2021. már 18.

Spike Lee lesz a Cannes-i Filmfesztivál zsűrielnöke

írta: Csurilla Dániel
Spike Lee lesz a Cannes-i Filmfesztivál zsűrielnöke

spike-lee-cannes.jpg

Spike Lee lesz a 74. Cannes-i Filmfesztivál zsűrielnöke, mely történelmi pillanat a nagymúltú filmfesztivál kapcsán, ugyanis az írói-rendező-aktivista az első fekete zsűrielnök.

Tavaly egyaránt zsűrielnök lett volna Lee, azonban a koronavírus közbeszólt, és a Cannes-i Filmfesztivált eltolták 2022-re. Spike Lee netflixes háborús drámája, az Oscar-jelölt Az 5 bajtárs tavaly mutatkozott volna be Cannes-ban. Korábban a Nola darling, a Szemet szemért és a CsuklyásokBlacKkKlansman c. alkotásai kerültek be a fesztivál versenyprogramjába.

„Amikor a Nola darling-ot játszották a fesztálon 1986-ban, az volt a nagy bemutatkozásom a világ filmművészeténél. Franciaországot azóta nagy becsben tartom. Káprázatos lesz az idei fesztivál! Foglalhatjátok is a repülőjegyem, mert én és a feleségem mindenképp megyünk!” – mondta Lee.

31148029_aa36305e4e4b986fb6e3d835b1ea1586_wm.jpg

A Cannes-i Filmfesztivál vezetője, Pierre Lescure ekképpen nyilatkozott Lee jelenlétéről: „Sosem hátrált ki a felelősség alól, amíg tartott az előző év, sőt végig támogatott minket a szervezésben. Végre kifizetődik, ugyanis nála alkalmasabb zsűrielnökre nem is számíthatnánk ezekben a nehéz időkben.”

Az idei fesztivál július 6-tól 17-ig tart, remélhetőleg élő részvételes, vírusmentes formában.

Szólj hozzá

hírek premier hír bemutató érdekesség friss rasszizmus denzel washington marvel cannes érdekességek filmajánló filmfesztivál filmművészet josh brolin arany pálma spike lee rendőri túlkapás avengers malcolm x oldboy bosszúállók oscar-díj elizabeth olsen szemet szemért adam driver Samuel L. Jackson cannes-i filmfesztivál csuklyások chadwick boseman black lives matter cineart blackkklansman john david washington cineartblog BLM wandavision az 5 bajtárs wandavízió rendőrségi brutalitás