2020. nov 22.

Oscar-díj: Dokumentumfilmek a nemzetközi élvonalban?

írta: Csurilla Dániel
Oscar-díj: Dokumentumfilmek a nemzetközi élvonalban?

1_axutoajkyliysjwdevp7ma.jpeg

A 2020-as Oscar-díjon Tamara Kotevska és Ljubomir Stefanow az Akadémia történelmében először kaptak jelölést Méz-királynő (Honeyland) c. filmjükért a Legjobb Idegennyelvű Film (Macedónia) és a Legjobb Dokumentumfilm kategóriájában. Sajnos a doku végül egy díjat sem vihetett haza, azonban elindított egy hullámot.

Legnevezetesebb a chilei The Mole Agent c. dokumentumfilm, mely lehengerlő kritikákat kapott Sundance-ben, illetve bezsebelte a San Sebastián Filmfesztivál Közönségdíját. A film egy volt Interpol nyomozóról szól, aki egy nyugdíjas kémet küld egy öregek otthonába, hogy jelentsen az idősekről való bánásmódról. A The Mole Agent rendezője Maite Alberdi, a film pedig 95%-on áll a Rotten Tomatoes oldalán. A filmet Idegennyelvű és Dokumentumfilm kategóriájában nevezték a 2021-es Oscar-díjra.

moleagent_sigimage_max-1200x630.jpg

Más országok is követték a trendet, melyek egyik zászlóshajója Románia, aki Alexander Nanau Collective c. tényfeltáró dokfilmjével nevezett mindkét kategóriában. Azonban Kenya (The Letter, Maia Lewok és Chris King), Brazília (Velencei Filmfesztiválon elismert Babenco: Tell Me When I Die) és Venezuela (Anabel Ridíguez Ríos-tól a Once Upon a Time in Venezuela) is ebben a két kategóriában nevezték filmjeiket.

Az Oscar-díj 2021. április 25-én kerül megrendezésre.

Vajon amikor a magyar versenyzőt választjuk, a Filmintézetnek is figyelembe kellene vennie ezt a hatásos stratégiát, vagy maradunk a fikciós nagyjátékfilmeknél?

Szólj hozzá

érdekes hírek film magyarország chile verseny doku hír románia venezuela érdekesség friss nemzetközi érdekességek dokumentumfilm filmajánló oknyomozás magyar film macedónia filmművészet nemzetközi verseny collective káel csaba brazíla oscar-díj Oscar román film dokfilm oscar-jelölés cineart cineartblog filmintézet oscar-kampány oscar-esély oscar-film díjfilm oscar-nevezés honeyland méz-királynő the mole agent