2020. nov 14.

Változás történt a Producerek Céhe Dijának nevezési határidejében

írta: Csurilla Dániel
Változás történt a Producerek Céhe Dijának nevezési határidejében

pga.jpg

A Producers Guild of America éves díjátadója azért az egyik legfontosabb gála, mert rendszerint a nagyjátékfilmes kategóriában díjazott filmgyártók veszik át a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. Így történt ez A bombák földje, A király beszéde, A némafilmes, az Argo-akció, a 12 év rabszolgaság, a Birdman, A víz érintése és a Zöld könyv kapcsán is.

2020. januárjában ugyan Sam Mendes egysnittnek látszó háborús filmje, az 1917 nyerte a PGA díját, míg az Oscar-díjat az Élősködők vitte el.

916.jpg

A PGA 2021. március 24-én tartja a díjátadóját, azonban hivatalos bejelentés szerint februárban és március elejéig lehet nevezni a filmgyártóknak az alkotásokat. Az Oscar-díj 2021. április 25-én kerül megrendezésre, mely ugyancsak elhalasztotta a nevezések zárásának időpontját február végére.

Összegzésként ezek a lényeges változások:
- Egészestés dokumentumfilm jelölései: 2020. február 2.
- Animációs filmek, tévéfilmek és televíziós sorozatok jelöltjeire való szavazás: 2020. március 7.
- Nagyjátékfilmek, animációs filmek, tévéfilmek, televíziós sorozatok: 2020. március 8.

A PGA díjátadója online kerül megrendezésre, és a Producerek Céhe azt nyilatkozta, hogy a nevezés feltételei kapcsán pontos információval a 2021 elején megtartandó Innovációs Díjátadón tudnak szolgálni.

Ez azért is egy fontos hír, mert számos nagyszerű filmalkotás debütált egyenesen lakossági forgalmazásban és streaming szolgáltatókon a 2020-as évben a koronavírus járvány miatt. Ahogyan az Oscar-díj esetében, úgy a PGA kapcsán is felmerül a kérdés, hogy vajon mely filmek versenyezhetnek, s mely filmek maradnak ki. Milyen mértékben függ a mozis forgalmazástól 2021-ben a díjátadó?

Szólj hozzá

blog érdekes hírek film oscar hír steve mcqueen disney érdekesség friss guillermo del toro marvel birdman érdekességek ben affleck díjátadó némafilm viggo mortensen sam mendes producer colin firth 1917 michael keaton avengers élősködők bosszúállók jeremy renner a bombák földjén argo a király beszéde zöld könyv oscar-díj a némafilmes oscar-jelölés 12 év rabszolgaság shape of water a víz érintése cineart cineartblog oscar-nevezés