2020. nov 27.

The Mandalorian 2. évad 5. rész – kritika

írta: Csurilla Dániel
The Mandalorian 2. évad 5. rész – kritika

kepernyofelvetel_153.png

Chapter 13: The Jedi

A kirobbanó és élvezetes előző rész után izgalommal vártuk Ashoka Tano és az őt alakító Rosario Dawson élőszereplős bemutatkozását, kire a fejezet címe is utal. A The Jedi-t ismét Dave Filoni rendezte, s meg kell jegyezni, hogy a The Mandalorian pilot epizódjáért is ő volt a felelős, mely bár elvégzi a munkát, nem kifogástalan kezdés az animációs háttérrel rendelkező filmkészítő számára, illetve Filoni jegyezte a sorozat leggyengébb, legfelejthetőbb epizódját is (Chapter 5: The Gunslinger). Az elvárásokat azonban rendkívüli mértékben múlta felül a rendező, ugyanis a The Jedi az eddigi legjobb része a közkedvelt sorozatnak.

Miután Mando (Pedro Pascal) Bo-Katan javaslatára a Corvus erdőbolygóra megy, hogy megkeresse a jedi mestert és leszállítsa a Gyermeket, váratlan akadályokba ütközik. A bolygót ugyanis egy szeparatista magisztrátus kerítette hatalmába, kivel Ashoka Tano felvette a harcot. Az epizód gonosztevője Morgan Elsbeth (Diana Lee Inosanto), aki felbéreli Mando-t, hogy végezzen a „garázdálkodó jedivel”, azonban Din Djarin-nak más tervei vannak.

kepernyofelvetel_145.jpg

Ashoka bemutatkozása a rendkívül izgalmas és stílusos nyitójelenetben történik meg. A bravúros, pazar szekvencia tele van késleltetéssel és misztériummal, valamint az egész epizód szamurájfilmekbe illő zenét, karaktereket és hangulatot sejtet. Dawson remek választás volt a jedi szerepére, és sajátos olvasatot kapunk Ashoka karaktere kapcsán, aki a sorozat egyik utolsó, élő jedi mesterévé válik. Hasonlóan Yoda (A Birodalom visszavág), illetve Luke (Az utolsó Jedik) kelletlen segítségnyújtásához, Ashoka is vonakodik a felmerült helyzetben Baby Yoda-val foglalkozni, akinek végre kiderül igazi neve, háttértörténete, valamint az édes teremtményben rejlő potenciál és benne lakozó konfliktusok.

A világépítés továbbra is rendkívül elegáns, stílusos és látványos. A Corvus bolygó egy lepusztult, sivár, méregzöld planéta. Az erdőséget látszólag teljesen kizsákmányolta a magisztrátus. Látványvilág és hangkeverés szempontjából lézerharcokat, végre fénykardharcokat és rengeteg intrikát kapunk ebben az epizódban. Ludwig Göransson saját Erő-témájú zenéje megható és zseniális, továbbá a klasszikus The Mandalorian filmzene is egyfajta folk-szamuráj beütést kap.

kepernyofelvetel_158.jpg

A Kurosawa-filmek hangulatát idéző epizód ugyanakkor erőteljesen építkezik Genndy Tartakovsky Klónok háborúja animációs sorozatára – különösen a vizuális történetmesélés által. Kiemelkedő az Ashoka táborában töltött, történetet előre görgető szekvencia, illetőleg a végső leszámolás Ashoka és Elsbeth között. A hangvilág továbbra is elborult, kreatív és rendkívül precíz. Az Ashoka és Elsbeth közötti néma, stiláris küzdelem valószínűleg az egyik legizgalmasabb Star Wars ütközet, mely erősen szamurájfilmes hatást gyakorol a befogadóra. Leküzdve a fenyegetést Mando és Ashoka felszabadítják a Corvus bolygóját, s kiderül egy nagy csavar, ki állhat a színfalak mögött.

Humorban sem fogja azonban vissza magát az epizód, valamint további karakterépítést kapunk Mando és Baby Yoda között. Tematikai szempontból és Star Wars-univerzumépítés kapcsán gazdag, mesteri módon kivitelezett, a széria egyik legszínvonalasabb és legfontosabb része. A stáblista alatt futó koncepciós rajzok számos easter egg-et, érdekes eltéréseket mutatnak az epizódban látottaktól. Ahogyan a második évad elhagyta a félidőt, úgy kezd kirajzolódni, hová futhat ki a cselekmény, és ha beigazolódik, a Star Wars-legendák és az animációs sorozatok további karakterei mutatkozhatnak be élőszereplős változatban.

kepernyofelvetel_148.jpg

Szólj hozzá

streaming érdekes ajánló kritika premier star wars disney bemutató érdekesség friss érdekességek csillagok háborúja yoda rosario dawson george lucas jedi fénykard luke skywalker klónok háborúja jon favreau sorozatajánló a birodalom visszavág mando pedro pascal Lucasfilm Anakin Skywalker ashoka tano az utolsó jedik cineart disney+ mandalorian cineartblog mandalóri baby yoda davi filoni grand admiral thrawn bo-katan bébi yoda star wars-lore