2020. okt 21.

A borsodi 8 mérföld film 27 nap alatt forgott le

írta: Csurilla Dániel
A borsodi 8 mérföld film 27 nap alatt forgott le

Bernáth Szilárd rendező reméli, hogy a Larry címen futó, dadogós, borsodi rapperről szóló film „fel fog tudni nőni Vilmányi Benett tehetségéhez”, aki az elmúlt évek alatt számtalan rövidfilmben szerepelt (Asszó, Welcome, Nem történt semmi), illetve kisebb nagyjátékfilmes szerepei is voltak (Szürke senkik, Guerilla). Kimagasló alakítást huzamosabb időre először a Terápia c. HBO-sorozat harmadik évadában láthattunk tőle a börtönviselt, művészi hajlamú Zsolt karakterét megformázva. Most a jelenleg is mozikban futó Horvát Lili-féle Felkészülés határozatlan ideig tartó együttlétre c. filmben alakítja az orvostanhallgató Alexet. Vilmányi már dolgozott együtt Bernáth Szilárddal a Szabadok c. kisjátékfilmjén.

large_benett_birka.jpg

A Larry korábban sikertelennek látszó próbálkozás volt a Nemzeti Filmalap Inkubátor Programjában, ugyanis elesett a 62 millió forintos támogatástól, azonban évekkel később, ahogyan a rendező átformálta a projektet, a Filmintézet döntőbizottsága váratlanul 170 millió forintot szavazott meg Bernáth Szilárd felnövéstörténetére. Bár ez az összeg eltér az átlagos magyar nagyjátékfilmekre megszavazott 300 millió forintos támogatásoktól, a rendező örült, hogy lehetősége adódott részint leforgatni a filmet, részint tucatnyi különböző eredeti helyszínen filmet készíteni.

A film egy dadogós pásztorfiúról szól, aki felfedezi, hogy beszédhibása eltűnik, miközben rappel. Bernáth azt nyilatkozta, hogy „az volt a feladat, hogy a rendszerünk mérgező, traumatizáló hatását valahogy meg tudjuk fogni egy család, azon belül is egy fiú fizikai küzdelmén keresztül.” Majd kijelentette, hogy: "Sokféle arcát fedeztük fel a férfisors nyomorának, fájdalmának és örömének.”

large_img_3059.jpg

Bernáth Szilárd beszélt az autentikus helyszínekről, a dokumentarista megközelítésről, a civil szereplők fontosságáról, a film folyamatos változásáról, a koronavírus által okozott forgatási nehézségekről és Vilmányi egyedi játékáról, melyre így reflektált:Ahogy haladtunk előre, egyre több olyan gesztust, mondatot, döntést használtunk, ami a civil Benett sajátja, és így kicsit tőlem is távolodott a hős. Ezt imádtam.

A 27 napos forgatásból 25 napot eredeti, borsodi helyszíneken forgattak, mely ugyancsak megnehezítette az átállást. A Larry forgott Miskolcon és környékén, Lyukóbányán, Kazincbarcikán, Ózdon, Putnokon, Sajószentpéteren és többek között Edelényben is. A borsodi forgatásról így nyilatkozott: „Szerintem Borsod mindenkire hatott. Olyan jeleneteket vettünk fel, amiket máshol aligha lett volna esélyünk. De nem csak a tájak, a csodálatos emberek, a nehéz szociális helyzet és a történelmi múlt súlya miatt volt fontos, hogy ott legyünk. Egy idő után ezen a vidéken már a kamerát is máshogy fogod. A lehető legnagyobb nyíláson kellett engedni bele a gépbe.

Vilmányi Benett karakterének apját Thuróczy Szabolcs fogja alakítani, ugyanakkor feltűnik a filmben Szandtner Anna is. A Larry várhatóan 2021 végén kerülhet bemutatásra.

Szólj hozzá

blog érdekes ajánló film terápia magyar hír miskolc érdekesség borsod rapper érdekességek putnok kazincbarcika magyar film larry inkubátor kovács istván horváth lili guerilla aranyélet thuróczy szabolcs edelény sajószentpéter kárpáti györgy mór lyukóbánya filmalap Hír coming-of-age szürke senkik cineart cineartblog nfi filmintézet vilmányi benett bernáth szilárd felkészülés határozatlan ideig tartó együttlére órd