2020. nov 25.

Horvát Lili filmjével nevezünk a 93. Oscarra!

írta: Siktár Vivi
Horvát Lili filmjével nevezünk a 93. Oscarra!

A 93. Oscar-gálára Magyarország immár hivatalosan is Horvát Lili: Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című romantikus drámájával indul. A 6 főből álló Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjainak (Fonyódi Tibor; Káel Csaba; Kálmán András; Pesti Ákos; Novák Emil (operatőr); Bereczki Csaba (NFI Nemzetközi jogértékesítési és képviseleti igazgatója)) körében egyhangú döntés született a nevezett filmet illetően.

00164120.jpeg

A filmben egy negyvenéves idegsebész, Márta (Stork Natasa) útját követjük, ki maga mögött hagyja fényes amerikai karrierjét, hogy új életet kezdjen egy férfival (Bodó Viktor) Budapesten. Ám hiába megy el a megbeszélt találkozóra, a férfi nem jelenik meg. Kétségbeesett keresésére indul, s mikor találkoznak a férfi közli Mártával, hogy sohasem találkoztam még azelőtt.
Kritikánkat itt olvashatjátok róla.

A Felkészülés… lényegében leteperte egész Európát, s a tengerentúlon is tiszteletét tette már, ahonnan számos szakmai elismerést sikerült bezsebelnie készítőinek:
- Velencében és Torontóban is nagy sikerrel mutatkozott be,
- Varsóban a kritikusok nemzetközi szövetségének zsűrije FIPRESCI-díjjal jutalmazta,
- Chicagóban Arany Hugó fődíjat nyert,
- a rangos spanyolországi Valladolid Filmfesztiválról 3 trófeával, köztük a fődíjjal tért haza,
- Antalyában a főszereplőt, Stork Natasát a legjobb színésznőnek járó díjjal tüntették ki,
- legutóbb pedig Philadelpiában díjazták a legjobb játékfilmnek járó elismeréssel.

A fesztiválsikereken kívül a forgalmazás miatt is örülhetünk sikerének, hiszen Ausztrália, Új-Zéland, Spanyolország, Andorra és Svájc mellett, Romániában is értékesítették a jogokat, s ezáltal a helyi filmforgalmazók is bemutathatják a nagyszerű alkotást a filmszínházaikban.
Idehaza a Mozinet forgalmazásában debütált: néhány hét leforgása alatt majdnem 20 ezer ember váltott rá jegyet, s december 1-től a Cinego kínálatában lesz elérhető a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre.

26772235_371ec6ad47e695e90ede26f20efc4ae1_l.jpg

Az Oscar-bizottsága, az Amerikai Filmakadémia képviselői 2021. március 15-én választják ki azon 5 ország filmjét, mely hivatalosan is jelöltként indul a legjobb nemzetközi filmnek járó aranyszobrocskáért folyó versenyben. Az Oscar-díjak átadására 2021. április 25-én kerül sor Los Angelesben.

Gratulálunk a készítőknek, és sok sikert kívánunk a továbbiakra!

Szólj hozzá

budapest kritika film mozi oscar varsó magyarország hír velence toronto magyarfilm mozinet chicago antalya felkészülés philadelphia forgalmazás 93 stark bodó viktor 2021 jegyeladás Film amerikai filmakadémia cineart stork natasa cineartblog nemzeti filmintézet nfi cinego horvát lili felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre 2021 oscar oscar-esély oscar-nevezés NFI egyhangú döntés fipresci-díj arany hugó valladolid filmfesztivál