2021. jan 08.

A Nomadland lett a Legjobb Film a Női Újságírók Filmdíján

írta: Csurilla Dániel
A Nomadland lett a Legjobb Film a Női Újságírók Filmdíján

Az Alliance of Women Film Journalists, avagy a Női Filmes Újságírók Szövetkezete ellen számos érvet felhozhatunk, ugyanis annak ellenére, hogy vonakodnak elismerni a nemi részrehajlást, mégis elsősorban női filmkészítőket, művészeket díjaznak, illetve számos gúnyos díjat szoktak átadni, ugyanakkor elismerésre méltó, hogy 2020 legjobb filmjei kapcsán jelentős mennyiségű női rendező emelkedett reflektorfénybe.

nomadland-francis-mcdormand_3.jpg

A Nomadland lett a Legjobb Film, míg rendezője, Chloé Zhao hazavitte a Legjobb Rendező, a Legjobb Adaptált Forgatókönyv és a Legjobb Vágás díját. Frances McDormand egyaránt elsöprő győzelmet aratott, és az AWFJ díjátadóján a Legjobb Színésznő díjával jutalmazták. A Nomadland fényképészetéért Joshua James Richards-ot egyaránt elismerték a Legjobb Operatőr díjával.

Chadwick Boseman-nek ítélték a Legjobb Férfiszínész díját a Ma Rainey: A blues nagyasszonyában nyújtott alakításáért. A Legjobb Női Mellékszereplő díját a Minari-ért Yeo-jeong Yoon kapta, míg a Legjobb Férfi Mellékszereplő elismerését Leslie Odom Jr.-nak ítélték az Ez éjszaka Miamiban c. filmben való szerepéért.

hbz-pyw-index-1602272961.png

Az Ígéretes fiatal nő írója, Emerald Fennell nyerte el a Legjobb Eredeti Forgatókönyv díját. A Pixar Lelki ismeretek c. filmjének ítélték a kritikusok a Legjobb Animációs Film elismerését. A Legjobb Külföldi Film a Mads Mikkelsen főszereplésével készült Még egy kört mindenkinek lett Dánia képviseletében, míg a Legjobb Dokumentumfilmnek járó díjat az All In: The Fight for Democracy és A festő és a tolvaj kapta. Az Egy éjszaka Miamiban és A chicagói 7-ek tárgyalása osztozik a Legjobb Sztárparádé díján.

Az AWFJ Női Fókusz díjait kizárólag női alkotók és művészek kaphatják, melyben Emerald Fennell (Ígéretes fiatal nő) lett a Legjobb Női Rendező, illetve Radha Blank (A negyvenéves változat) kapta a Legjobb Női Forgatókönyv díját. A Legjobb Animált Női Karakter 22-nek járt, ki Tina Fey hangján szólal meg a Pixar-féle Lelki ismeretekben. A Legjobb Női Áttörő Alakítás díját az elsőfilmes Sidney Flanigan kapta a Never Rarely Sometimes Always c. függetlenfilm főszerepéért.

tenet-elizabeth-debicki-kat-kenneth-branagh-sator-1598965344.jpg

Különdíjak kategóriái szempontjából Sophia Loren (Előttem az élet) lett a Nagyasszony Díj nyertese, míg az ellentmondásokat képező Legelképesztőbb Korkülönbség Szerelmesek Között díját a Tenet kapta, pontosabban Elizabeth Debicki és Kenneth Branagh, akik között 30 év korkülönbség van.

További megbotránkoztató díj az Új Ügynököt Érdemlő Színésznő „elismerése”, mely Uma Thurman-nek járt a Nagypapa hadműveletben nyújtott alakítása miatt, továbbá a Legmerészebb Alakítás díjával a Borat 2 részéről Maria Bakalova büszkélkedhet. A Legpocsékabb Remake vagy Folytatásfilm díját a Robert Downey Jr. főszereplésével készült Dolittle vihette haza.

mv5bmdnkoda5zgqtodczos00otqxlthhmtitmjk0zmnhmdm0yjnmxkeyxkfqcgdeqxvymdm2ndm2mq_v1_0.jpg

A legironikusabb „kitüntetés” pedig a Szégyenfal Díja, melyet kiegyenlítve nyert Christopher Nolan, „amiért a világjárvány kellős közepén ragaszkodott a Tenet mozis bemutatásához”, illetve Dallas Sonnier és Adam Donaghey a Cinestate-től, akik „eltusolták a szexuális zaklatásaikat és abúzusaikat”.

Bár rendkívül támadható helyenként az AWFJ éves díjátadója, a Nomadland-et kifejezetten imádták, és nagy meglepetéseket a megbotránkoztató kategóriákon kívül nem okoztak a Női Filmes Újságírók Szövetségének érdemben részesítettjei.

Szólj hozzá

érdekes hírek hír soul feminizmus feminista disney animáció érdekesség újságírás friss marvel érdekességek díjátadó dokumentumfilm vasember filmajánló sacha baron cohen pixar christopher nolan szégyenfal mads mikkelsen robert downey jr spike lee aaron sorkin frances mcdormand fekete párduc függetlenfilm oscar-díj dolittle tene chadwick boseman cineart cineartblog lelki ismeretek a chicagói 7-ek tárgyalása ígéretes fiatal nő nomadland minari ma rainey