2020. dec 21.

A Die Hard a legjobb karácsonyi film?

írta: Csurilla Dániel
A Die Hard a legjobb karácsonyi film?

dh_willis2_copy-928x523.jpg

Mi a legnépszerűbb és leginkább közkedvelt karácsonyi film? Egyes demográfiák az Igazából szerelem, Az élet csodaszép, a Karácsonyi történet és a Reszkessetek, betörők!-re esküszik, azonban az akciórajongók mindig is a Die Hard-ra voksoltak, mely Bruce Willis-t megasztárrá repítette 1988-ban.

A film rendezője, John McTiernan nyilatkozott arról, hogy a Drágán add az életed milyen mértékben állja meg a helyét karácsonyi filmként. Egy 12 perc hosszúságú videóban, mely az Amerikai Filmintézet által kerül fel a YouTube-ra, McTiernan beszél a kultikus akciófilmet ért „botrányokról”.

mv5bmje4mtiwody2ml5bml5banbnxkftztywmtk5mdq3_v1.jpg

A Die Hard rajongói az évek során erőteljesen összeszólalkoztak, hogy karácsonyi film-e a Bruce Willis-mozi. Bár karácsonykor játszódik a Die Hard, a film maga 1988 nyarán mutatkozott be.

Történetet mesélni nem egy véletlenszerű folyamat. Meghatározott jelentés párosul a meghatározott helyszínhez, mely meghatározott rendszerben működik. A filmkészítés pontosan ilyen elveken alapul. Akinek van bátorsága, cáfoljon meg nyugodtan.” – mondta McTiernan a videóban.

Az anyagban a rendező festményekhez hasonlítja a filmvásznat. Azt állítja, hogy a festőművésznek fel kellett fedeznie egy bizonyos kapcsolódási pontot az elégedettséghez és a kikapcsolódáshoz. Kiemeli McTiernan Jacques-Louis David-et, aki „megbízható alakokat” festett annak ellenére, hogy a karakterei nem voltak kifejezetten gazdagok, sem említésre méltóak. „És ebből a szempontból túlmutat a festő a megrendelőn.” – tette hozzá a rendező.

piege-de-cris-ii-1988-tou-02-g.jpeg

Bár kissé zavaros a hasonlata, McTiernan összeköti a Die Hard-dal a festészetet. Megjegyzi, hogy Az élet csodaszépből vizuálisan erősen merített inspirációt. A rendező szerint csakis azzal a feltétellel vállalta a Die Hard elkészítését, ha főhőse mindennapi figura lehet, aki a hatalmon lévő személyeket bolonddá teszi hőstetteivel. McTiernan szerint a stáb nagyon örült és meg is értették ennek a megközelítésnek a lényegét.

„Nem akartuk, hogy karácsonyi film legyen, de az az öröm, ami a filmmel együtt járt, magával hozta a karácsonyi filmek imádatát.” – mondta McTiernan.

A rendező összehasonlítja a Die Hard és a jelenlegi amerikai politika állását. „Valóságos gonosztevők vannak a világban.” – mondta, majd hozzátette: „Azt kérem idén karácsonyra, hogy mind emlékezzünk az autokratákra nívótlan, dühös emberekként, akik lepaktáltak a gazdagokkal, hogy érvényre juttassák gazdasági érdekeiket.”

A Drágán add az életed egy kiemelkedően sikeres akciósorozatot indított útjára Bruce Willis karrierje mellett, rendkívül pozitív kritikákat kapott, és az öt Die Hard-film 1,4 milliárd dollár bevételre tett szert három évtized alatt.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek ajánló mozi orbán hír karácsony érdekesség friss festészet elnökválasztás trump érdekességek bruce willis die hard filmajánló predator arnold schwarzenegger akciófilm john mctiernan macaulay culkin filmsorozat ragadozó filmművészet blockbuster biden autokrácia reszkessetek betörők igazából szerelem drágán add az életed amerikai politika karácsonyi film az élet csodaszép heti filmajánló cineart cineartblog bolsonaro