2020. nov 29.

”A vezércsel” a Netflix legnézettebb minisorozata!

írta: Siktár Vivi
”A vezércsel” a Netflix legnézettebb minisorozata!

Már hivatalosan is A vezércsel (The Queen’s Gambit) a Netflix legtöbb megtekintést bevonzott minisorozata október 23-ai megjelenése óta. A streaming platform által közzétett adatok szerint 62 millió előfizetőjük tekintette meg a szériát annak első 28 napján. A 7 részes széria Walter Tevis 1983-as regényének adaptációja, s a mozgóképes produktumot Scott Frank rendezésében tekinthetjük meg.

the-queens-gambit-netflix-habituallychic-001-1024x1024.jpg

A felnövéstörténetet elmesélő széria bemutatja, hogyan alakul a gyermek Beth Harmon (Anya Taylor-Joy) sorsa: miként kerül ki az elárvult lány a Kentucky-ban található árvaházból a világ sakkélvonalába az évek alatt, hogyan küzd belső démonjaival, s hogyan állja meg helyét mindeközben életében. Taylor-Joy mellett Marielle Heller, Thomas Brodie-Sangster, Moses Ingram, Harry Melling és Bill Camp ékesítik a színészgárdát.

A sorozat nem csupán hazai pályán muzsikál jól; a Rotten Tomatoes oldalán a kritikusok értékelése alapján töretlen 100%-os értékelésen, míg a nézők részéről is előkelő 96%-on áll.

Habár a streaming platform értékelése nem kis mértékben ellentmondásos, hiszen merőben eltér a televíziós nézettségi adatok statisztikájától: a Netflix eredményeit az alapján teszi közzé, hogy a megtekintők végignéztek-e legalább 2 percet saját gyártású kontentjeikből.
Ezen mérés alapján A vezércsel 92 ország top 10-es nézettségi listáján szerepel, melyek közül 63 esetben az országos első helyet is bezsebelte, többek között Nagy-Britanniában, Argentínában, Izraelben és Dél-Afrikában.

S ha már listáknál járunk: a Netflix másik 2 sikersorozata is előkelő helyezett a saját kategóriájában. A Vaják (The Witcher) első, 2019-es évadja nem kevesebb, mint 76 millió megtekintésnél jár, míg dokumentum-kategóriában a Tigrisvilág (Tiger King: Murder, Mayhem and Madness) jár élen: 64 millió felhasználó volt kíváncsi rá.

joe-exotic-netflix.jpg

 

Szólj hozzá

streaming érdekes sorozat nézettség stream hír érdekesség sakk top10 minisorozat 2020 október adaptáció netflix the witcher scott frank rotten tomatoes vaják bill camp thomas brodie-sangster anya taylor-joy cineart cineartblog tiger king a vezércsel the queens gambit beth harmon walter tevis marielle heller moses ingram harry melling tigrisvilág