2020. okt 30.

Az Amazon tisztázta a jogokat a digitális filmek vásárlásával kapcsolatban

írta: Arany Gergő
Az Amazon tisztázta a jogokat a digitális filmek vásárlásával kapcsolatban

Az idei év egészségügyi krízise a mozik hanyatlását, ugyanakkor az online streamelés felemelkedését eredményezték. A streamelés már a korábbi években nagy népszerűségre tett szert, hiszen sokan preferálták a moziba járás helyett a kényelmesebb otthoni filmezést – idén azonban szinte egyedüli forrásként tudott érvényesülni. Sok esetben a filmek nem mozikban, hanem streameroldalakon jelentek meg először, és a bejelentések alapján a jövőben ez egyre gyakoribb lesz.

Bár a streamelésnek megvannak az előnyei, utóbb nézeteltérések adódtak az Amazon streamerszolgáltatója, a Prime Video, és egyik előfizetője között.

amazon-prime-video-logo-750x400.jpg

A Google, Apple és Amazon felületein – a Netflix-el és a Disney +-al ellentétben – mindig is volt lehetőség a filmek megvásárlására, valamint kölcsönzésére. A választott film kölcsönzés esetén 48 órára elérhetővé vált a felhasználó számára, vásárlás esetén pedig örökké hozzáférhetett. Az elmúlt hetekben azonban kiderült, hogy a helyzet nem ennyire egyszerű.

A kérdés, hogy pontosan mit jelent a „megvásárlás” az Amazon felületén, egy jelenleg is zajló jogvita tárgyát képezi az Amazon és egyik vásárlója között. A vásárló állítása szerint a megvásárolt filmek jogosan örökké az övéi, mintha csak fizikai úton, DVD-n vagy BluRay-en vásárolta volna. Az Amazon szerint azonban a két eset különböző – a film digitális megvásárlásával a felhasználó csak a megtekintésre vásárolja meg a jogot, de a filmet magát nem.

Ez természetesen tovább bonyolítja a helyzetet, hiszen a „megvásárlás” ebben az értelemben azt is jelentheti, hogy a megvett tartalmak, filmek, média a jövőben később elérhetetlenné válik vagy megszűnik. Habár erre még nem került sor – és az Amazon eddig sem titkolta véleményét, ami minden vásárlás előtt megjelent egy elfogadásra váró licenszszerződés formájában – a pereskedő vásárló igazságtalannak érezte az Amazon eljárását, ezért vitte bíróság elé az ügyet.

A tárgyalás egyelőre még eldöntetlen, de a közvetlen tanulság már levonható az esetből: az online filmvásárlás nem a film birtoklására, hanem megtekintésére ad jogot. A fizetett médiával továbbra is a szolgáltató rendelkezik – az ő döntése alapján bármikor megszüntethető vagy eltávolítható. És bár egyelőre nem történt olyan eset, hogy megvásárolt tartalom tűnt volna el a felületről, ennek tudatában érdemes befizetni online film vásárlásába.

Szólj hozzá

blog hír Hírek Hír cineart Cineartblog cineartblog CineArt amazonprime