2021. feb 16.

Két magyar film is szerepel a Berlinale műsorában!

írta: Virvas Dóra Dodo
Két magyar film is szerepel a Berlinale műsorában!

 A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába két magyar filmet is beválogattak idén, Nagy Dénes első nagyjátékfilmjét, a Természetes fény-t és Fliegauf Bence Rengeteg - Mindenhol látlak című filmjét.

collage-2021-02-11t124250_908.jpg

Fliegauf Bence és Nagy Dénes

 

Fliegauf Bence szerzői filmje - első részhez hasonlóan- a mindennapi vizekre evez, hétköznapi problémákat, történéseket jelenít meg, ahol a szereplőknek egy fontos feladatuk van, megfejteni egymást, ahogy ez az életben is nap mint nap történik velünk. A film azért is kiemelkedő, mert a jelenlegi vírushelyzet miatti bezártság, egymásra utaltság igencsak aktuális probléma, létforma, ami még nem ismert feszültségeket szít az emberek között. A film aktualitása, története mellett olyan remek színészeket sorakoztat fel, mint Sodró Eliza, Gubik Ági, Jakab Juli, Végh Zsolt, Balla Eszter, Lénárt István, illetve a rendező fia, Fliegauf János.

rengeteg2.jpg

Rengeteg - Mindenhol látlak

 

2017-ben Enyedi Ildikó Oscar-jelölt Testről és lélekről című filmje nyerte el Berlinben a fesztivál fődíját, Enyedi Ildikó pedig a Rengeteg - Mindenhol látlak című filmben, mint producer vett részt. Azóta a Rengeteg, ami ismét kijutott a fesztiválra.

Különös világa egy lelki utazásra invitálja meg a nézőt, mindemellett egy nehéz feladattal bízza meg, ami egyben egy teljesíthetetlen feladat, eldönteni, hogy kinek van igaza, ki a „bűnös”, aki büntetést érdemel, ki érdemli meg a szeretetet és az elfogadást, kit mentenek fel és kire vár halál.

 

fliegauf-bence-sotonyi-stefanovics-anglea-balint-liliom-osveny-630x320.jpg

Rengeteg- 2003

 

Fliegauf Bence első filmje, a Rengeteg 2003-ban a Berlini Filmfesztiválon elnyerte legjobb első film díját. Második alkotása, a Dealer 2004-ben szintén a Berlini Filmfesztiválról hazavihette a Berliner Zietung díját. Harmadik filmje, a Tejút 2007-ben megkapta a Locarnói Filmfesztivál fődíját, az Arany Leopárd-ot, a Csak a szél című alkotását pedig 2012-ben a Berlini Filmfesztiválon három fontos díjjal ismerték el: neki ítélték a Zsűri Nagydíját, az Amnesty International Film Díjat és a Peace Film Award-ot. 

Nagy DénesTermészetes fény című filmje a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósult meg, Závada Pál azonos című regénye nyomán, magyar-lett-francia-német koprodukcióban. A film Szovjetunió megszállt vidékein, a második világháborúban játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A katonák itt próbálnak orosz partizánok nyomára bukkanni, amikor is Semetka István alhadnagy elé egy új feladat kerül: parancsnoka halála után neki kell átvennie a rangidős tiszt szerepét. A film a katonák mindennapjait mutatja be, Semetka szemszögén keresztül.

Nagy Dénes amatőr színészekkel, köztük a főszereplőt alakító Szabó Ferenc, valamint Garbacz Tamás, Bajkó László és Franczia Gyula közreműködésével készítette el a filmet. A szereplők egyszerű, besorozott emberek, emberi problémákkal, honvággyal, talán éppen ezért tud ez a film közel kerülni az ember szívéhez, hiszen a néző nem tud kívül maradni a filmen, az megszólítja őt.

termeszetesfeny2_1.jpg

Természetes fény

 

„A film egy olyan helyzetben mutatja meg ezeket az embereket, amelyben nincsen tiszta képük arról, mi vár rájuk. A főszereplő nincs tisztában ennek a háborúnak a céljával. Állandó bizonytalanság veszi körül, ahol észrevétlenül elmosódik a különbség jó és rossz között. Abban bízik, hogy majd csak valahogy sikerül túljutnia ezen a nehéz időszakon, aztán hazamegy a családjához, és folytatni tudja félbeszakított paraszti életét” – mesélte Nagy Dénes.

termeszetes2.jpg

Természetes fény

A forgatásra való felkészülés is különös képpen zajlott, hiszen az amatőr színészek egyenruhát kaptam, elutaztak egy olyan országba, ahol számukra érthetetlen nyelven beszéltek az emberek és szemben találták magukat egy másik, szintén amatőrökből álló „hadsereggel”.

A film egy része Magyarországon, más része pedig Lettország és Oroszországgal határos keleti tájain forgott. Nagy Dénes együtt dolgozott állandó alkotótársaival, Dobos Tamás operatőrrel (Apaföld, Genezis, Fűzfa), illetve Ágh Márton (Tegnap, Drakulics elvtárs, Szelíd teremtés – A Frankenstein terv) látvány- és jelmeztervezővel, akik megteremtették a film különleges hangulatát, illetve egy történész szakértő, névszerint Ungváry Krisztián is közreműködött.

Nagy Dénes korábban az Együtt című rövidfilmjével két díjat nyert a Magyar Filmszemlén; Lágy eső című rövidfilmjével szerepelt a Cannes-i fesztivál Rendezők Kéthete elnevezésű programjában; Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból című, Bukta Imre portréfilmjéért pedig elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját.

 

Szólj hozzá

blog érdekes ajánló előzetes film mozi hír érdekesség heti Fliegauf Bence Hír Berlinale Nagy Dénes cineart cineartblog CineArt