2020. nov 29.

Hamarosan újra kinyithatnak a mozik Londonban

írta: Arany Gergő
Hamarosan újra kinyithatnak a mozik Londonban

Bár jelenleg Európán belül talán az Egyesült Királyságban és Olaszországban a legerősebb a koronavírus-járvány, a nemrégiben közzétett intézkedések jó hírrel szolgálhatnak a moziba járók számára. A jelenleg is tartó rendkívüli intézkedéseknek Angliában december másodikán terveznek véget vetni – ezzel pedig hasonló szintezési rendszer venné kezdetét, mint a legutóbbi alkalommal, a járvány első hullámának idején. A szintezés rendszere egyszerűen a betegség terjedésétől függ: azokon a helyeken, amiket a járvány jobban sújtott, komolyabb intézkedések maradnak, míg a kevésbé veszélyeztetett régiókban enyhülnek a szabályok.

Ezeknek az enyhülések egyben azt jelentik, hogy minden 2. szintbe tartozó területen – így a legnagyobb lakosságszámú angliai nagyvárosokban, Londonban és Liverpoolban is – újra kinyithatnak a mozik.

movie-theater-exhibition-crisis-covid-19-placeholder-2.jpg

Ez természetesen nem jelent teljes szabadságot a moziba járóknak: komoly és szigorú higéniai intézkedések lesznek kötelezők a mozitermekben is, a 3. szintbe sorolt városokban (pl. Manchester, Birmingham és Bristol), ahol a járvány erősebben van jelen, pedig nem fog sor kerülni a mozik újranyitására.

Az újranyitott mozik azonban így is új esélyt adhatnak a hanyatlóban lévő moziiparnak, hiszen Londonban található a legtöbb és legnagyobb filmszínház az egész országban. És bár a többi szórakozóhelyhez hasonlóan a moziknak is követni kell a nyitvatartási rendet, az este 11 órakori zárás nincs olyan nagy hatással a moziba járókra – a vetítésekre sokkal gyakrabban kerül sor napközben vagy délután. Kérdéses azonban, a jelenlegi körülmények között a nézők mekkora hányada érzi biztonságosnak majd, hogy az otthoni filmezés helyett ismét a mozikat válassza. Az újranyitás mindenképpen ígéretes kezdet, de valószínűleg hosszabb időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a forgalom szintje is visszaálljon a mozikban a vírushelyzet előttire.

Mivel Skócióban, Walesben és Észak-Írországban külön egészségügyi szabályok vannak érvényben, az ottani mozihálózat állapota változatlan, a mozik még zárva maradnak. Bár december 2- án Angliában lezajlanak a változások, valószínűleg hosszabb idő fog eltelni az első vetítésekig, hiszen a mozik egyelőre nem rendelkeznek vetítési tervvel.

Szólj hozzá

blog hírek mozi hír Hírek Hír cineart Cineartblog cineartblog CineArt