2021. jan 18.

David Fincher elfogadta a Harcosok klubját ért kritikákat

írta: Csurilla Dániel
David Fincher elfogadta a Harcosok klubját ért kritikákat

Nem kérdéses, hogy a Harcosok klubja az elmúlt évtizedek egyik leginkább félreértett filmje. Sokan még a Chuck Palahniuk könyve nyomán készült film egyértelműen szatirikus természetét is megkérdőjelezik a fogyasztói társadalomról és a férfiasságról, ráadásul sem a kritikusok, sem az Akadémia nem részesítette az 1999-es filmet megfelelő érdemben.

fvjsbhm580scobdackrn.jpg

David Fincher elárulta, hogy az Edward Norton és Brad Pitt főszereplésével készült darab kapcsán „teljesen megérti” az olyan kritikákat, melyek egyike magától Paul Thomas Anderson-tól származik a Harcosok klubjában bemutatott hererák-csoportterápia jeleneteket illetően.

Anderson kifogásolta a bemutatott probléma elbagatellizálását egy régebbi Rolling Stone interjúban, és így nyilatkozott a filmről:

Láttam nagyjából harminc percet a filmből, de csak azért, mert egy akkori filmem előzetese mutatkozott be a Harcosok klubja idején. Elkezdhetnék őrjöngeni a filmről, de inkább csak úgy csinálok, mintha nem is láttam volna. Elviselhetetlen volt. Azt kívánom, hogy David Fincher kapjon hererákot a sértő poénjaiért.”

A Narrátor (Norton) a Harcosok klubja elején hamar a függője lesz bizonyos csoportterápiáknak, amelyek egyikén azzal próbál könnyíteni depresszióján, hogy rákban szenvedőnek adja ki magát. Egy ilyen terápián ismeri meg Robert Paulson (Meat Loaf) karakterét, akinek megnövekedett az ösztrogén-szintje.

fight_club_edward_norton_meat_loaf_format.jpg

Fincher egy újabb Rolling Stone beszélgetés során reflektált Anderson kommentjére. „Igen. Nézd, én is túlvagyok a rákon egy személlyel, akit szerettem, és teljesen megértem, ha valaki így gondolkozik… Nem tudom, hogy valóban viccet űztünk volna a rákból és a túlélőiből. Azt gondoltam, hogy Chuck Palahniuk a könyvében a rákterápiáról és annak kizsákmányolásáról beszél, amelybe beszivárgott Norton karaktere.”

Akkoriban sok szó esett az empátia-vámpírokról. A rák rohadt nehéz ügy. Baromira szörnyű dolog. Paul kommentjét megértem teljes mértékben. Ha valaki durván felfokozott állapotban van, és meglát valamit, ami heves érzelmeket vált ki belőle, akkor érthető a reakciója… Az apám meghalt, és utána nagyon különbözően álltam a halálhoz és a szenvedéshez. Szerintem apa sokkal kevésbé szerette a Harcosok klubját, mint Paul.” – tette hozzá Fincher.

A Harcosok klubja talán kevésbé szemléletesen mutatja be a rákot és a rákban haldoklókat, mint ahogyan ferdetükröt állít az említett csoportterápiát kihasználó empátia-vámpírként viselkedő Edward Norton karakteréről, akinek élete és a film egésze teljesen különböző üzenettel bír, mint a rák kizsákmányolása.

Fincher legújabb filmje, a Mank, aminek főszereplője Gary Oldman, írója pedig a rendező néhai édesapja, Jack Fincher, tavaly debütált a Netflix-en, és erőteljes Oscar-versenyző lehet.

Szólj hozzá

streaming érdekes hírek film oscar terápia hír botrány rák érdekesség friss szatíra hetedik érdekességek ben affleck brad pitt edward norton filmajánló jodie foster daniel craig meat loaf jared leto fight club harcosok klubja hererák netflix pánikszoba paul thomas anderson gary oldman kristen stewart csoportterápia a tetovált lány oscar-díj holtodiglan alulértékelt mank rákos betegség cineart cineartblog jack fincher