2020. dec 22.

Megoldás az életközépi válságra – Még egy kört mindenkinek kritika

írta: Szalai Szimi
Megoldás az életközépi válságra – Még egy kört mindenkinek kritika

A film, amely egy szerelmes levél az önpusztításhoz, az önfelfedezéshez és a halhatatlan barátsághoz.

 anotherround_860.jpg

Thomas Vinterberg már korábban is megmutatta, ő nagyon is tud filmet készíteni, azonban talán a Még egy kört mindenkinek lett az eddigi legjobb. Nagyon könnyen elmerül benne az ember, miközben játszi könnyedséggel meséli el azt a krízist, amelyen minden felnőtt keresztül megy egyszer: amikor rájövünk, hogy belefásultunk a mindennapokba és már gyötrő az unalom és a magány.

 unnamed-2.jpg

Az író-rendező lefegyverző eleganciával dobja be a témát és mindent pezsdítő és nem utolsó sorban hihető módon mutatja be egy maroknyi középiskolai tanár szemszögéből. Egy hipotézist tesztelnek, miszerint az ember 0,05 százalékkal kevesebb alkoholszinttel a vérében születik meg. Ezért elhatározzák, hogy Hemingwayhez hasonlóan minden hétköznap reggeltől este nyolcig annyit isznak, hogy pontosan 0,05% legyen a véralkoholszintjük. Ez eleinte segít nekik lazábban kezelni az életet és a hirtelen sokkal izgalmasabban tanítanak, sikereket érnek el a diákjaikkal. Azonban, ahogy az várható, ha alkoholról van szó hamarosan déli irányt vesznek az események, elkezdődnek a bonyodalmak, fény derül családi titkokra.

 unnamed-3.jpg

 

 Zseniális alakításokat láthatunk a főszereplőktől de különös képpen Mads Mikkelsentől. A film egy nem túl provokatív tragikomédia az élet élvezeteiről. Mindemelett feldolgozza a dán nemzet egyik problémáját (ami egyébként nem exklúzívan csak rájuk vonatkozik), az túlzott alkoholfogyasztást. Morális és szociális kérdéseket vet fel, amelyre a válaszokat a néző maga döntheti el, nem igazán ítélkezik.

 1327303_anotherroundphotobyhenrikohsten_33186_crop.jpg

Ami a film kamerakezelését illeti, nem igyekszik túlságosan extravagáns lenni, nincsenek hatalmas operatőri bravúrok, helyette a minimalizmusra törekszik és csak akkor villant, amikor arra indoka van. Ilyenek például a néha émelygős kézikamerás felvételek, de ezt sem túlozzák el. Mindezt felemelő filmezen kíséri amiegyszerre grandiózus és hétköznapi, tökéletesen kiegyenlítve egymást.

A Vinterberg és Mikkelsen egyébként dolgozott már együtt korábban A vadászat című filmben.

Mindenkinek ajánljuk, aki fogékony az intelligens szórakozásra.

Szólj hozzá

blog érdekes kritika film premier mozi érdekesség friss filmajánló Mads Mikkelsen Thomas Vinterberg cineart cineartblog Még egy kört mindenkinek Another Round Druk