2021. ápr 05.

James Cameron megfenyegette az Avatar folytatásainak íróit

írta: Csurilla Dániel
James Cameron megfenyegette az Avatar folytatásainak íróit

1563801195_james_cameron_1180_550_4.jpg

James Cameron kismillió éve bejelentett Avatar-folytatásfilmjeinek munkálatai hamarosan a végéhez közelednek, és az Oscar-díjas rendező a The Marianne Williamson Podcast kedvéért betekintést nyújtott a rajongók számára a négy új Avatar kreatív folyamatába.

A 2,8 milliárd dollárt összekasszírozó Avatar 2009 legsikeresebb filmje lett, és jelenleg további csúcsokat döntöget Kínában, mellyel ismét minden idők legjövedelmezőbb filmévé vált. Cameron a sikert abban látja, hogy a film története egyszerű volt és minden kultúrát inspirált világszerte. Annak idején az Avatar elsőszámú film volt jegyirodai eladások szempontjából gyakorlatilag minden országban.

„Amikor elkezdtek írni a folytatásokat, akkor még három filmen gondolkodtam, ami végül négy folytatást szült. Összeállítottam egy írói csapatot, és azt mondtam nekik, hogy nem érdekel senkinek az új ötlete addig, amíg ki nem találjuk, mitől működött az első rész.” – mondta Cameron.

shutterstock_editorial_5885988aj.jpg

Az Avatar első részét Cameron egyedül jegyezte, míg a folytatások jórésze esetében társírókkal osztozik az írói krediteken. Az Avatar 2-t közösen jegyzi Rick Jaffa-val és Amanda Silver-rel, akik az újragondolt A majmok bolygója-trilógia, a Jurassic World és a Mulan írói. Az Avatar 3 esetében Josh Friedman-nel osztozik a krediten, aki a Világok harcát és a Terminátor: Sötét végzetet írta. Az Avatar 4 írója Shane Salerno, az Armageddon egyik forgatókönyvírója. Egyedül az Avatar 5 esetében tért vissza Cameron az egyedüli forgatókönyvírói kredithez.

„A forgatókönyvírók folyton a saját, új ötleteikről beszéltek, így azt mondtam nekik, hogy nincs még itt annak az ideje, majd végül megfenyegettem őket, hogy ki lesznek rúgva, ha nem azt csinálják, amit mondom. Végsősoron írók, úgy azt csinálják, amihez értenek, és a saját történeteiket akarják megvalósítani, de meggyőztem őket arról, hogy azt kell megértenünk, mitől kötődtek azt emberek az első filmhez.” – tette hozzá Cameron.

Cameron számára az volt az elsődleges feladat, hogy megértse, miért volt olyan sikeres az Avatar, és csak azután állt neki az írókkal megalkotni a négy folytatás világát és történetét. A rendező többször megtekintette a 2009-es sikerfilmet, és rájött, hogy három elemi része van a sci-finek.

james-cameron-avatar-1024x683.jpg

Az első elemi rész „lényegében a történet”, míg a második a „tematikai, a spirituális, a kapitalizmust, az imperializmust, a kolonializmust és az emberjogi kérdéseket érintő témák”, azonban a harmadik elemi rész bizonyult a legfontosabbnak.

„Volt egy egészen álomszerű hatása a filmnek, amit nem akartunk túlbonyolítani, de a vágyódással és az űrutazással került összefüggésbe. Az emberek repülni akarnak, a szabadságot megérezni és hagyni, hogy el legyenek kápráztatva a látványvilág által. Egy egészen érzéki eleme ez a filmnek, ami nagyon mélyen rezonál az emberekben. Ez volt az első Avatar spiritualitása.” – fejezte be Cameron.

Amikor Cameron megengedte végre az írói csapatának, hogy új történetekkel álljanak elő, akkor is ott lebegett a forgatókönyvírók szeme előtt a harmadik elemi rész. A rendező szerint számos átíráson esett át az Avatar 2 és az Avatar 3, mert úgy gondolta, sokáig hiányzott belőlük az az álomszerűség, ami az első Avatart jellemezte.

A folytatásfilmek 2022. december 16-án, 2024. december 20-án, 2026. december 18-án és 2028. december 22-én érkeznek.

Szólj hozzá

hírek premier avatar hír botrány disney bemutató érdekesség friss armageddon titanic érdekességek terminator kalandfilm james cameron filmajánló leonardo dicaprio kate winslet arnold schwarzenegger sigourney weaver avengers linda hamilton majmok bolygója mulan bosszúállók 20th century fox avatar 3 Sam Worthington Stephen Lang Emilia Clarke jurassic world Mackenzie Davis Avatar 2 cineart bosszúállók végjáték cineartblog terminátor sötét végzet avatar 4 avatar 5 blader runner 2049