2019. jún 05.

A pesti szmog gyógyít és a csendgép létezik

írta: kurmányzó úr
A pesti szmog gyógyít és a csendgép létezik

Magyar áldokumentumfilmek a teljesség igénye nélkül / II. rész

Mao "valódi" történetének felfedése után nem csak hogy számos néző beleesett a film által felállított csapdába, hanem valamennyire kelendőbb is lett a stílus a filmkészítők közt. Két olyan kisfilmről lesz most szó, ami két évvel később készült, és más eszközöket használt a filmek alap tézisének megerősítéséhez.

ferfi02.png

1996. április 1-jén került bemutatásra az Egy titokzatos férfi című dokumentumfilm, melynek végefőcíme után tucatjával keresték fel újságírók a készítőt, Egyed Lászlót, akik utána akarták járni a történet utóéletének. Fésüs Györgyöt, a film főszereplőjét, huszonévesen, 1960 körül erőszakos gyereknek írják le az interjúalanyok, aki ennek ellenére, valamint jó humora és esze miatt kétségtelen népszerű volt a társaságokban. Ha kedve épp úgy tartotta, nem jelentkezett, elzárkózott a világ elől. A 60-as évek közepén elkezdett komolyabban foglalkozni az akusztikával és az interferenciával, majd miután jobban beleásta magát, feltalálta a csendgépet, azaz egy olyan eszközt, ami bekapcsolása idejéig a környezetében teljesen és totálisan megszünteti a hangok bármiféle terjedését.

Fésüs Györgyről nem csak édesanyja és régi barátnője mesél, hanem olyan elismert és a magyar közéletből ismert személyek is, mint Popper Péter pszichológus, Dr. Sas Elemér fizikus, Antal Imre műsorvezető, valamint Záray Márta és Vámosi János énekesek, akik mind-mind valamilyen, Fésüssel közös élményükkel színesítik a főszereplő feltaláló életét. És hogy mégis mi is teszi rejtélyessé Fésüst, az nem más, mint az általa létrehozott titokzatos szerkezetének sorsa - a csend-generátorra ugyanis rövid időn belül a Belügyminisztérium és egyéb hírszerző ügynökségek, szervezetek is igényt tartottak, főként katonai célra való használat okán. Fésüs György barátnőjével eltűnt, és se róla, se a készülékről nem hallani azóta sem.

ferfi06.png

Az Egy titokzatos férfi meglévő archívokat helyez be a cselekménybe, vagy a külön készült felvételeket szándékosan amatőr módon rögzítették, hogy még inkább egy lelkes fiatal által felvett képek hatását keltse a nézőben, a "valós" felhasznált képek pedig vagy Egyed László gyerekeit vagy a fiatal Popper Pétert ábrázolja - mindez szerkesztése és lassú karakter- és világépítése miatt aligha tűnik fel. A film ráadásul a Mao-val ellentétben nem árulja el mi is valójában: a végefőcím előtti üzenetben felszólítják a nézőt, hogy ha információja van az eltűnt Fésüsről vagy barátnője hollétéről, akkor jelentkezzen.

Egészen más témáról közvetít a szintén 96-ban kiadott WAPRA-jelentés: a budapesti környezetszennyezés és szmog valójában nemhogy az emberek kárára válik, sőt, az óvódáskorú gyermekek intelligenciája megnő a füst és kipufogó gázok hatására, a fiatalok teljesítménye látványosan javul, a betegségek hamarabb gyógyulnak. wapra01.png

Kocsis Tibor és Réz András filmje a taxisblokádnál veszi fel a történet fonalát. A magyar orvosok, tudósok nem értik a jelenséget, ilyet még sehol nem tapasztaltak a világon, a kutatás érdekében európai segítséget kérnek a WAPRA kollégáinak személyében, akik hosszasan gyűjtenek adatokat, infókat és mintákat a füstös belvárosból. A kutatókból és pszichológusokból álló szervezet a 90-es évek első felében járt Magyarországon, és elsődleges céljuk a bolygó légszennyezettségének állandó mérése és megfigyelése. Interjúalanyoknak itt is impozáns neveket sikerült felsorakoztatni: megszólal Knézy Jenő, Dr. Czeizel Endre, Ranschburg Jenő és Aigner Szilárd is, mind-mind személyes tapasztalatukat mesélik el a hihetetlen megfigyelésekkel kapcsolatban. A film befejezésében a jelenség hatására változtatnak az egészségügy és az oktatás bevett szokásain is: a testnevelés órát az eldugult főútakon tartják, az asztmás betegeket az út mellé fektetik betegágyastúl - egy idős asszony ugyan fél a nagyon közel elhaladó autóktól, de egyre jobban érzi magát.

A kisfilm kifigurázza a belvárosi betondzsungel szmogos, poros, koszos világát, és épp alaptételének hazug mivoltjának konzekvens végig vitelével ér el keserédes végkicsengést. A klímaváltozás küszöbén egészen aktuális a téma.

Szólj hozzá

blog budapest vélemény ajánló sorozat film magyar youtube 1996 magyarfilm szmog körkép találmány velemeny összeesküvés elmélet dokumentumfilm filmajánló magyar film áldokumentumfilm érdekess Kocsis Tibor Réz András Egyed László cineart Cineartblog magyar előzetes Egy titokzatos férfi A WAPRA-jelentés