2020. okt 12.

Újra együtt dolgozhat Viggo Mortensen és David Cronenberg

írta: Csurilla Dániel
Újra együtt dolgozhat Viggo Mortensen és David Cronenberg

A francia Lumière Filmfesztiválon Viggo Mortensen Falling c. új filmjét promózta, melynek nem csupán főszereplője, de író-rendezője is. A közönségbeszélgetésén megjegyezte, hogy nagyon szívesen dolgozna végre újra együtt az amerikai body horror nagymesterével, David Cronenberggel a közeljövőben.

falling.jpg

A beszélgetés folyamán sajnálatos módon konkrét tényekkel nem szolgált Mortensen, azonban érdemes belegondolni, Cronenberggel való közös filmjeik az Erőszakos múlt, az Eastern Promises – Gyilkos Ígéretek és a Veszedelmes vágy rendkívül közkedveltek rajongói körben, s méltán dícsérék a kritikusok a kollaborációkat.

Idén februárban Cronenberg már felcsigázott minket egy állítólagnagyon személyes hangvételűforgatókönyvének ötletével, de nem volt bizakodó azzal kapcsolatban, hogy valaha el tudja-e készíteni. Ez a filmterv lehetne a hattyúdal?

mortensen-cronenberg.jpg

Viggo Mortensen legutóbbi két filmjéért Férfi Főszereplő Oscar-jelölést kapott (Captain Fantastic, Zöld könyv), míg Cronenberg 2014 óta nem csinált filmet. A rendező azt nyilatkozta a 2014-es Térkép a csillagokhoz c. hollywoodi szatírája kapcsán, hogy egyre nehezebben talált a 90-es évektől kezdve finanszírozókat „rizikós” projektjeire, így gyakorlatilag (nem hivatalosan) nyugdíjba vonult.

Szomorú belegondolni, hogy a 70-es években kultikussá nőtt, független kanadai trancsíra filmekkel Hollywoodba jutó rendezővel, aki a 80-as években élte fénykorát (Agyfürkészők, Videodrome, A halálsáv és A légy), így elbánt az Álomgyár. Függetlenül filmjei színvonalas rendezésétől több évtizede bukások sorozata (némely apróbb kivétellel) övezte munkásságát. Filmjei mind eltértek a stúdiórendszer normáitól, míg végül független finanszírozót sem talált különleges álmaira.

Egy igazi rajongó David Cronenberg legújabb munkáját mindig örömmel fogadja. Várjuk a fejleményeket.

Szólj hozzá

blog indie hírek ajánló premier mozi hír kanada érdekesség friss heti david cronenberg viggo mortensen sundance eastern promises falling a légy holtsáv lumiere videodrome history of violence térkép a csillagokhoz heti filmajánló cineart Cineartblog cineartblog CineArt cineart blog agyfürkészők veszedelmes vágy