2020. nov 14.

A Mulan után még több stúdiófilm debütálhat a Disney+ oldalán

írta: Csurilla Dániel
A Mulan után még több stúdiófilm debütálhat a Disney+ oldalán

ttg2ceh543tfsaazeeh2dg_1.jpg

A Disney+ kiadta a Mulant 30 dollár fejében. Azt is megtudtuk, hogy a Pixartól érkező Lelki ismeretek már nem lesz ilyen „prémium tartalom” a szolgáltatónál. Vajon bukás volt-e a Mulan? A Disney elnök-vezérigazgatója, Bob Chapek szerint „egyáltalán nem.”

A Mulan tulajdonképpen akkora siker volt a stúdiónak, hogy ugyanazt a stratégiát szeretnék használni a jövőben is az elkövetkező, Disney+ oldalán debütáló filmek szempontjából. A siker ellenére azonban a Disney utolsó negyedéves konferenciáján Chapek elárulta, hogy „negatív visszhangot” keltett a Mulan teljesítménye és megjelenési stratégiája számos felületen.

A szeptember 4-én debütáló filmet számos botrány övezte a Kínában forgatott jelenetek miatt, mely helyszíne a Kínában élő muszlim közösség „átnevelőtáborának”. A provincia emberjogi vita középpontja, ahol több, mint egymillió Uighur muszlimot szállásol el a kínai kormány. Az ott forgatott jelenetek kapcsán köszönetnyilvánítás érkezett a Disney részéről Kína felé. Másik ilyen komoly ellentmondás a Mulan sztárja, Liu Yifei részéről érkezett, aki nyíltan támogatta a hongkongi rendőrség munkáját a majd egy éve tartó forradalom leverésében.

mv5bnjvhyzfhmtqtmmm1yy00mze2lwi4mtmtnmu1mtg4nzhjmmy3xkeyxkfqcgdeqxz3zxnszxk_v1_ux477_cr0_0_477_268_al_1.jpg

Chapek a megjelenési stratégia kapcsán ezt fűzte a kérdéskörhöz: „Tapasztaltunk elegendő pozitív eredményt a botrányok előtt, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen megjelenési stratégiát érdemes követni a jövőben.” A vezérigazgató hozzátette, hogy decemberben visszatérnek ennek a kérdésnek az alapos megtárgyalására. A cég december 10-én ülésezik újra, ahol mélyebb betekintést kapnak a részvényesek a streaming szolgáltató működésébe pontosabb és frissebb adatok ismeretében.

Ebben a negyedévben a streaming oldal 73,7 millió feliratkozóval büszkélkedhet, mely 16 millióval több az előző negyedévhez képest.

Maga Chapek azt javasolta, hogy érdemes a Lelki ismeretek megjelenését ingyenessé tenni a Disney+ felhasználók számára, ellentétben a Mulan prémium szolgáltatásával. "Úgy gondoltuk, egy szép gesztus lenne a feliratkozók részére a Lelki ismeretek megjelenése, mely erősítheti az ünnepi hangulatot a nézőinkben.” – mondta Chapek.

soul-lead_1.jpg

A Disney anyacég 2020-ban, az utolsó negyedévben 710 millió dollár veszteséget könyvelt el, mely a filmek, sorozatok, vidámparkok, csatolt termékek szempontjából következett be. A cég egyetlen zászlóshajója a Disney+. Ez a veszteség a Disney számára 19 év után az első olyan alkalom, amikor nem profitáltak működésük szerint.

A Lelki ismeretek 2020. december 25-én debütál majd a streaming platformon. A Pixar film kiemelkedően pozitív kritikákat kapott eddig, mely tovább erősíti az animációs stúdió több évtizedes színvonalát tartalmak gyártása szempontjából.

Szólj hozzá

blog streaming érdekes hírek ajánló film premier mozi hbo oscar hír soul disney animáció érdekesség friss marvel érdekességek filmajánló veszteség netflix blockbuster szuperhősfilm mulan mcu oscar-díj Hírek Hír oscar-jelölés cineart disney+ Cineartblog cineartblog CineArt hbo max lelki ismeretek bob chapek oscar-esély feliratkozók pozitív fogadtatás