2021. jan 27.

Paul Newman idén ünnepelné 96. születésnapját

írta: Virvas Dóra Dodo
Paul Newman idén ünnepelné 96. születésnapját

Paul Newman, teljes nevén Paul Leonard Newman idén január 26-án ünnepelné 96. születésnapját. A részben magyar származású amerikai színész, rendező 2008. szeptember 26-án szenderült örök nyugalomra, rengeteg díjat és sikert tudva magáénak. Ez alkalomból áttekintjük életének fontosabb aspektusait.

tout-paul-newman-joanne-woodward.jpg

Paul Newman egy zsidó (részben magyar) kereskedő család másodszülött gyermeke volt, 1925-ben látta meg a napvilágot. Pilóta szeretett volna lenni, de színvaksága miatt egy rádiónál kezdett el dolgozni. A Yale egyetemen angol- közgazdász szakon végzett, megnősült, majd jelentkezett és sikeresen be is került a legkiválóbb New York-i színiiskolába, a Lee Strasberg Actor's Studiójába.

Karrierjét Broadway világában kezdte James Dean, Steve McQueen, Marlon Brando kortársaként. Az ifjúság édes madara című Tennessee Williams drámának Broadway előadása után keltette fel Hollywood érdeklődését,majd ezt a drámát később filmre is vitték.

A Valaki odafent szeret engem című filmben, Rocky Graziano bokszolót alakítja, ez hozta el neki az első jelentős filmszerepet, majd két évvel később Oscar-díjra jelölték a Macska a forró bádogtetőn című film főszerepéért. A holokauszt traumáit feldolgozó Leon Uris-regény filmadaptációja, az Exodus főszerepével pedig klasszikussá vált a történelmi kalandfilmek között.

ajff_movies_hero_2020_exodus_01-1024x640.jpg 

Összesen kilencszer jelölték Oscar-díjra, egy alkalommal producerként, színészként pedig összesen nyolcszor. Martin Scorsese filmje, A pénz színe hozta el aztán neki a várva várt aranyszobrot 1987-ben, méghozzá a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat tudhatta magáénak.

oscar.jpg

Hosszú életpályát tudhatott maga mögött, számos filmben alakított kiemelkedőt, utoljára pedig 2002-ben láthattuk őt a mozivásznon, A kárhozat útja című filmben, amiért szintén Oscar-díjra jelölték.

Ezek után még szinkronizált a Pixar által jegyzett Verdák-ban, de 2007-ben bejelentette visszavonulását és egy év múlva, tüdőrákban halt meg családja körében.

142640115_3895311657187156_8199645713926142050_n.jpg

Szólj hozzá

blog film érdekesség marvel érdekességek megemlékezés Paul Newman cineart Cineartblog cineartblog CineArt