2021. jan 18.

Joel Coen új filmje egy fekete-fehér Shakespeare dráma lesz

írta: Csurilla Dániel
Joel Coen új filmje egy fekete-fehér Shakespeare dráma lesz

A Macbeth tragédiája lesz az első film, melyet Joel Coen fivére, Ethan nélkül készít. William Shakespeare tragédiájának nyomán Coen a főszerepekre feleségét, Frances McDormand-et (Lady Macbeth) és Denzel Washington-t (Macbeth) szemelte ki. A produkció utómunka-fázisban tart.

macbeth-denzel-washington-frances-mcdormand-joel-coen.jpg

A legfrissebb értesülések szerint Bruno Delbonnel operatőr fekete-fehér filmet készített, mely hollywoodi filmek esetében rendkívül ritka, azonban látszik, hogy a Roma és a Mank után a stúdióknak, különösen a függetlenfilmeket felkaroló A24-nek hatalmas bizalma van Joel Coen-ben. A Macbeth tragédiája lesz Coen második monokróm filmje Az ember, aki ott se volt után. Delbonnel korábban a Llewyn Davis világát és a Buster Scruggs balladáját fényképezte, mivel a veterán Coen-operatőr, a kétszeres Oscar-díjas Roger Deakins sajnos nem ért rá.

Macbeth története a hataloméhes címszereplőről és vérszomjas feleségéről szól, akik maguknak követelik a skót királyi trónt, miután megmérgezik Duncan-t, az eredeti uralkodót – akit a filmadaptációban Brendan Gleeson alakít majd. Korábban már több nevezetes Macbeth-adaptáció készült. Orson Welles 1948-ban, Akira Kurosawa 1957-ben, Roman Polanski 1971-ben, Justin Kurzel pedig 2015-ben készített feldolgozást Shakespeare tragédiájából.

the-tragedy-of-macbeth-black-and-white-700x321.jpg

McDormand így nyilatkozott a leforgatott filmről: „Szerintem Joel számára az egy nagyon fontos dolog, hogy ne Macbeth-nek hívjuk az adaptációját. Helyette Macbeth tragédiájaként utalunk rá, ami szerintem fontos megkülönböztetés. Joel változatában megpróbáljuk felfedezni a karakterek korát, és jelentősége lesz annak, hogy a Macbeth házaspár jóval idősebb.”

Mind Denzel, mind én sokkal idősebbek vagyunk, mint a többi színész, akik Macbeth-éket alakítják. Túlvagyunk a klimaxon és a szülésen. Szóval ez a kor további nyomást gyakorol rájuk, hogy még jobban sóvárogjanak a korona után. Szerintem ez az utolsó esélyük a dicsőségre.” – tette hozzá Frances McDormand.

Joel Coen szerint: „Tekinthető a film thrillernek is. Ez egy olyan dolog, amit mindig is éreztem, mert könnyebb ebben a műfajban tekinteni a színdarabra, és ez sokkal érdekesebb és tisztább lett számomra az adaptálás közben. Lebilincselő, ahogyan Shakespeare előre kitalált olyan toposzokat az amerikai thriller műfajából, illetve a bűnügyi irodalomból, amelyek a 20. százat elején gyakoriak voltak.”

Most már csak a Macbeth tragédiája bemutatójára várunk.

Szólj hozzá

érdekes hírek premier hír bemutató érdekesség friss denzel washington william shakespeare érdekességek harry potter gravitáció george clooney sandra bullock filmajánló roman polanski harcosok klubja adaptáció orson welles nem vénnek való vidék david fincher ethan coen joel coen fargo filmdráma gary oldman brendan gleeson 1917 frances mcdormand roger deakins alfonso cuaron kínai negyed michael fassbender macbeth akira kurosawa mank szárnyas fejvadász 2049 cineart cineartblog macbeth tragédiája