2021. már 18.

A Disney fantasztikus bestiája: Raya és az utolsó sárkány – kritika 

írta: Csurilla Dániel
A Disney fantasztikus bestiája: Raya és az utolsó sárkány – kritika 

210126-raya-the-last-dragon-al-1317_82538c409486cde26b1e0daf788a7696.jpg

Az utóbbi években a Walt Disney Animation Studios lelkesen rombolta le hercegnő-közhelyekre épülő világképét a Jégvarázs, a Vaiana és a Rontó Ralph 2 segítségével. A Pixar egyaránt közrejátszott a Merida, a bátor anya-lánya kapcsolatra épülő történetével, azonban az utóbbi stúdiótól mindig is történetmesélés szempontjából sokkal magasabb színvonal volt elvárható.

A Disney ezzel egyidőben rendkívüli mértékben támogatni kezdte a kulturális sokszínűséget, és történeteibe szervesen ágyazta bele a kortárs társadalmi problémákat. A Zootropolis pazar körképe az amerikai társadalomban egy kreatív műfaji közegben, míg a Coco és a Lelki ismeretek – ugyancsak a magas Pixar-színvonal képviseletében – tovább erősítették az etnikai történetek színrevitelét.

raya-and-the-last-dragon-social-1.jpg

A Raya és az utolsó sárkány ötvözi a hercegnő-klisék szubverzióját és az etnikai narratívák kulturális közegét egy dél-kelet ázsiai kalandfilmben, mely hasonlóan magas színvonalú, önfeledten optimista és határtalanul gyönyörűen megmunkált. Ugyan a dél-kelet ázsiai mondavilág mintegy impresszióját kapjuk a kaland-fantasy elbeszélésében, a jól bevált történetvezetés és a gazdag látványvilág magáért beszél.

Az egykoron dicső, mitikus teremtményekkel harmóniában élő Kumandra világát megmérgezi a gonosz, amikor az öt törzs széthullik, miután a birodalmat egységben tartó Sárkánykő is öt darabra szakad. Raya (Kelly Marie Tran) hosszú éveken át keresi az utolsó sárkányt, Sisu-t (Awkwafina), hogy segítséget kérjen a gonosz erők ellen, megmenthesse családját, s velük együtt egész Kumandra-t.

raya-online-use-fullcomp_330_18_4k_709film_0040.jpg

A Raya és az utolsó sárkány rendezői Don Hall, a Hős6os készítője és a Vaiana társrendezője, illetve Carlos López Estrada, a kifogástalan generációs történet, a Blindspotting c. bűnügyi film alkotója. A rendezőpáros látszólag remek duó, ugyanis a Raya és az utolsó sárkány szokatlanul érett, összetett és felettébb megható animációs film. A színes mondavilág, James Newton Howard megszokottan grandiózus filmzenéje és a rétegelt történetmesélés egy új szintjére érkezett a Disney, és végre készített egy kifinomult, zenés betétektől teljesen mentes kaland-fantasy-t.

A szinkrongárda remekbeszabott és kimondottan szórakoztató, ugyanakkor a felnőttek sem szűkölködnek majd, ugyanis akcióból sincs hiány. Gyönyörűen „fényképezett” és mesterien kidolgozott, a Raya és az utolsó sárkány ismételt mérföldkő a Disney számára. Egy multikulturális, mégis örökérvényű üzenettel a hátán Hall és López Estrada filmje a barátság, a család és a küzdeni akarás bejáratott, ám érzéki módon kibontott tematikájával meséli el történetét.

raya-and-the-last-dragon-social-image.jpg

Gyorsan pergő, humoros, bár jóllehet, kevésbé kreatív, jóval kalandozóbb és szétszórtabb, mint a stúdió előző produkciói, a Raya és az utolsó sárkány mégis lehengerlően derűs, szokatlanul „felnőttes” alkotás, amelynek megtekintését bátran ajánlom minden korosztálynak.

A film március 5-től elérhető a Disney+ kínálatában.

Szólj hozzá

érdekes kritika premier star wars soul disney animáció fantasy bemutató érdekesség friss musical oroszlánkirály érdekességek kalandfilm filmajánló animációs film pixar frozen coco merida mulan rian johnson oscar-díj moana rontó ralph jégvarázs hős6os kincses bolygó zootopia kelly marie tran zootropolis vaiana az utolsó jedik cineart cineartblog lelki ismeretek Raya és az utolsó sárkány Raya and the last dragon animációs remake