2021. ápr 21.

Téves információk terjesztésével vádolják a Netflix dokumentumfilmjét

írta: Arany Gergő
Téves információk terjesztésével vádolják a Netflix dokumentumfilmjét

Feltűnően nagy port kavart a Netflix elmúlt hetekben megjelent dokumentumfilmje, a Seaspiracy, (magyar címén: A fenntartható halászat valódi arca), amely március 24-e óta az egyik legnézettebb tartalomnak számít az oldalon. A film felkavaró, egyben elgondolkodtató üzenetet közöl – célja, hogy kendőzetlenül mutassa be a tengeri halászatot és következményeit az élővilágra.

A viszonylag rövid (89 perces) dokumentumfilm nem ás kifejezetten a téma mélyére – inkább általánosságban foglalja össze a halászat hatását a világ óceánjaira, kiemelve a legfontosabb élőlényeket, amiket érint az ember tevékenysége. A filmben számos szakértő és megszólal, megerősítve a sokkoló adatokat – ennek ellenére sokan tévhitek terjesztésével vádolják a Netflixet, a National Geographic szerint pedig a film egyenesen megtévesztő, témához nem illő interjúkkal és hamis statisztikákkal dolgozik.

netflix-seaspiracy-1.jpg

Tény és való, hogy napjainkban, a klímaváltozás és az egyre érzékelhetőbb éghajlati problémák mellett a környezet és az élővilág megőrzése rendkívül fontos és népszerű témává vívta ki magát – ennek következtében rengeteg hamis, vagy épp kontextuson kívüli, rosszul magyarázott adat, hír kerül ki napi szinten az internetre. A Seaspiracy megalapozott dokumentumfilmnek tűnik, ami világméretű problémára világít rá – a filmhez interjút adó halászoktól azonban több panasz is érkezett, miszerint a filmben összevágott, végleges interjú nem tükrözi hitelesen eredeti mondanivalójukat, sok esetben teljesen kiforgatva az alanyok szavait. A halászatot szabályozó cégek szerint a filmben bemutatott problémák nagyon is valósak – amíg azonban a film elfogadott tényekként kezeli ezeket, világméretűen igyekeznek ezekre minél hamarabb megoldást találni, amelyek alkalmazásával az utóbbi évek alatt jelentősen javultak a tengeri halászat körülményei.

A jelentős mennyiségű ellenvélemények mellett azonban vannak, akik a film mellé álltak: Callum Roberts tengerbiológus-professzor szerint a film adatai sok esetben valóban tévesek és túlzók, a film azonban így is eléri célját: fontos problémákra világít rá, amik így a világ számos helyére eljuthatnak a Netflix által.

 

Szólj hozzá

blog érdekes hírek ajánló film hír érdekesség friss heti érdekességek dokumentumfilm Hírek Hír netfilx cineart Cineartblog cineartblog CineArt