2020. nov 29.

Magyar alkotás nyerte a legfontosabb németországi rövidfilmes díjat

írta: Arany Gergő
Magyar alkotás nyerte a legfontosabb németországi rövidfilmes díjat

A nemrég megrendezett Német Rövidfilmfesztivált (Deutscher Kurzfilmpreis) egy Németországban élő, magyar származású rendező, Nagy Borbála filmje nyerte. A film, amely a Pannónia dicsérete címet kapta, 254 nevezővel együtt került be a 10-30 perces rövidfilmek kategóriájába, ahol végül három döntős közül szavazta meg a zsűri győztesnek.

nagy-bori-pannonia-dicserete-2.jpg

A film győzelme azért is jelentős, mert a filmfesztivál győztesei automatikusan nevezhetővé válnak Oscar-díjra is, így könnyel lehet, hogy Nagy Borbála filmje is indulni fog a világhírű fesztiválon. A vírushelyzetre tekintettel a németországi filmfesztivál díjátadóját online tartották.

A film egyébként a berlini Német Film- és Televíziós Akadémián készült. A történet egy gimnáziumban játszódik, ahol a miniszter látogatására készülődik az intézmény. A film két főszereplője Rainer-Micsinyei Nóra és Angleus Hanna, de számos egyéb magyar színész is szerepet kapott benne: Faragó Zsuzsa, Janklovics Péter, Fazekas Júlia, Réti Iringó, Nyáry Luca, Horváth Márton és Varga Anna.

A Pannónia dicsérete korábban is szerepelt már filmfesztiválon – az Achtung Berlin fesztiválion a legjobb kisfilmnek járó díjat, a kölni KFFK filmfesztiválon harmadik díjat és közönségdíjat nyert.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek film oscar hír friss heti rövidfilm filmfesztivál Hírek Hír Oscar-díj cineart Cineartblog cineartblog CineArt