2020. nov 30.

Támadás érte a Universal-t egy rasszistának vélt poszter miatt

írta: Csurilla Dániel
Támadás érte a Universal-t egy rasszistának vélt poszter miatt

couplesretreat2009_guys_outside_ponderosar_jpg_rgb028-copy-1606235381-928x523.jpg

A Vince Vaughn, Faizon Love, Jason Bateman, Jon Favreau, Jean Reno, Malin Akerman, Kristen Bell, Kali Hawk és Ken Jeong főszereplésével készült 2009-es Páros mellékhatás egy súlyosan megosztó kritikákat kapó, ám relatíve sikeres romantikus vígjáték felettébb tehetséges sztárokkal. Az utóbbi években a film egyik színésze, az afroamerikai Faizon Love rasszizmussal vádolta a Universal-t a film marketingje miatt.

A nemzetközi plakátokon a fekete színészek – Kali Hawk és Faizon Love – teljesen hiányoztak, és a nevük sem volt feltűntetve. Hasonlóan Az ébredő Erő ázsiai marketingjéhez, mely kihagyta John Boyega-t a poszterekről, az incidens hatalmas port kavart, és Faizon Love pár napja pert indított a diverzitással büszkélkedő (Halálos iramban-filmsorozat) Universal ellen, s bár a stúdió nyíltan bocsánatot kért, a nemzetközi plakátok jelenléte mégis rendkívül aggasztja a színészt és a fekete közösséget.

screen-shot-2020-11-24-at-12_33_02-pm-1606239219-compressed.png

Love képviseletének nyilatkozatában ez olvasható: „A Universal Studios számára nem jelentett akadályt fekete színészeket komikus szerepekben alkalmazni, azonban amikor a filmek publikálására került sor a nemzetközi nézők számára, a stúdió szegregálta a fehér és a fekete színészeket. Ahelyett, hogy Mr. Love a maximális láthatóságot élvezhette volna, egy láthatatlan ember volt a poszteren. Bár a Páros mellékhatás első lett nyitóhétvégéjén az Egyesült Államokban, és egy hihetetlen mennyiségű 171 millió dolláros bevételre tett szert világszerte, a Universal Studios háttérbe szorította Mr. Love-ot, hogy hat másik, fehér színész élvezhesse a rivaldafényt.”

Faizon Love a stúdiót hazugsággal és hamissággal vádolja, és a képviselet olyan filmeket hoz fel példának a sikeres marketingre, mint a Fekete Párduc, a Tűnj el!, a Mi, a Pofázunk és végünk, valamint annak folytatása, a Pofázunk és végünk Miamiban. A Universal nem fűzött hozzá hivatalos kommentet. A per folyamatban van.

A John Boyega-t kihagyó kínai poszter szintén megtekinthető, mely 2015-ben hasonló ellentmondásokat váltott ki a színészből, aki úgy érzi, a Disney jelentéktelenné tette az általa megformált Finn karakterét a Skywalker kora történetében. 

151209103057-star-wars-china-racism-poster-full-169.jpg

 

Szólj hozzá

blog érdekes hírek film star wars hír botrány disney érdekesség friss érdekességek ice cube universal jean reno kristen bell jason bateman the rock vin diesel halálos iramban jon favreau romantikus vígjáték dwayne johnson másnaposok páros mellékhatás fekete párduc lucasfilm ken jeong john boyega adam driver Vince Vaughn jégvarázs kevin hart chadwick boseman daisy ridley az ébredő erő tűnj el cineart mandalorian skywalker kora cineartblog