2021. már 05.

John Luther nyomozó ismét visszatér a vászonra

írta: Virvas Dóra Dodo
John Luther nyomozó ismét visszatér a vászonra

John Luther nyomozót a hírek szerint egy nagyjátékfilmben láthatjuk viszont, a szövetkabátos, unortodox módszereket alkalmazó detektív szerepében éppúgy, mint a sorozatban, Idris Elba alakításában. A szénész egy rádióinterjúban erősítette meg a hírt, és elmondása szerint a film forgatását már az idén megkezdik. Elba arról is nyilatkozott, hogy a készülő film kapcsán mire számíthat a közönség:

„Több gyilkosság lesz, több Volvo, Luther többet fogja ráncolni a homlokát. Megpróbáljuk megnövelni a tétet és a közönséget is, és talán nemzetközivé is tenni azt”.

A Luther egy angol tévéfilm sorozat, amit 2010-óta vetítenek. John Luther (Idris Elba) főfelügyelő miután letartóztatott egy sorozatgyilkost, kényszerszünetet tart, de utána ismét visszatér a szakmájához. Elkezd nyomozni egy lány, Alice Morgan (Ruth Wilson) szüleinek meggyilkolásán, majd hamar rádöbben, hogy Alice követte el a gyilkosságot, de a tökéletesnek tűnő bűntényben nem talál olyan bizonyítékot, akivel ezt a tézist alá tudná támasztani. Mindeközben Luther magánéletében is nehézségek adódnak, igyekszik visszahódítani külön költözött feleségét, Zoet (Indira Varma) de a lány már talált magának valaki mást.

luther_season_5_b_bc.jpeg

Luther

 

A sorozatot az 5. évaddal, 2019-ben zárták le, az összes évad nagy sikert aratott, nem csak a közönséget, de a kritikusokat is megnyerte, így sokan várják a film változatot. Az elmúlt években a Luther 11 Emmy-jelölést tudhat magáénak számos más díj mellett.

Idrissa Akuna Elba 1972. szeptember 6-án született Londonban, szülei Sierra Leone-i, illetve ghánai származásúak. Elba a színészkedés mellett író, producer, dalszövegíró, DJ, énekes és rapperként is tevékenykedik. Olyan korábbi szerepekről ismert, mint Stringer Bell az HBO The Wire sorozatában, a BBC Luther sorozatában, valamint Nelson Mandela a Mandela: Hosszú séta a szabadságig című életrajzi filmben. Négyszer jelölték a legjobb színész - minisorozat vagy televíziós film - Golden Globe-díjra, elnyerve egyet, és ötször jelölték a Primetime Emmy-díjra.

 Elba szerepelt ezeken kívül Ridley Scott- Amerikai gengszter című filmjében, a Prometheus-ban és Heimdallt ábrázolta a Thor-ban, majd annak folytatásaiban. Láthattuk a Bosszúállók: Ultron kora, és a Bosszúállók: Végtelen háború című filmekben is. Szerepelt továbbá a Pacific Rim, a Beasts of No Nation filmekben is, amelyekért Golden Globe és BAFTA jelöléseket kapott a legjobb mellékszereplő kategóriában.  Ezen kívül még rengeteg filmben szerepelt, de CGI filmekben is találkozhatunk vele, mint pedálul a Zootropolis – Állati nagy balhé- Chief Bogo-jának karakterében.

 

aaaabdf5rjdxu9ogcv4ooaqwoa4tau-ary13_2qrwqspp7hcin4xymqnielvymhbmnkv3bqkqkx77nx3fcwmxz-rk9ix8lx.jpg

Beasts of No Nation 

A színészi játékon kívül Elba DJ-ként játszik, a Big Driis, Big Driis the Londoner, Big Driis, 7 Dub, Me Innit neveket használva. 2016-ban bekerült a Time 100 legmagasabb befolyású emberek listájára, és korunk legfoglalkoztatottabb színészei köz foglal helyet, amit az egymás után érkező felkérések is bizonyítanak. Elba a Luther filmváltozata mellett több másik filmben is szerepet kapott, nemsokára megjelenik The Harder They Fall, amiben Elba, a Watchmen sztárja, Regina King mellett tűnik fel, illetve George Miller Three Tousand Years of Longing című filmjét forgatja Tilda Swintonnal.

Kíváncsian várjuk, hol bukkan fel legközelebb Idris Elba.

Szólj hozzá

blog ajánló film érdekesség filmajánló idris elba Hír cineart Cineartblog cineartblog CineArt