2021. feb 16.

Ingyen megtekinthető a Barta Tamásról szóló dokumentumfilm!

írta: Virvas Dóra Dodo
Ingyen megtekinthető a Barta Tamásról szóló dokumentumfilm!

Két nap múlva, február 16-án lesz, hogy 39 éve hunyt el a magyar rockgitár legenda, Barta Tamás. A Locomotiv GT és Hungária gitárosáról Hajdú Eszter rendező, producer és forgatókönyv író készített egy dokumentumfilmet, a Siess haza, vár a mama! címmel, amit először be akartak tiltani, majd mégis bemutatták. Talán ennél jobb reklám nem is kell egy filmnek, hiszen a tiltás miatt még több emberhez jutott el a film híre. A film a youtubon nézhető meg, így bárki kényelmesen megnézheti járvány idején is.

 

334.jpg

Barta Tamás és Édesanyja

Hajdú Eszter-t, aki 1982-ben mindössze 3 éves volt, különös különös szál fűzi a rockgitár legendához. Édesanyja, Hajdú Judit, a „fogadott lánya” volt a gitáros mamájának, és később ő gondozta a hagyatékát. Ebből a hagyatékból kerültek elő azok a magnókazetták, amelyeken anya és fia hangos levelezést folytatott, amikből Tamás egy olyan oldalát is megismerhették, ami addig titok volt előttük.

 

Barta Tamás Fenyő Miklós osztálytársa volt a Landler Jenő Villamosipari Technikum-ban, de iskolakerülés miatt mindkettőjüket kirúgták. Fenyő Miklós megalapította a Syconor-t, aminek Tamás is tagja lett, így indult el a zenei pályája. Később a Hungáriában is játszott, majd 1971-től az LGT gitárosa is lett. A legtöbb magyar gitárostól eltérően Barta Tamás gitározásán amerikai rock&roll, rhythm&blues és country&western stílusjegyek ismerhetők fel. Az LGT 1974-es turnéjával kijutott az Egyesült Államok-ba, majd sosem tért vissza, 1982. február 16-án halt meg Los Angeles-ben, máig tisztázatlan körülmények között, ugyanis nem lehet tudni, hogy gyilkosság, vagy öngyilkosság volt-e.

29542633_2267591_ee29fe23bfd55abaf8a103fec914a497_wm.jpg

LGT

 

A Barta Tamás-ról szóló dokumentumfilm ellen négy pert is indított a film egyik mellékszereplője, Tamás egykori, Los Angeles-i magyar üzlettársa. A szereplő azért szeretné letiltatni a filmet, mert belekerült egy olyan felvétel, mikor ő maga mondja el, hogy ő volt a Barta-gyilkosság első számú gyanúsítottja, mert az ő fegyverével történt a haláleset. Tanúként is kihallgatták, de állítólag sosem volt a gyanúsítottak listáján. Mindennek ellenére azt állítja, hogy az a papír, ami szükséges ahhoz, hogy őt a filmben mutatni lehessen, hamis, mert ő nem írt alá ilyesfajta nyilatkozatot. A készítők ennek az ellenkezőjét állítják, hogy a 2018-as Kaliforniai forgatások után írta alá a nyilatkozatot, a jogörökösök és a rendező szeme láttán.

"A filmben semmilyen új információ nem hangzik el a Barta gyilkosságról/öngyilkosságról és a film semmilyen tényfeltárást nem mutat be Barta Tamás halálával kapcsolatban, hiszen az anya-fiú kapcsolatra és a hangos levelekre fókuszál. Így a volt üzlettársról nincs a filmben olyan információ, ami korábban ne jelent volna meg a sajtóban és minden az ő szájából hangzik el a filmben" – írja a közleményben, amit az alkotó adott ki.

bb41a6fa76f6f33e5625fd60c6d903d6.png

Barta Tamás és Édesanyja

 

A stáb nem áll meg, több hónapja dolgoznak a Lost in Los Angeles című dokumentumfilmen, ami bővebben fogja tárgyalni Barta Tamás halálának körülményeit.

A Siess haza, vár a mama! című film középpontjában  a disszidált gitáros és édesanyja közti kazettás levelezés áll, de persze a film végén említésre kerül Tamás halálának ténye is. A film a disszidálás és a halála közt eltelt éveket hivatott rekonstruálni a fennmaradt dokumentumok, hanganyagok, fotók alapján.

Szólj hozzá

érdekes hírek ajánló film mozi youtube doku érdekesség magyarfilm dokumentumfilm filmajánló Hírek Barta Tamás cineart Cineartblog cineartblog CineArt