2021. jan 08.

Ezek a filmek és készítőik a legesélyesebbek a 2021-es Oscar-díjra

írta: Csurilla Dániel
Ezek a filmek és készítőik a legesélyesebbek a 2021-es Oscar-díjra

Az Oscar-díj jelöltjei és jutalmazottjai kapcsán felmerülő spekulációknak valóságos tudománya van. Számtalan díjat átadtak már filmkritikusok az általuk vélt legjobbaknak, és ideje összesíteni, pontosan mely filmek és mely művészek a legesélyesebbek az április 25-én megrendezésre kerülő Oscar-díjon.

nomadland-013_nml_sg_00630_r_v2_rgb-1.jpg

A Legjobb Film kategóriájában eddig 12 jelentősebb kritikusi díjat adtak át, melyek közül 6 alkalommal a Nomadland emelkedett ki győztesként. Második legesélyesebb film a Variety Award Circuit felmérése szerint Kelly Reichardt First Cow c. filmje, ami 2 kritikai díjátadón lett legjobb film. A chicagói 7-ek tárgyalása, a Minari, a Még egy kört mindenkinek és Steve McQueen antológiasorozata, a Kis fejsze 1-1 alkalommal került díjazásra az eddig átnyújtott filmkritikusi elismerések szempontjából.

Ebből csupán a legbiztosabb jelöltek következnek, azonban kétséges, hogy Mads Mikkensen filmje, a Még egy kört mindenkinek az Oscar-díjon jelölést kapna Legjobb Film kategóriájában, ugyanis az Akadémia tendenciája a Legjobb Idegennyelvű Film és Legjobb Dokumentumfilm mezőnyébe suvasztani a nem amerikai alkotásokat. Továbbá a Kis fejsze annak ellenére, hogy filmgyűjteményként utalnak rá, és a Golden Globe-on is esélyes lehet a Legjobb Dráma és a Legjobb Minisorozat kategóriájában, az Oscar-díjra nem kvalifikálhat a szigorú szabályzat értelmében.

nomadland-04x103_nml_00341_r-2_rgb-1.jpg

A 12 meghatározó kritikai díjátadó Legjobb Rendezőnek járó díjai arra engednek következtetni, hogy Chloé Zhao, a Nomadland rendezője az Oscar-díj versenyének legesélyesebbje, ugyanis a rendező 11 kritikai díjátadón aratott győzelmet saját kategóriájában. Vajon Zhao, aki producere, vágója és írója is a Nomadland-nek, esélyes további Oscar-jelölésekre, esetleg díjakra?

A Legjobb Férfiszínész izgalmas kategóriának tűnik, ugyanis szinte garantált Chadwick Boseman Oscar-díja a Ma Rainey: A blues nagyasszonyában nyújtott alakításáért, a 12 díjátadóból mindössze 3 alkalommal nyerte el a színészi díjat, míg a Spike Lee-féle Az 5 bajtárs egyik főszereplője, Delroy Lindo 4 legjobb színészi díjjal büszkélkedhet. Az 5 bajtárs kapcsán egyébként mellékszereplői díjakra Boseman szintúgy esélyes. Anthony Hopkins demencia-filmje, a The Father további 3 színészi díjat sepert be, míg Mads Mikkelsen és Riz Ahmed 1-1 díjat kaptak a főszereplői kategóriában.

nbcu-04151-full-image_gallerybackground-en-us-1586560257342_sx1080.jpg

A Legjobb Színésznő eddigi díjazottjai borítékolható Oscar-jelölést jelentenek Frances McDormand számára, aki 7 díjátadón lett legjobb női főszereplő. A Never Rarely Sometimes Always elsőfilmes üdvöskéje, Sidney Flanigan 2 díjat, míg az Ígéretes fiatal nő sztárja, Carey Mulligan, Sophia Loren (Előttem az élet) és Paula Beer (Undine) 1-1 díjjal büszkélkedhetnek.

A Legjobb Férfi Mellékszereplő kategóriájában előnyt élvez Paul Raci (Sound of Metal, 5 díj), Sacha Baron Cohen (A chicagói 7-ek tárgyalása, 2 díj), illetve Leslie Odom Jr. (Egy éjszaka Miamiban, 2 díj), viszont 1-1 mellékszereplői díjat Glynn Turman (Ma Rainey: A blues nagyasszonya) és Chadwick Boseman (Az 5 bajtárs) is kaptak.

borat-2-1.png

A Legjobb Női Mellékszereplő szempontjából hasonlóan érdekfeszítő az állás, ugyanis annak ellenére, hogy Amanda Seyfried (Mank) a spekulánsok szerint az egyik legesélyesebb színésznő, csupán 1 díjátadón részesítették elismerésben. Ellenben a Minari színésze, Yeo-jeong Yoon és a Borat 2 elsőfilmes sztárja, Maria Bakalova egyaránt 5-5 díjban részesültek a kiemelt díjátadókon.

A Legjobb Eredeti Forgatókönyv hasonlóan eklektikus, ugyanis a Never Rarely Sometimes Always 4 díjat, míg a Minari 3-at, az Ígéretes fiatal nő 2 díjat, s a Még egy kört mindenkinek 1 forgatókönyvírói díjat tudhat a magáénak. Az Adaptált Forgatókönyv szempontjából a Nomadland vezet 5 díjjal, s ezt követi A befejezésen gondolkozom 3 díjjal. A Lelki ismeretek 5 kritikusi díjat, míg a Wolfwalkers 4-et kapott Legjobb Animációs Film kategóriájában.

20201216245.jpg

Technikai kategóriában a Mank vezeti a Legjobb Látványterv rangsorát, a Nomadland pedig a Legjobb Operatőr díját. Kosztüm, Hang, Smink és VFX szempontjából sajnos nincs elég adat, azonban a Legjobb Filmzenét egyértelműen a Lelki ismeretek vezeti, míg a Legjobb Külföldi Film díja kapcsán a Még egy kört mindenkinek élvez jelentős előnyt.

Legjobb Dokumentumfilm szempontjából a Kollektíva, a Dick Johnson halálai, a Time és A festő és a tolvaj vannak előnyben, viszont több, mint 40 kritikai díjátadó és további 7 meghatározó filmgála van hátra az Oscar-díjig, melyek a Critics Choice, a Golden Globe, a Színészek Céhe, a BAFTA, a Rendezők Céhe, az Independent Spirit és a Producerek Céhe, így nem érdemes azonnali végkövetkeztetéseket levonni egyik kategória szempontjából sem.

Szólj hozzá

streaming érdekes hírek mozi oscar star wars hír soul steve mcqueen disney érdekesség friss marvel borat érdekességek díjátadó dokumentumfilm sacha baron cohen pixar sophia loren netflix mads mikkelsen david fincher gary oldman spike lee frances mcdormand fekete párduc függetlenfilm black panther oscar-díj riz ahmed chadwick boseman mank cineart cineartblog lelki ismeretek borat 2 maria bakalova nomadland oscar-esély