2020. nov 08.

A Manderley-ház asszonya - Rebecca kritika

írta: Szalai Szimi
A Manderley-ház asszonya - Rebecca kritika

Daphne du Maurier sikeres regényét Alfred Hitchcock után Ben Wheatley is megfilmesítette a Netflix keretein belül, de vajon mennyire járt sikerrel?

rebecca_00555_c_0.jpg

Habár a filmben a főszerepeket olyan színészek kapták mint a Szólíts a neveden színésze Armie Hammer és a Hamupipőke színésznője Lily James, a Rebecca igazi sztárja inkább egy sárga öltöny lett. A három részes mustár sárga förmedvény nem is egyszer jelenik meg a filmben, hanem olyan, mintha csak ez az egy ruhája lenne a híres Mr. de Winternek. Egy ponton még a nyakkendője is azonos színű volt.

 

Ez az új feldolgozása A Manderley-ház asszonya regényének, amelyet Hitchcock is adaptált a saját maga stílusában. Érdekesség, hogy a mester ezért az egy filmért zsebelte be az Oscar-díjat, és akkor sem a legjobb rendező kategóriában. Wheatley filmje inkább adott a külső és vizuális megjelenésre, mint arra, hogy rendesen kidolgozza a történetet.


A cselekmény röviden egy özvegy gazdag angol úriemberről szól, aki tragikus módon vesztette el feleségét, azonban egy évre rá megismerkedik egy dél-franciaországi nyaraláson egy ismeretlen nővel, aki teljesen az ujja köré csavarja ártatlan bájával. Olyannyira, hogy el is veszi még ott feleségül. Azonban egy szörnyű titok lebeg a Manderley-ház táján és ez lassan bontakozik ki. Eközben az új feleséget rendszeresen bántják és szekálják az ott dolgozók, amibe ő apránként bele is bolondul. Mindenki az előző háziasszonyról beszél és a szelleme mindent körül leng.  

tmp_k7tqri_40b808f3bd7afc98_rebecca1.jpg

A probléma leginkább Max de Winter karakterével van, hiszen elég nehéz róla elhinni, hogy egy rejtélyes ember, aki tele van titokzatossággal, hiszen már a kezdetektől eléggé határozottan kiáll azért, amit akar és szinte egy nyitott könyv. Talán a legérdekesebb karakter az egész filmben az a gonosz házvezetőnő, Mrs. Danvers, aki tőrbe csalja és átveri szegény Mrs. de Wintert. Egészen kiszámítható a történet és az utolsó fordulatot is valahogy már előre lehetett sejteni, ezáltal kicsit elveszti a thriller jellegét, elmarad a borzongás. Erre a csilli-vili színes dekoráció is rátesz egy lapáttal és valahogy a mézes-mázos szirupban elveszlik a cselekmény.

 3500.jpg

Alapvetően vannak benne szép képek és kameramozgások, de az nem elég. Nem szabad megelégedni egy esztétikus látványvilággal és egy lapos történettel, főleg nem hollywoodi szinten.

Az, hogy miért szerette volna a rendező megcsinálni ezt a filmet, és hogy mi volt vele a célja, az az igazi rejtély. Nem igazán sikerült emlékezetes dolgot alkotnia, kivéve a sárga öltönyt.

Van egy kifejezés, ami tökéletesen leírja ezt a filmet: egyszer nézhető.

A film elérhető Netflixen 2020. október 21-től.

Szólj hozzá

kritika film filmajánló Rebecca Alfred Hitchcock Netflix Lily James Armie Hammer Ben Wheatley A Manderley-ház asszonya Cineartblog cineartblog CineArt