2021. már 09.

Az amerikai társadalom kirekesztettjei: A nomádok földje – kritika

írta: Csurilla Dániel
Az amerikai társadalom kirekesztettjei: A nomádok földje – kritika

nml_sg_00584.jpg

Ki gondolta volna, hogy az április 25-i Oscar-gálának legesélyesebb versenyzője egy dokumentarista függetlenfilm lesz, ami besöpör minden díjat? A világjárvány okán átalakuló filmipar megcsömörlött, azonban már többször beszámoltunk arról, hogy a pandémia jelentős mértékben kedvezett a függetlenfilmeknek, melyek számottevő része digitálisan, sokkal szélesebb körben került bemutatásra.

A Nomadland, avagy hivatalos magyar címén A nomádok földje egy apró történet a gazdasági válság áldozatairól a kisember szemszögén keresztül elmesélve. Chloé Zhao filmje kaleidoszkóp hűen tükrözi a kvázi hajléktalan, nomád amerikaiak életét, s teszi ezt példaértékű őszinteséggel, nyitottsággal és költői eleganciával Frances McDormand egy újabb tour de force alakításával tolmácsolva.

94382.jpg

2011-ben Fern (McDormand) elveszti állását, férje meghal, az amerikai álom pedig elárulta őt. A középkorú nő elhatározza, hogy eladja minden ingóságát, és útra kél egy furgonban, hogy munkát találjon magának az országban. Elvállal egy szezonális állást az Amazon-nál, azonban ahogy telnek a hónapok, és beköszönt a tél, kegyetlen körülmények között kényszerül élni. Útja során számos nomád közösséget megismer, szemlélete változik, és amikor lehetősége adódik visszatérni a civilizációba, választás elé kerül. Fern-t a zabolátlan világ, a bizonytalanság, az út izgalma vonzza.

Zhao filmje részint a gyász feldolgozásának folyamatát, másfelől pedig egy meghatóan emberi, karakter-vezette túléléstörténetet mesél el. A nomádok földje egy társadalomrajzi tanulmány, amit Jessica Bruder életrajzi könyve ihletett. A kirekesztett, önkéntes száműzetésbe kerülő nomádok sajátos, szinte westernfilmbe illő kapcsolatot alakítanak ki egymással, mint az ismeretlen vándorok a tábortűznél. Zhao írója, vágója és producere is A nomádok földjének, s az érzékletes és kifinomult képi világért Joshua James Richards felel.

nomadland2_0.jpg

A nomádok földje egy dokumentarista játékfilm, számtalan nem hivatásos színészt szerepeltet, rengeteg improvizációt tartalmaz, és a felszínen elsőre talán nyersnek, cenzúrázatlannak hat, azonban egy csaknem tökéletes filmről beszélünk, ami a maga módján, a maga nemtörténetével kifogástalan korkép, precíz tanulmány. Frances McDormand és David Strathairn az egyedüli hivatásos színészek, azonban a natúr szereplők számtalan váratlan pillanattal gazdagítják a film tematikai összetettségét. A kétszeres Oscar-díjas McDormand példás és gyöngéd módon szemléli, lép kapcsolatba a filmben szereplő nomád karakterekkel, s csal ki megrázó élettörténeteket belőlük.

Zhao alkotása egy kegyetlenül leplezetlen, ám annál kifizetődőbb, megindítóbb gyöngyszem, mely minden filmdíjra méltán érdemes. Pazar operatőri munka, szikár vágástechnika és lehengerlő dramaturgiai éleslátás jellemzi. Frances McDormand korunk kiemelt tehetsége, aki letaglózó módon közvetíti karaktere útját, mutatja be a különféle emberi sorsok iránti empátiát, az összetartás fontosságát.

A nomádok földje február 19-től elérhető a Hulu kínálatában.

Szólj hozzá

érdekes ajánló kritika premier oscar disney hajléktalan amazon bemutató érdekesség friss marvel érdekességek angelina jolie brad pitt george clooney filmajánló nomád john malkovich hulu ethan coen joel coen fargo filmdráma dokumentarista amerikai álom frances mcdormand életrajzi film gazdasági válság függetlenfilm trónok harca 20th century fox oscar-díj kit harrington cineart örökkévalók cineartblog nomadland chloe zhao a nomádok földje