2021. jan 15.

Újabb részletek derültek ki A Gyűrűk ura sorozatról

írta: Arany Gergő
Újabb részletek derültek ki A Gyűrűk ura sorozatról

J. R. R. Tolkien legnépszerűbb regénysorozatát, a Gyűrűk Ura-könyveket méltán tartják sokan a fantasy, mint műfaj egyik alapövének. Az író rengeteg kreatív, újító ötletével megalkotott varázsvilága pedig ha lehet, még nagyobb népszerűségre tett szert Peter Jackson filmadaptációja óta. A Gyűrűk Ura-filmtrilógia nemcsak bevételek, de díjak szempontjából is bekerült a toplistás filmek közé, és bár a harmadik film, a Király Visszatér lezárta a történetet, a rajongók továbbra is epekedve várták, mikor láthatunk újra mozivásznon egy részletet Tolkien hatalmas fantasy-világából. Peter Jackson eredetileg nem tervezett újra Gyűrűk Ura-film rendezéséhez nyúlni – valószínűleg befejezettnek tekintette a trilógiát – a rajongók folyamatos unszolásának, valamint az MGM pénzügyi támogatásának hatására azonban bejelentette a Gyűrűk Ura történetének előzményéül szolgáló regény, a Hobbit filmbeli feldolgozását is.

lotr_map.jpg

A Hobbit-trilógia, bár hosszú kihagyás után újabb kalandokra hívta a rajongókat Középföldére, sokkal szerényebb sikereket ért el elődjénél. A probléma itt is hasonló volt, mint a legtöbb folytatás esetében: a kritikusok és nézők többsége az emlékezetes karakterek és a fordulatos történet hiányára, valamint a harcjelenetek és a CGI túlhasználására panaszkodtak. Az sem segítette a filmet, hogy a Gyűrűk Ura tekintélyes méretű, többkötetes regényeivel szemben a Hobbit egy sokkal egyszerűbb, rövidebb történet, így a filmtrilógiát is nehezebb volt feltölteni tartalommal. És bár voltak a Hobbit-filmeknek is emlékezetes pillanatai – mint Szauron nagyúr első megjelenése, Szmeagol felbukkanása és a gyűrű Bilbóhoz kerülése – ezek szinte mind elsősorban azért váltak nézői kedvencekké, mert sokkal szorosabban kapcsolódtak az eredeti Gyűrűk Ura-filmek történetvonalához, mint a Hobbithoz.

Úgy tűnt hát, hogy a Hobbit viszonylagos kudarcával ha nem is örökre, de jó időre búcsút mondhatunk a Tolkien-moziknak – ami csak azért is szomorú, mert az író regényeiben jóval nagyobb, összetettebb fantáziavilágot mutat be, mint amit eddig megismerhettünk, és bőven van még benne tartalom filmek, vagy akár sorozatok megalkotásához. Valószínűleg hasonlóan gondolkozhatott az Amazon is, amikor hivatalosan bejelentették: a Gyűrűk Ura-világában játszódó sorozatot készítenek.

A készülőben lévő munkát a rajongók azóta is folyamatosan követik, manapság pedig az Amazon egyik legnépszerűbb projektjeként említhetjük. Ahogy az Amazon folyamatosan szivárogtatta a híreket, egyre több és több részletet tudhattunk meg róla. A tavalyi év folyamán nyilvánosságra hozták a hivatalos stábot és színészgárdát, most pedig a szinopszisából láthattunk kisebb részleteket, amikben ikonikus, és a Tolkien-rajongók számára mindenképp ismerős helyszínek is felbukkannak.

amazon-lord-of-the-rings-tv-show-header.jpg

Az első évad története a onering.net oldalán jelent meg elsőként – később azonban több hivatalos forrás is megerősítette az információt. Cím hiányában a legtöbben egyszerűen „Gyűrűk Ura-sorozatként” utalnak rá, mint azonban a szinopszisból kiderült, a történet évezredekkel a Gyűrűk Ura előtt játszódik majd. A teljes, magyarra fordított nyilatkozat így szól:

Az Amazon Studios készülő sorozata először hozza majd el a képernyőkre Középfölde második korszakának legendáit. Ez az eposzokba illő dráma évezredekkel A hobbit- és A Gyűrűk Ura-filmek előtt fog játszódni. Egy olyan korszakba vezeti vissza a nézőket, amelyben nagyhatalmak kovácsolódtak; királyságok emelkedtek, majd mentek tönkre; kisstílű hősök jelentek meg; a remény a legvékonyabb szálakon csüngött és a legrettegettebb gonosz pedig, aki valaha is Tolkien tollából született, azzal fenyegetőzött, hogy az egész világot sötétségbe borítja. A viszonylagos béke idejétől kezdve a sorozat egy ismerős és új karakterek együttesét mutatja be, miközben szembesülnek a gonosz régóta féltett, újbóli megjelenésével Középföldén. A Ködhegység legsötétebb mélységeitől, Lindon tünde-fővárosának fenséges erdőin át, a lélegzetelállító Númenor-szigeti királyságig és a térkép legtávolabbi pontjáig, ezek a királyságok és szereplők olyan örökségeket faragnak, amelyek még azután is velünk maradnak, miután már elmentek.

Bár a leírás rövid, a Tolkien-univerzum ismerői már számos elmélettel és feltételezéssel álltak elő a történet kiementelét illetően. Többen vélik úgy, hogy a sorozat Tolkien egyik ismert regényét, A Szilmarilok-at (The Silmarillion) veszi majd alapul, a leírásban említett „legrettegettebb gonosz” pedig a Gyűrűk Ura-regényekben futólag említett, Szauronnál is nagyobb hatalmú Morgoth lesz.

Korai azonban még biztos feltételezésekbe bocsátkozni a sorozat pontos történetét illetően – Tolkien világának terjedelme rengeteg lehetőségre ad okot, ez pedig remélhetőleg azt is jelenti, hogy még sokáig találkozhatunk a Gyűrűk Ura-világban játszódó filmekkel, sorozatokkal a jövőben.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek ajánló sorozat film hír érdekesség friss heti hobbit érdekességek tolkien Hírek Hír Gyűrűk ura cineart CineArt