2021. feb 08.

Emberséges régészek története: Ásatás – kritika

írta: Csurilla Dániel
Emberséges régészek története: Ásatás – kritika

dig_unit_02064_r_cc-copy-1610409916-1024x577.jpg

Az Ásatás varázslata az apró, emberi pillanatokban rejlik, melyeket grandiózus látképek ellenpontoznak a második világháború közegében. Simon Stone kosztümös, életrajzi filmje egy mélyrepülés az emberi lélek bugyraiba a régészet világában. Precíz, szemrevaló és intim tanulmánya a tudományos világban elismerést kivívó karaktereknek, akik a múltban keresik jelenük kérdéseire a válaszokat.

A megtörtént eseményeket feldolgozó film Angliában, 1939-ben játszódik. A megözvegyült arisztokrata Edith Pretty (Carey Mulligan) felbérli az önerőből régészetet tanuló Basil Brown-t (Ralph Fiennes), hogy végezzen ásatásokat a nő birtokán. Brown rábukkan egy 6. századi angolszász hajóra, azonban a British Museum is feni fogát a régészeti leletre. Pretty asszonynak el kell döntenie, mit kezd a leleménnyel.

73454ea2-11fc-45a2-b3d4-09c704c2cc4a.jpg

Stone végtelenül tiszteli karaktereit, s alapos tanulmányokat végez a film során, mely elsősorban korkép, másodsorban történelmi film John Preston azonos című könyve nyomán.  Az Ásatás valójában arról szól, hogyan kapták meg a kisemberek nekik járó elismerésüket a régészeti munkájukért, miként dolgoztak a második világháború zűrzavaros időszakában, milyen elszántan módon kutatták a múltat, s hogyan emésztette fel mindez saját életüket.

Bár a gyönyörűen fényképezett (Mike Eley) és pazarul hangszerelt (Stefan Gregory) filmnek számtalan magas színvonalú aspektusa van stilisztikai szempontból, a meghitt és édesbús atmoszférát mégis a határozott rendezés teremti meg, melynek komplementere a lehengerlő színészi társulat.

872eb3a8-103d-4d38-b2dc-d0eea3c5a222-dig_unit_03660_r_cc_rgb.jpg

Carey Mulligan és Ralph Fiennes megbízható, nagyszabású és mégis mértékletes alakításokat nyújtanak, azonban az Ásatásban egyaránt szerepel a Peggy Piggott – elismert régész – figuráját megformáló Lily James, aki egyaránt kiemelkedő, illetve az ifjú, ambíciókkal teli hölgy tragikus szerelmét, a régészeti fotográfust alakító Johnny Flynn is, aki pedig szintúgy remekel.

Stone elérte azt a bravúrt, hogy kellő epikai hitellel szimpatikus és komplex karaktereket vigyen a vászonra, s annak ellenére, hogy az Ásatás története közel sem cselekmény-, inkább karaktercentrikus, a filmből sugárzik az őszinte érdeklődés a téma és a történelmi alakok iránt. A helyenként optimista, ám gyakorta keserű hangvétel játékos, ugyanakkor letaglózó, mégis eredményes.

the-dig-movie-review-2021.jpg

Az Ásatás egy apró film, ami könnyedén eltűnhet a feledés homályában, azonban éppen azért ajánlom megtekintését, mert kurrens témája az egyén és a történelem viszonyáról olyan megindító és kompromisszummentes, mint a történelmi figurák sorsa, melyet Stone filmje bámulatos emberséggel dramatizál.

A film január 29-től elérhető a Netflix kínálatában.

Szólj hozzá

érdekes kritika premier történelem régészet bemutató érdekesség friss churchill hamupipőke drive érdekességek steven spielberg filmajánló david bowie ásatás ralph fiennes schindler listája netflix emma kosztümös british museum gary oldman ryan gosling carey mulligan johnny flynn a legsötétebb óra angol beteg lily james kingsman the dig Anya Taylor-Joy cineart cineartblog kosztümös dráma törtélemi film