2020. nov 12.

David Fincher nincs túlságosan megelégedve a stúdiórendszerrel

írta: Csurilla Dániel
David Fincher nincs túlságosan megelégedve a stúdiórendszerrel

mank-david-fincher-750x400.jpg

David Fincher reklámfilmekkel kezdte pályafutását, és rögtön első hollywoodi nagyjátékfilmjének, A végső megoldás: Halál forgatása alatt megbizonyosodott arról, hogyan működik a stúdiórendszer, és a Harcosok klubja ironikus válasz volt Hollywoodnak és a fogyasztói társadalomnak. Filmjei folyamatosan magas színvonalú, precíz és sötét tónusú alkotások, azonban a rendező jól tudja, hogy az Álomgyárnak kétféle film kell: szuperhős mozi és díjfilm.

A Total Film-nek adott interjújában a Netflixen debütáló új filmje, a Mank kapcsán így nyilatkozott: „Senkit nem érdekel a filmed, hacsaknem egy olyan kasszasikert csinálsz, amit Happy Meal formájában tudnak tovább értékesíteni.”

Fincher elmagyarázta, mire gondolt: „Csak azért szükséges erről beszélni, mert bizonyos embereknek nincs semmilyen fantáziája, és szisztematikusan megváltoztatták a nézők igényeit az évek alatt. Csak kétféle film létezik az ilyenek fejében. Vannak a nyári szuperhősfilmek, aztán vannak a téli díjfilmek. Egyedül az egyiket választhatod, ha filmet akarsz készíteni. Ha hibázol, akkor süllyesztőgödörbe kerül a mozifilm. Van ennek valami értelme?”

Az Aranypolgár keletkezéséről szóló Mank marketingje kapcsán így nyilatkozott a rendező: „Bevallom, üzleti döntés terén nem valami szerencsés egy olyan filmet készíteni, mely szerelmeslevél egy másik filmnek, amit a konkurencia oldalán láthatsz (HBO Max). De az a helyzet, hogyha mindig az ésszerű döntést hoznánk, akkor csak Marvel, Star Wars és Jurassic Park filmek készülnének.”

A Harcosok klubja és a Holtodiglan rendezője hozzátette, hogy: „Nem csupán rohadtul unom, de rohadtul informált is vagyok ezen a téren.”

A Mank ugyan Fincher olvasatában a díjfilm kategóriájába esik, azonban a rendező számára egy nagyon személyes filmről van szó, melynek forgatókönyvét néhai édesapja, Jack Fincher írt. A Gary Oldman főszereplésével készült film eddig nagyszerű kritikákat kapott, azonban finanszírozót nehezen talált Fincher új filmjéhez, mely a Netflixen debütál világszerte 2020. december 4-én.

Szólj hozzá

blog streaming érdekes hírek ajánló előzetes film mozi hbo star wars kultúra trailer hír disney mcdonalds érdekesség friss marvel érdekességek hollywood harcosok klubja netflix david fincher gary oldman jurassic park avengers szuperhősfilm happy meal bosszúállók aranypolgár oscar-díj holtodiglan mank cineart cineartblog hbo max jack fincher oscar-film alien 3 díjfilm