2021. már 19.

Rossz pénz nem vész el: Zack Snyder – Az Igazság Ligája – kritika

írta: Csurilla Dániel
Rossz pénz nem vész el: Zack Snyder – Az Igazság Ligája – kritika

zack-snyder-s-justice-league-poster-1200_1.jpeg

A legnépszerűbb filmsorozatok rendszerint vonzzák az ellentmondásokat. Tim Burton 1989-es Batman-je esetében senki nem hitte el, hogy Michael Keaton jó választás a főszerepre. Ben Affleck bejelentése hasonló rajongói kritikákat vonzott. Heath Ledger és Jared Leto Joker-karakterei egyaránt kettősségeket hordoztak magukban a hivatalos casting után. Mindenki gyűlölte a Pierce Brosnan-t leváltó Daniel Craig-et.

Brie Larson szélsőséges kommentjei miatt bojkott érte a Marvel Kapitányt. J.K. Rowling sajátos világnézete hasonszőrű ellenvéleményeket szült a Varázsvilágban. Egyesek szerint Rian Johnson a megtestesült gonosz, amiért elrontotta Az utolsó Jediket. Minden populáris mozis franchise rendelkezik elhivatott, elvakult és egyenesen mérgező rajongótáborral.

A DC-univerzum terén az utóbbi évek legtovább elhúzódó filmgyártási botránya tagadhatatlanul Az Igazság Ligája köré csoportosul. Lánya tragikus elvesztését követően Zack Snyder kihátrált a DC szuperhőscsapatáról szóló filmből, amikor az utómunka fázisában tartott. A Warner Bros. megijedt, hogy az akkor 250 millió dollárba kerülő Az Igazság Ligája túl sötét, túl hosszú (3-4 órás), és nem elég… marveles.

wonder-woman.png

A stúdió felbérelte a Bosszúállók rendezőjét, Joss Whedon-t, hogy formálja át közönségbarát, humoros mozifilmmé Snyder befejezetlen Az Igazság Ligája filmjét. A stúdiónak immár 300 millió dollárba került a szuperhősfilm, miután Whedon számtalan jelenetet átírt, újraforgatott és kihagyott. Henry Cavill bajusztörténete és Junkie XL lecserélése Danny Elfman-re is Whedon egojának és a Warner haszonlesésének következménye.

2017-ben Az Igazság Ligája jelentős anyagi bukás volt. A legjobb indulattal is elfogadható, ám feledhető filmként bélyegezték a frankensteini teremtményt, mely továbbra is Snyder nevét viselte, ám a rendezőnek ekkorra sok köze nem volt a szuperprodukcióhoz. A rajongók elkezdték követelni Snyder rendezői változatát, mely ugyan sosem látta a napvilágot, mégis mindenkinek meggyőződése volt, hogy létezik egy mágikus film, ami semmissé teszi a 2017-es változatot.

Az indulatok elszabadultak, majd kialakult egy meglehetősen kártékony szubkultúra, ami a Snyder Vágat köré rendeződött. Halálos fenyegetések érték a filmet bíráló kritikusokat, a stúdiófejeseket és Whedon-t amellett, hogy egy rasszizmus-botrány is kialakult Ray Fisher részéről, akinek karakterét szinte teljesen mellőzték Az Igazság Ligájából, ráadásul további atrocitások érték a színészt a Warner és Whedon oldaláról.

justice1-superjumbo-v4.jpg

Senki sem gondolta volna, hogy a Warner Bros. hajlandó 70 millió dollárt áldozni Az Igazság Ligája Snyder Vágatára, melyet eredetileg minisorozatként, végül négyórás szuperhőseposzként tárt a világ elé az HBO Max jóvoltából. Ez az extra költség szinte kizárólag a vizuális effektekre ment, azonban Snyder további 4-5 percet forgatott rendezői változatához a világjárvány idején. Visszatért a Junkie XL által szerzett filmzene, nem volt több Whedon-jelenet, sem Cavill-bajuszprobléma, és a Zack Snyder-féle Az Igazság Ligája tagadhatatlan győzelme volt a rajongótábor állhatatos küzdelmének és a Szerzőnek, akitől a Stúdió megfosztotta a filmjét.

Számtalan kérdést vet fel Az Igazság Ligája és a Snyder Vágat körüli hajcihő. Egészséges az, hogy a stúdió behódol az elvakult rajongóknak? Újra lehet alkotni egy frankensteini bestiát, és képviselheti Snyder eredeti vízióját? Működik egyáltalán ez a vízió? Valóban négyórásnak kell lennie Az Igazság Ligája rendezői változatának? Tényleg győzött a Szerző? Érdekel ez valakit? Releváns tud maradni egy cirka hat éve elkészült forgatókönyv, egy öt éve leforgatott film és egy hirtelen újraalkotott történet? Hogyan vizsgálható és hasonlítható össze Az Igazság Ligája és a Snyder Vágat az elmúlt évek társadalmi és popkulturális kontextusában? Érdemes egyáltalán összehasonlítani a két filmet?

mer2017122816394887_justice0319-1024x683.jpg

A Zack Snyder – Az Igazság Ligája, avagy rövidítve ZSJL egy sokkal koherensebb, ám jóval hosszabb, szinte epikus mértékű történetet mesél el. A rendezői változat rendelkezik kellő rálátással, összetettséggel és összeszedettséggel, komolysággal és komorsággal, ambíciókkal és karakterépítéssel, meglepetésekkel és rajongói vágyak kielégítésével, hogy teljesen különálló filmként, egy győzedelmes kísérletként tekintsünk rá, amely ugyan tökéletlen, ám mérföldekkel jobb, mint a 2017-es stúdióverzió.

A történet a Batman Superman ellen eseményei után veszi fel a fonalat, mikor a Föld védelmezője, az utolsó kriptoni meghal. Míg a világ Superman-t (Cavill) gyászolja, addig a felboruló rend következtében aktiválódnak az ősi energiahordozó anyadobozok, melyek szólítják a bukott új istent, Steppenwolf-ot (Ciarán Hinds), aki le akarja igázni a bolygót, hogy visszakerüljön a világpuszító hódító, Darkseid kegyeibe. Bruce Wayne-t (Affleck) eközben bűntudat és paranoia gyötri Superman halála és vészjósló rémálmai okán, így Diana (Gal Gadot) segítségével csapatot toboroznak a villámgyors Barry Allen-ből (Ezra Miller), a halakkal beszélő Arthur Curry-ből (Jason Momoa) és a gépiesedő Victor Stone-ból (Fisher), hogy megvédjék a világot a fenyegetéstől, és megakadályozzák, hogy Steppenwolf megszerezze az anyadobozokat.

justiceleague-cyborg-silasstone-lab.jpg

Egy dramaturgiai szempontú alapvetés ugyan, a ZSJL-ról azonban mégis az mondható el, hogy igenis tartalmaz karaktereket, háttértörténetet és tiszta motivációkat. A filmidő lehetővé teszi, hogy Snyder kibontsa, próbára tegye és görög istenként újraalkossa a közkedvelt DC-hősöket. Batman nem rendelkezik karakteréhez nem illő, kínos humorral, helyette céltudatos, ám a film során sokkal optimistábbá válik. Wonder Woman küzd saját múltjával, ám az örök jóság megtestesítőjeként másodlagos vezér formájában kell helytállnia. Aquaman egy kiközösített tékozló fiú, akinek megvan a maga küldetéstudata két világ gyermekeként. A Flash leplezi képességeit, tartja börtönben lévő apjával a kapcsolatot, küzd a mindennapokban a munkavállalással, szerelembe esik és újszerű képességeket fedez fel magában.

Cyborg gyakorlatilag a film főhőse. Karaktertörténete, vívódása a leginkább kidolgozott. Anyját elveszíti egy balesetben, focista karrierjének annyi, végtagjai amputálásra kerülnek. Az egyik anyadoboz segítségével a tudós apja (Joe Morton) feltámasztja, és félig ember, félig gép formájában születik újjá. Képességeit nem kérte, nem ismeri, élettörténetét tragédiák szegélyezik. Cyborg hatalmas áldozatokat hoz, ám elindul az önismeret útján. Az Igazság Ligája szempontjából a narratíva kulcsa, ugyanis az anyadobozokkal különleges viszonyban van, és csak képességeivel tudja elpusztítani őket.

justice_league_zack_snyder_steppenwolf.jpg

Steppenwolf újszerű karakterábrázolása jóval fenyegetőbb, helyenként önkényes, ám végtelenül menő. Gyakran igencsak kegyetlen, ijesztően brutális tetteket hajt végre, hogy elnyerje Darkseid bizalmát, aki szintén megjelenik többször a ZSJL-ben. Ugyan továbbra is egy CGI szörny, mégis jobban megmunkált bestia, akinek hasonlóan letisztult célja, gyakran tragikus érzelmei vannak. Az anyadobozok megszerzése egy rögös út számára, azonban mindenre elszánt, motivált karakter, akinek éppen olyan kegyetlen halála van, mint amilyen gaztetteket ő is végrehajtott.

A film váratlanul őszinte, és minden karakternek megvan a maga problémája. Többen el is veszítettek mindent, elbuktak, mégis felálltak a padlóról. Snyder tiszteletteljesen kezeli szuperhőseit, akik számára a gyász és a veszteség mindennapos dolog. Az Igazság Ligája rendezői változata jólsikerült a komor témák érzékeltetése szempontjából, viszont mégis gyermeki idealizmussal bánik karaktereivel, akik nagyon közel állnak valódi emberekhez (Helyenként viszont a történet vezeti őket, és nem ők a történetet).

zack-snyder-flash-teaser.jpg

Amy Adams, Diane Lane, J.K. Simmons és Jesse Eisenberg továbbra is szörnyen kihasználatlanok, viszont a szarkasztikus Jeremy Irons, a pazarul tragikus Connie Nielsen és a halálból visszatérő Henry Cavill diadalmasan alakítanak. További, kevésbé fontos mellékszereplők is fellelhetőek a történetben, akik mindössze fan service terén érdekesek, jelenlétük mégsem kizökkentő. Az Igazság Ligája egyedüli hibái azonban továbbra is a folyamatos építkezés soron következő, meg nem valósuló filmekre, és a csapatdinamika némiként siettetett természete. A négyórás nagyeposz nem tudja kompenzálni azt, hogy számos karakter nem kapott előzetesen saját filmet, és helyenként ez meglátszik.

Szerkezeti szempontból hat fejezetre osztható Snyder filmje, és ezek a szegmensek önmagukban remekül megállják a helyüket, sőt egy esetleges minisorozat epizódjaiként is rendben működnének. Az akciójelenetek dinamikusak, stílusosak, tele lassítással, nagyívű full frame (4:3) képrátát használó beállításokkal, eszméletlen kameramozgással és igényes vizuális effektmunkával. Junkie XL filmzenéje kaotikus, ám grandiózus, és végsősoron katartikus. A Snyder-féle Az Igazság Ligája fináléja az utóbbi évek egyik legvagányabb végső csatája hajmeresztő, izgalmas és végtelenül szórakoztató pillanatokkal.  

justice-league-snyder-cut_1.jpg

A kulcsszó a szórakozás, ugyanis a játékidő ellenére lebilincselő a valamelyest szétágazó, viszont alaposan kibontott történet, hiszen egy szinte teljesen különböző filmet láttam, ami a maga képi stilizációival, magasztos hangulatával és idealizmusával Snyder talán egyik legérettebb filmje. Távol áll a hibátlantól, viszont tematikailag rendkívül gazdag, vizuálisan kifogástalan alkotás. Egy győzedelmes film Az Igazság Ligája rendezői változata, ami esetében elmondható, hogy nem kellene ilyen terjedelmesnek lennie, a film mégis magabiztosan teszi a dolgát, és tisztességesen összehozza a DC legnagyobb hőseit. A rajongók nem fognak csalódni.

A Zack Snyder – Az Igazság Ligája március 18-tól elérhető az HBO Go kínálatában.

Szólj hozzá

kritika joss whedon jeremy irons star wars superman érdekesség joker rasszizmus batman érdekességek ben affleck harry potter zack snyder heath ledger daniel craig jared leto justice league michael keaton avengers amy adams rendezői változat wonder woman warner bros jesse eisenberg jason momoa igazság ligája aquaman captain marvel henry cavill hbo go Bosszúállók brie larson ezra miller gal gadot ray fisher marvel kapitány hbo max snyder cut snyder vágat rendezőváltás