2021. jan 11.

The Chilling Adventures of Sabrina 4. évad - spoileres kritika

írta: Szalai Szimi
The Chilling Adventures of Sabrina 4. évad - spoileres kritika

Megérkezett a Netflixes boszis sorozat utolsó évadja, de vajon sikerült méltó lezárást adni Sabrinának és barátainak?

Ha még nem láttad az új évadot, akkor ne olvass tovább! Spoilerek alább!
 133602636_3105141856252656_701412332880504273_o.jpg

Sajnálatos módon a Netflix elkaszálta a sorozatot, így a 4. évad után már nem lesz folytatás, habár a társsorozat, a Riverdale még mindig megy, elég gyenge teljesítménnyel. Elvileg az 5. évadra terveztek egy crossovert a Riverdale szériával, amely szintén az Archie Comics alapján készül, de erre már nem lesz lehetőség.

 

Na de nézzük is meg, hogyan alakultak a legújabb részek. Egy kiábrándító harmadik évad után úgy gondoltuk, hogy nehéz lesz újra hozni az első két évadban nyújtott pazar teljesítményt. Eleinte eléggé ingatag lábakon állt az új évad, az első résznél azt lehetett érezni, hogy nem igazán tudja felvenni a ritmust, bárgyú dialógusokkal és történetvezetéssel egy elég gyenge kezdést sikerült összehozni, ami inkább elvette a néző kedvét a folytatástól, mintsem, hogy felcsigázta volna.

chilling-adventures-of-sabrina-part-4.jpg


Aki lemaradt volna, ebben az évadban elég sok mindennel kell számolnia Sabrina Spellman tini boszinak. Egy időhurok segítségével megszületett ikertestvére, Sabrina Morningstar, akinek segítségével lehet egyszerre a pokol királynője, illetve folytathatja középiskolás éveit halandó és boszorkány barátainak társaságában.  De persze nem szabad megfeledkezni Faustus Blackwoodról sem, aki, mint mindig, most is bajt kevert, pontosabban rászabadította a világra az úgy nevezett „Eldritch Terrort”, amely egy 7 lépcsős csapás. Ha már csak ezt a két fő problémát nézzük, bőven lehetett volna még két évad, amelyekben jobban ki lehetett volna fejteni ezeket. De most egyszerre kaptunk mindent, egy totális káoszt.

 10243975.jpg

Az első részben bemutatott Sötétség nemhogy fenyegető nem lett, de inkább nevetséges volt, ahogy a szellem bányászok leütögették a csáklyákkal a lámpákat. Valahogy nem tudtam komolyan venni őket, miközben Sabrina úgy próbálta meg visszaszerezni barátait, hogy Bloody Maryt idéztek? Őszintén elgondolkodtam azon, hogy ezen a ponton kikapcsolom. Azt éreztem, nem tudják a készítők, hogy mit akarnak, mintha a saját csapdájukba estek volna bele.

chilling-adventures-of-sabrina-season-4.jpg


Aztán erőt vettem magamon és a következő részre kattintottam, ami szerencsére már egy fokkal jobb volt. A Hívatlan úgy tűnt, mintha egy igazi rém lenne, aztán sikerült ennek is elrontani a végét, amit nem igazán tudtam hová tenni. Látom mögötte a logikát, de mégsem értem, hogy ehhez miért kellett összeházasodni? Rengeteg kérdés vetődött fel bennem, és a legmegdöbbentőbb az volt, hogy ezzel a tervvel mindenki egyet értett, majd úgy csináltak, mintha mi sem történt volna. Bezárták a babaházba A Hívatlant és ekkor felcsillant egy kis remény, hogy akkor lehet később még előveszik majd, vagy valahogyan kiszabadul és bosszút áll.

 the-univited-brahm-taylor-chilling-adventures-of-sabrina-season-4-episode-2-chapter-thirty-the-uninvited.jpg

A harmadik részre már egészen összeszedték magukat és végre láttam esélyt arra, hogy még valami jó is kisülhet ebből az évadból. A Furcsa/Különös része az egyik legjobb lett, hátborzongató, fordulatos, különleges. És ugyan ez mondható el a következő részről, amelyben Blackwood egy alternatív valóságot hozott létre a saját álmai szerint. De persze Sabrina ott volt, hogy helyre állítsa a dolgokat, és a végén még Prudence is megkapta, amit akart, az esélyt, hogy megölhesse apját.

 chilling-adventures-of-sabrina-season-4-soundtrack-feature-3.jpg

10243978.jpg

Az ötödik részben teljesedik ki a káosz egy része, ugyanis ekkor szereznek tudomást a többiek arról, hogy két Sabrina létezik egyszerre, és ennek a következményei egyre súlyosabbak. Eközben Lilith és újszülött gyermeke Adam az akadémián bujkál, azonban szembe kell néznie Luciferrel, aki követeli a fiút, hogy egyedül nevelje fel méltó helyén. Ezt pedig Lilith nem akarja hagyni, így hát olyan dolgot tesz, amely visszafordíthatatlanul megpecsételi sorsát. Meg kell, hogy mondjam, ez a fordulat igencsak meglepett. A baba amiről régóta álmodozott Lilith és ilyen könnyen feladja? A második sokk akkor ért, amikor kiderült, hogy egy Metatron nevezetű angyal leszállt közéjük, hogy rendet tegyen. Szerinte vagy meg kell ölni az egyik Sabrinát, hogy megoldódjon a birodalmak összeütközése, vagy egyesülnie kell a két Sabrinának. Számomra kissé légből kapott volt, hogy még az angyalokat is belehozzák ebbe az évadba. Igen voltak már korábban, de itt szerintem felesleges volt erőltetni, egy rész erejéig. Az egésznek a végén pedig Sabrina Morningstart elküldik egy alternatív valóságba egy tükrön át (Alice, Tükörországban, te vagy az?), hogy megakadályozza az ütközést.

 10243979.jpg

A következő epizódban pedig erről teljesen elfeledkeznek, és a visszatérő holtakkal foglalkoznak, akiket Lazarus irányít. Közülük a legfigyelemre méltóbb az egy metál banda, akiket Lucifer szponzorált annak idején. Külön köszönet egyik ismerősömnek, aki felhívta figyelmem eme banda frontemberére, aki nem mást, mint Riker Lynch, Ross Lynch (Harvey) bátyja. Meglepetés szereplőként egész jól alakított. Na de a hideg zuhany csak a rész legvégén érkezett, amikor kiderült, hogy Mambo Marie nem is az akinek mondja magát. Erre utaló jeleket eddig én nem vettem észre, így nem is nagyon értettem, hogy ezt most miért kellett. Szegény Zelda ismét egyedül maradt, hiszen szeretője visszatért az alvilági birodalmába.

 battle-of-the-bands-chilling-advenutres-of-sabrina.jpg

A hetedik rész. Zseniális. Nincsenek arra szavak, hogy milyen elképesztő módon oldották meg, hogy az eredeti Sabrina sorozat szereplőit visszahozzák a vászonra. Egy forgatás kellős közepébe csöppent bele Sabrina Morningstar, ugyanis a párhuzamos valóságot A Végtelen nevezetű Eldritch Terror irányítja. Beth Broderick visszatért, mint Zelda Spellman és mellette

cas-215-unit-00873rc-1607699291.jpg

Caroline Rhea, mint Hilda Spellman. Üdítő volt őket látni, mint nagynénik, viszont még így is tudtunk találkozni Miranda Ottoval és Lucy Davisszel is, mint beugrósokkal. Az egész egy szürreális, abszurd epizód, ami baljósan de mégis a maga bájával adja el a történetet, amelyben kiderül, hogy A Végtelen, aki az egész forgatókönyvet írja, az egy plüss Salem. Beszélni is tud, de Lucifer hangján szólal meg és mindenki az ő igényeit teljesíti. Aztán megérkezik Az Üresség, és mindent elpusztít, magába szippant, mint egy fekete lyuk, de Sabrinának sikerül az utolsó pillanatban a tükrön keresztül elmenekülnie.

sabrina-chilling-adventures-of-sabrina-season-4-episode-2-chapter-thirty-the-uninvited.jpg 

És végül elérkeztünk az utolsó részhez, aminek célja az lett volna, hogy megmagyarázzon minden elvarratlan szálat, és egy méltó befejezést adjon a sokak által kedvelt sorozatnak. De vajon sikerült?

Rögtön a rész elején Sabrina Morningstar meghal, amint visszakerül a valóságba, de még előtte sikerül figyelmeztetnie a többieket Az Üresség közeledtéről. Ezt megérezve Faustus Blackwood összeszedi magát (szó szerint), és útra kel. Tudni kell, hogy nem tudták megölni, mivel Káin jele rajta van, ezáltal halhatatlan. Sabrina, mikor egyedül marad kicsit megnézegeti a csapdába ejtett és megszerzett Elritch Terrorokat, majd végül úgy dönt, hogy a démoni szobrocska segítségével fogja megmenteni a világot. Azonban megérkezik a mindenes ember, aki jobbat ajánl neki, Pandora dobozát.

sabrina.jpg

Sabrinának több se kell, egy búcsúlevél megírása után megy, hogy egyedül tegyen csodát, ami sikerülne is neki, ha Salem nem szólt volna a többieknek és nem teleportálják vissza a lelkét Az Ürességből. Immár Sabrina Morningstar testében él, de rövid időn belül Lucifer tudomást szerez lánya haláláról és háborút indít a boszorkányok ellen. Rengeteg minden történik egyszerre, viszont választ szinte semmire sem kapunk, egy hatalmas összevisszaságban eltűnnek hirtelen az emberek. Végül arra a következtetésre jutnak, hogy Sabrinában lakozik Az Üresség egy kis része, és ezáltal olyan hatalommal van felfegyverezve, amit nem tud irányítani.

screenshot-2020-12-27-at-20_36_33-scaled.jpg

Önkéntes száműzetésbe vonul, ahol Blackwood rátalál, és felajánlja, hogy segít neki megtanulni kezelni ezt az erőt. Persze e mögött is ármány lakozik, és csak mint áldozati bárányt akarja kihasználni a lányt a megfelelő időben. Egy dologban azonban igaza volt, ez az egyetlen módja, hogy megakadályozzák a világ pusztulását. Csapdába ejtik egy időre az utolsó Eldritch Terrort, miközben Sabrina elvérzik. Ugyan mindenki mást megmentenek, aki az Ürességben volt és Nick sikeresen bezárja Pandora dobozába, de mire visszaérnek Sabrina már meghalt.

 sabrinas-funeral-chilling-adventures-of-sabrina-season-4-episode-8-chapter-thirty-six-at-the-mountains-of-madness-series-finale-800x450.jpg

Egyszerre temetik el a két Sabrinát a Spellman temetőben. És elérkezünk az utolsó zavarba ejtő jelenethez, ahol Sabrina, látszólag a túlvilágon egy galériában ücsörög békésen. Majd megjelenik Nick, aki állítása szerint csak úszott egyet a Bánat tengerében, tehát öngyilkos lett, hogy újra Sabrina mellett lehessen. A harmadik évad eseményei után számomra kissé elhamarkodott volt a kapcsolatuk visszaépítése, alig hagytak erre időt, így ez a végkifejlett is nagyon erőltetettre sikerült és így is rengeteg megválaszolatlan kérdés maradt.   

 chilling-adventures-of-sabrina-season-4-soundtrack-feature.jpg

Mindent összevetve nem a legrosszabb évad lett, de nem is igazán tudta felvenni a versenyt az első kettővel. Azt érzem, hogy a sorozat készítői kifulladtak, elfáradtak, vagy csak a tény, hogy már nem lesz több évad hatott rájuk így. Mindent bele akartak zsúfolni az utolsó hajrába, de ennek az lett a következménye, hogy mindenből kaptunk egy kicsit, de semmiből sem eleget, egy hatalmas kapkodás és káosz született.




Szólj hozzá

blog kritika sorozat netflix cineart cineartblog CineArt chilling adventures of sabrina sabrina 4 chilling adventures of sabrina 4