2020. dec 31.

Bugyuta hegyvidéki melodráma: Wild Mountain Thyme – kritika

írta: Csurilla Dániel
Bugyuta hegyvidéki melodráma: Wild Mountain Thyme – kritika

John Patrick Shanley Tony-díjas színdarabíró és Oscar-díjas forgatókönyvíró. Többek között olyan filmadaptációkért felelős, mint a Holdkórosok, a Kétely, valamint a kevésbé sikerült Kongó. Shanley tizenkét éve nem rendezett játékfilmet, ugyanakkor a színház számára az elsődleges megélhetési forrás. Rendkívül izgatottan vártam, hogy a saját színdarabjából készített legújabb adaptációt, a Wild Mountain Thyme-ot Emily Blunt, Jamie Dornan, Jon Hamm és Christopher Walken főszereplésével megtekinthessem.

wild_1.jpg

A film története követi a színdarab cselekményét, mely szerint az ír Reilly család feje (Walken) elhatározza, hogy az amerikai unokaöcs (Hamm) nevére íratja a családi farmot a saját fia, Anthony helyett (Dornan). Mindeközben egy évtizedes románc kerül feszínre Anthony és a szomszéd lány, Rosemary (Blunt) között, azonban a fiú szégyellős bevallani érzelmeit a lány számára.

Shanley ugyan a saját történetével tisztában van, viszont megbukik munkája olyan alapvető rendezői készségek szempontjából, mint a filmes dramaturgia és a színészvezetés. Az idioszinkrázia egy egészen sajátos alakváltozata lelhető fel a Wild Mountain Thyme elcsépelt, lapos és ostoba történetében. Shanley nem vezeti a színészeit, akik közül egyik személy sem képes adekvát ír akcentust elsajátítani, sőt az észak-ír Dornan beszéde is irtózatosan falsul hangzik. A film játékosnak és mesebélinek szánt humora fejfájdítóan kínos, gyakorta megbotránkoztatóan ügyetlen, s egyenesen tökkelütött, ahogyan a főszereplők cselekedetei is annak mutatkoznak.

wild_2.jpg

Jelentős hangsúlyt fektet a rendező Dornan és Blunt gyerekkori románcának kibontására, viszont a huszonéves karaktereket alakító kései harmincas színészek képtelenek eladni a negédes figurákat, s gyakorlatilag semmilyen kémia nem létezik közöttük. Anthony irtózatosan szerelmes Rosemary-be, viszont rendkívül zárkózott, s emellett meg akar felelni az apjának. Rosemary mindent megtesz, hogy védje Anthony-t, és kikényszerítse a szerelmi vallomást a mentális betegségek tüneteit mutató fiú részéről. Csak egészen a film legvégén tudjuk meg, hogy Anthony mindezidáig azért félt közeledni Rosemary-hez, mert a fiú méhecskének képzeli magát.

Az ilyen elbaltázott fordulat az egyetemes példája annak, hogy mik a jóindulatú humor és a józanész határai. Shanley átlépi mindkét választóvonalat – miközben teljes inkompetenciát mutat rendezői részről. Sem a színészek, sem a stábtagok számára nem tűntek fel az igénytelen, megjátszott és hiteltelen akcentusok, a történetben fellelhető logikai problémák, a szappanoperás dramaturgia, és igazán fájdalmas, hogy senki nem osztotta meg kétségeit az Oscar-díjas forgatókönyvíróval.

wild_3.jpg

A végeredmény egy másfélórás, csöpögős tévéjáték alig értékelhető színészi teljesítménnyel, meghökkentő és nevetséges fordulatokkal, unalomig nyújtott konfliktusokkal és a szakértelem teljes hiányával. A filmnyelv ezzel szemben kevésbé ügyetlen, és előfordulnak pompázatos látképek, viszont giccsbe és túlzásokba hajlik a látványvilág. Minden buja és romantikus a méregzöld fűtől kezdve a szeszélyes időjáráson át a hóbortos helyszínekig. Untig ismételt bölcselések, hamis játék és érzelgős dramaturgia jellemzi a Wild Mountain Thyme-ot.

A legkevésbé megbotránkoztató színészi jelenlét Walken részéről csillapítja a migrénes fájdalmakat okozó film megtekintését. A színész hírhedt a rossz akcentusairól, az excentrikus játékáról és a sajátos hangsúlyairól, így bizonyos szempontból megmenti az alapvetően silány filmet néhány szórakoztató, ujjából kirázott megszólalással. Ezzel szemben Shanley a szakértelem hiányát mutatja, s alárendeli a hitelességet a hóbortos mesevilágának, mely cseppet sem érdekes, távol áll a romantikustól, valamint az intelligens humor csírája sem fedezhető fel. A Wild Mountain Thyme megtekintését kizárólag a megfelelő hallucinogén mellett ajánlom.

A film december 22-től megtalálható az interneten.

Szólj hozzá

blog érdekes kritika oscar disney érdekesség friss nicolas cage érdekességek bruce willis john travolta tom cruise kevin spacey filmajánló quentin tarantino meryl streep ponyvaregény kétely christopher walken szarvasvadász mad men philip seymour hoffman reklámőrültek mary poppins jon hamm john patrick shanley viola davis holdkórosok edgar wright jamie dornan Samuel L. Jackson a szürke ötven árnyalata fifty shades of grey Emily Blunt edge of tomorrow a holnap határa baby driver cineart cineartblog wild mountain thyme