2020. nov 23.

A mozüzemeltetők hősnek tekintik a Warner-t a Wonder Woman 1984 miatt

írta: Siktár Vivi
A mozüzemeltetők hősnek tekintik a Warner-t a Wonder Woman 1984 miatt

Még csak pár napja jelentették be a Warner Bros. fejesei, hogy a Wonder Woman 1984 filmet idén karácsonykor mutatják be moziban és az HBO Maxon is. Ez egy olyan, eddig még példátlan húzás a WB részéről, mely ugyan megtöri a mozis exkluzivitást filmjük kapcsán (mely akár milliárdos tétel is lehetne az ottani bemutató esetében), ám lehetőséget biztosít a rajongók számára, hogy otthonuk kényelmében tekinthessék meg a WW84 ahelyett, hogy el kelljen látogatniuk a legközelebbi filmszínházba a pandémia idején.

 gal_gadot_as_diana_prince_in_wonder_woman_1984_0.jpg

Habár ez a húzás lehetne végzetes is a mozis számára az opciók miatt, az Independent Cinema Alliance (Független Mozik Szövetsége, ICA) mégis reményt lát abban, hogy „megmentheti” az iparágat. Nyilatkozatuk egy részében kifejtik, hogy a WW84 pandémia-modellje, habár az nem lesz irányadó az összes WB-filmnél, mégis az alagút végi fényt jelenthetik az összeomlás kellős közepén a mozik számára.

Habár az már világos, hogy két opció is lesz a megtekintésre, egyes részletek még mindig nem tisztázódtak: a streamingen való megtekintés esetében kötelező jelleggel elő kell fizetni, vagy megtekinthető lesz-e az ingyenes próbaidő alatt? Karácsonyig még van idejük dönteni, ám ez is nagyban befolyásolhatja, hogy melyik lehetőséget választják majd szívesebben az emberek. Az a felvetés, hogy a független mozik előtt sorakozni fognak az emberek, hogy megtekintsék Patty Jenkins új filmjét a legjobb esetben optimista, a legrosszabban pedig csak egy téveszme.  

Az ICA elnöke, Byron Berkley nyilatkozata a következő:
„Elképesztően hálások vagyunk a rendkívüli és páratlan támogatásért, melyet a nagyra értékelt szakmabeli partnerünktől, a Warner Bros. vezetőségétől kapunk. Miután a mozik országszerte újranyitottak, a Labor Day (szeptember 7.) alkalmából, bátran útjára indították Christopher Nolan Tenetjét. S most másodjára is, a Warner Bros. újra megmutatja rendíthetetlen elkötelezettségét a filmszínházi bemutató és a mozis közeg mellett azzal, hogy gyakorlatilag megmenti a mi karácsonyunkat és a filmet decemberben bemutatják.”

 ica.jpg

Semmi kétség afelől, hogy a WB nyújtja a legnagyobb reményt a mozisok számára, legalábbis Észak-Amerikában. A Disney, a Paramount és más nagy stúdiók filmjeiket vagy egyből streaming platformjaikra töltik, vagy pedig 2021-re, esetleg még későbbre csúsztatják. Habár az Universal még csak-csak bemutatja filmjeit mozis forgalmazásban, azonban az új kikötéseknek megfelelően járnak el, mely értelmében szükségszerűen csak 17 napig kötelesek ott vetíteni, utána egyből átköltözhetnek virtuális platformokra, melyek ismét nem mentik meg a mozikat a teljes összeomlástól.

Tény, ami tény: a mozisok teljesen tehetetlenek, míg a stúdiók tartják az összes Jokert kezeikben, s amíg a pandémia által kreált válság nem fordul jobbra. Annak ellenére, hogy a WW84-gyel kapcsolatos üzlet teljesen moziellenesnek tűnik azáltal, hogy aláássa a megfizetett filmszínházi élményt az ingyenes, biztonságos otthoni megtekintés lehetőségének felajánlásával, a mozisok a sűrű felhők szűrőjén keresztül mindennek képesek örülni, mely akár csak egy halovány reményt is jelent számukra, s bármire képesek is, hogy megmentsék iparágukat.

A Wonder Woman 1984 december 26-án kerül a hazai mozikba és az HBO Max kínálatába.

Szólj hozzá

streaming hírek előzetes mozi hibrid trailer hír karácsony december érdekesség érdekességek mozifilm 2020 paramount universal világjárvány ica pandémia patty jenkins wonder woman warner bros Christopher Nolan Disney gal gadot cineart WW84 Tenet moziba kerül cineartblog moziba járás hbo max wonder woman 1984 koronavírus independent cinema alliance byron berkley