetőket kell találni az olyan drága filmekre, mint Martin Scorsese Az ír-je.

streaming-collage.jpg

Lucas így reflektált a helyzet esetlegességére: „A lényeg, hogy előbb-utóbb kevesebb filmszínház lesz. Nagyobbak lesznek a mozik, és sokkal szebbek. Azonban amikor moziba megy majd az ember, kifizethet a luxusért akár 50, akár 100 dollárokat. Talán még 150 dollárt is. És ez lesz, amit mi filmiparnak hívunk. De minden sokkal közelebb fog állni a televízióhoz a TiVo-n.”

A premier moziélmény előnyt élvez világszerte, azonban nem mindenki számára megfizethető. Mindazonáltal párhuzamba állíthatjuk George Lucas kijelentését a Disney pénzéhes taktikájával a Disney+ és a Mulan kapcsán, viszont amikor ezt a rendezők mondták, akkor már számos nagyköltségvetésű film hasalt el – többek között a Disney első élőszereplős filmje, a John Carter, és Spielberg saját A barátságos óriás c. projektje is. A legutóbbi, nem Star Wars címkével ellátott, közepes költségvetésű Lucas-film, a Red Tails annak idején hasonlóan megbukott. Ahogyan a TiVo-t (digitális videórögzítést) villámgyorsan leváltották a streaming szolgáltatók, úgy elgondolkodtató, hogy milyen mozikultúra vár majd ránk a koronavírus után.

77c2ddd91533dd746e610fdccd785045.jpg

Spielberg akkori személyes filmje a végül mozikban debütáló Lincoln volt Daniel Day-Lewisszal. A film kapcsán a rendező azt mondta: „Majdnem tévén végezte az is, és akkor lehúzhattuk volna a rolót. Ilyen közel voltunk hozzá. Meg lehet kérdezni az HBO-t.”

Érdekes, hogy habár jól tudjuk Spielbergről, hogy nem becsüli annyira a streaming szolgáltatók (Netflix) díjazását, mint a mozifilmekét, mégis a pandémia idején ezek a streaming platformok, illetve a lakossági forgalmazás remekeltek a bajban lévő moziláncokkal szemben. A stúdiók megabukásai, s az egyre kevesebb, azonban egyre drágább mozik már beigazolódtak. Mi a következő?

 

Szólj hozzá

streaming érdekes hírek ajánló sorozat premier mozi star wars hír disney prémium érdekesség friss heti james bond érdekességek warner steven spielberg filmajánló george lucas red tails pixar a cápa előre avengers mulan harmadik típusú találkozások the irishman tenet Hírek Martin Scorsese Bosszúállók cineart disney+ Cineartblog cineartblog CineArt az ír no time to die nincs idő meghalni