2021. már 09.

Elhallgatott egy fontos fesztiválsikert az NFI

írta: Virvas Dóra Dodo
Elhallgatott egy fontos fesztiválsikert az NFI

A Nemzeti Filmintézet sajtóközleményt adott ki azzal a címmel, hogy „Ezüst Medvét nyert Nagy Dénes a Berlinálén”, amelyben hosszan és részletesen ír Nagy Dénes- Természetes fény című filmjének sikeréről. Ez jól tájékozott olvasónak hamar szemet szúrhat, hogy egy szót sem ejtenek a közleményben arról, hogy ezzel egyidejűleg egy másik magyar film is, mégpedig Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmje szintén nyert egy Ezüst Medve díjat, legjobb mellékszereplő kategóriában. Valószínűleg ez azért történt így, mert Fliegauf Bence a Filmintézet támogatása nélkül készítette el filmjét és erre ők megorrolhattak. Arról sem írnak egy szót sem, hogy a világ egyik legrangosabb fesztiválján két magyar film is kiemelkedően szerepel, egyszerűen sehol nem esik szó róla.

large_berlinek2.jpg

Természetes fény és Rengeteg – Mindenhol látlak

 

A hvg megérdeklődte a Filmintézet sajtóosztályától, hogy hogyan és miként maradhatott ki a közleményből ez az igencsak fontos hír, de kérdésükre még nem kaptak választ. A sajtóközlemény aztán kikerült a Nemzeti Filmintézet Facebook oldalára is, a megosztáshoz pedig csatolva van egy szöveg Káel Csabától, a magyar filmért felelős minisztertől, amiben gratulál a film sikeréhez, itt fellelhetjük Fliegauf Bence filmjéből díjazott színésznő, Kizlinger Lilla neve, de semmi több. Sőt, mi több, aki nem ismeri a két különálló filmet, könnyen azt hiheti a szöveg alapján, hogy Lilla is Nagy Dénes filmjének egyik szereplője.

„Gratulálok a díjazottaknak! Kitűnő sikerek a nemzetközi filmvilág egyik legnagyobb presztízsű fesztiválján. Nemcsak azért lehet büszke az egész magyar filmszakma, mert új magyar tehetségek, Kizlinger Lilla színésznő és Nagy Dénes filmrendező feltűnt az európai filmművészetben, hanem azért is, mert a Természetes fény egy magyar alkotócsapat kezdeményezésére négy ország összefogásával, igazi koprodukcióként valósult meg. Közös múltunk művészi feldolgozása” – írja Káel Csaba a posztban. A sajtóközlemény végén lévő bemutatkozásban olvasható a következő szöveg: „A Nemzeti Filmintézet (NFI) a magyar mozgóképszakma irányításáért felelős szervezetként elkötelezett, hogy sikeres, minőségi alkotások készüljenek, amelyek a nézők számára a mozikban és a képernyőkön egyaránt különleges élményt nyújtanak, szórakoztatnak és kulturális értéket teremtenek. Az intézmény feladata, hogy a hazai mozgókép-ágazat alkotásainak fejlesztését, támogatását, marketingjét, értékesítését és forgalmazását egységes rendszerben működtesse.” Ennek tükrében még inkább felháborító, hogy egy szót sem ejtenek egy hazai sikerről, mindössze azért, mert az nem az ő támogatásukban készült. Ez komoly erkölcsi kérdéseket vet fel és megkérdőjelezi a szakmai objektivitást és pártatlanságot.

20120218-fliegauf-bence3.jpg

Fliegauf Bence

 

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy „Két magyar film is szerepel a Berlinale műsorában!” ami még február közepén nagy hír volt minden filmes portálon, természetesen a film utóéletét is követték a filmszeretők, ezért áll mindenki értetlenül a tény előtt, hogy ez az NFI közleményében egy szó erejéig sem jelenik meg.

Ez úton szeretnénk gratulálni Nagy Dénes- Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjeikhez és a velük járó díjakthoz! 

collage-2021-02-11t124250_908_1.jpg

Nagy Dénes és Fliegauf Bence 

Szólj hozzá

blog hír friss Fliegauf Bence Hír Berlinale Nagy Dénes cineart Cineartblog cineartblog CineArt NFI