2021. ápr 26.

Martin Scorsese musicalt készít

írta: Csurilla Dániel
Martin Scorsese musicalt készít

martin.jpg

Eredeti musical készül George Gershwin amerikai zeneszerző munkásságából Martin Scorsese kreatív produceri irányításával, akihez csatlakozik producerként Irwin Winkler (Rocky) és John Carney, aki a film rendezője lesz.

A produkció munkacíme Fascinating Rhythm Gershwin azonos című szerzeménye nyomán, és a filmet rendező Carney-tól cseppet sem idegen a musical műfaja, ugyanis az Egyszer c. zenés filmje elnyerte a Legjobb Eredeti Dal Oscar-díját 2007-ben, majd Keira Knightley, Mark Ruffalo és Adam Levine főszereplésével elkészítette a Szerelemre hangszerelve c. romantikus drámát, mely Oscar-jelölést kapott Legjobb Eredeti Dal kategóriájában. Carney legutóbbi filmje a Sing Street volt, mely a 2017-es Golden Globe Legjobb Musical vagy Vígjáték kategóriájának versenyfilmje volt.

Az eredeti forgatókönyvet a készítő trió ötletéből John Carney és Chris Cluess írja, és egy fiatal nő mágikus utazásáról szól a múltban és a jelenben New Yorkban, míg a filmzene, az eredeti dalok és a Fascinating Rhythm hangulata mind Gershwin pályáját és stílusát fogják tükrözni.

A filmet a néhai zeneszerző családtagjai egyaránt jóváhagyták. Gershwin kompozíciói populáris és klasszikus műfajokon is átíveltek, míg a legnépszerűbb munkái (Rhapsody in Blue, Az American In Paris) világszerte ismertek.

Scorsese a Dühöngő bika óta el akart készíteni egy filmet Gershwin-ről, és eredetileg a Taxisofőr forgatókönyvírója, Paul Schrader jegyezte volna a musicalt Richard Dreyfus és Robert De Niro főszereplésével a Warner Bros. égisze alatt, majd később Steven Spielberg neve vetődött fel, aki a Star Trek színészét, Zachary Quinto-t szerette volna a főszerepre.

new_york_new_york_2-1600x900-c-default.jpg

Bár közel sem a legismertebb, vagy éppenséggel legkedveltebb munkája a New York, New York, Scorsese maga is kipróbálta a musical műfaját 1977-ben, melynek ugyancsak Robert De Niro volt a főszereplője John Kander és Fred Ebb zenei kíséretében.

A Fascinating Rhythm várhatóan 2022-ben kezd forogni, és hamarosan gyártócéget is kap a Gershwin munkássága által inspirált produkció.

Szólj hozzá

érdekes hírek premier star trek hír bemutató érdekesség friss musical érdekességek keira knightley indiana jones joe pesci steven spielberg filmajánló al pacino robert de niro martin scorsese leonardo dicaprio once egyszer taxisofőr george gershwin életrajzi film viharsziget west side story adam levine oscar-díj dühöngő bika new york new york Mark Ruffalo oscar-jelölés a wall street farkasa sing street cineart cineartblog richard dreyfus fascinating rhythm